El somni de Mario Vargas Llosa.

El sueño celta
Mario Vargas Llosa
Alfaguara
464 pàgines.

Després de guanyar el Premi Nobel de literatura, Mario Vargas Llosa ha publicat El sueño del celta, seva darrera novel·la.

El sueño del celta
narra l’aventura que comença al Congo el 1903 i acaba en una presó de Londres, un matí de 1916. Vargas Llosa esplica la història de l’irlandès Roger Casement. Heroi i dolent, traïdor i llibertari moral i immoral, Roger Casement, va ser un dels primers europeus en denunciar els horrors del colonialisme amb arguments. Dels seus viatges al Congo Belga i a l’Amazonía peruana van quedar dos informes memorables que van commocionar a la societat del seu temps, ja que després d’ells es revelava una veritat dolorosa: no era la barbàrie africana ni amazònica la que tornava bàrbars els europeus civilitzats; eren ells, en nom del comerç, la civilització i el cristianisme, els qui cometien els actes més bàrbars. Aquests dos viatges i el que allà va veure, canviarien a Casement per sempre, fent-lo emprendre una altra travessia, en aquest cas intel·lectual, tant o més devastadora.
Va enfrontar-se a l’Anglaterra que admirava i a militar activament en la causa del nacionalisme irlandès. En plena I Guerra Mundial, va viatjar a Berlín per conspirar contra el Regne Unit i va participar en l’Alçament de Pasqua de 1916, fet que el portaria finalment a presó.