Patricia Highsmith, Margarite Duras, Montserrat Roig, Marcel Proust, Carmen Laforet, Dante Alighieri o Dostoievski entre els noms destacats de les commemoracions i efemèrides literàries destacades del 2021.

El 19 de gener es commemora el centenari del naixement de l’escritora nordamericana Patricia Highsmith coneguda pels seus thrillers i la sèrie sobre l’assassí Tom Ripley. Bona part de la seva obra ha estat adaptada al cinema com “Estranys en un tren”,  “L’enginyós senyor Ripley” , “El joc de Ripley” i “Diari d’Edith”.

El mateix dia l’escriptor anglès Julian Barnes farà 75 anys. Conegut per les novel·les “El sentit d’un final”, “El lloro de Flaubert” i “El soroll del temps” entre d’altres.

El 7 de febrer l’escriptora Teresa Juvé farà cent anys.  Finalista l’any 1963 del Premi Nadal amb la novel·la La charca en la ciudad, Juvé és autora de  “La trampa” i “L’arbre trencat” de la sèrie detectivesca del portantveus Plagumà, i “Tu ets jo”, la seva autobiografia. Totes tres publicades a Meteora.

El 3 de març  farà 25 anys de la mort de l’escriptora francesa Margarite Duras, l’autora de “L’amant” va ser a més de novel·lista guionista i directora de cinema.

El 9 d’abril commemorarem els 200 anys del naixement del poeta francès Charles Baudelaire (1821), l’autor de “Les flors del mal”.

El 12 de maig es compleixen 100 anys de la mort de l’escriptora i feminista gallega Emilia Pardo Bazán.

El 23 de maig serà el centenari del naixement de l’escriptor de fantasia i ciència ficció nordamericà James Blish.

El 13 de juny farà 75 anys del naixement de l’escriptora i periodista Montserrat Roig. A més d’articles d’assaig i relats periodístics va escriure les obres  “Ramona, adéu”, “El temps de les cireres”, “L’hora violeta” i el recull de relats “Molta roba i poc sabó… i tan neta que la volen”.

El 8 de juliol es commemora el 400 aniversari del naixement de l’escriptor francès Jean de la Fontaine, conegut per les seves faules.

Dos dies més tard el 10 juliol celebrarem els 150 anys del naixement de  Marcel Proust, autor conegut per l’obra  “A la recerca del temps perdut”, formada per set novel·les escrites entre 1908 i 1922 i publicades entre 1913 i 1927.

L’11 d’agost l’escriptor Javier Sierra farà 50 anys i el 13 d’agost commemorem els 75è aniversari de l’escriptor de ciència-ficció Herbert George Wells creador de clàssics del gènere com “La màquina del temps”,  “La guerra dels mons”, “L’home invisible” i “L’illa del doctor Moreau”.

El 6 de setembre es commemora el centenari del naixement de l’escriptora Carmen Laforet, autora de “Nada”, Premi Nadal 1944.

El 12 setembre també serà el centenari del naixement de l’escriptor de  ciència-ficció Stanislav Lem, l’autor de “Solaris”.  El 14 de setembre farà 700 anys de la mort de l’autor de la “La divina comèdia” Dante Alighieri. (1321)

El 19 octubre l’escriptor anglès Philip Pullman  farà 50 anys i un dia més tard la Premi Nobel de Literatura 2004, Elfriede Jelinek en farà 75 anys.

L’11 de novembre es commemora el 200 aniversari del naixement de l’escriptor rus Fyodor Dostoievski (1821). Autor de “Crim i càstig” , “El jugador”, “L’idiota” o “Els germans Karamàzov” per citar algunes de les seves obres.

Al desembre destaquen els aniversaris dels 25 anys de la mort de l’escriptor xilè José Donoso (7 de desembre), membre del boom d ela literatura llatinoamericana al costat de Gabriel Gárcia Márquez o Vargas Llosa, va escriure les novel·les, “El obsceno pájaro de la noche”, “Coronación” i “El lugar sin límites”.

El 12 de desembre també es commemora el 200 aniversari del naixement de l’escriptor francès Gustave Flaubert (1821), creador de les obres “Madame Bovary” i “Salambó”

A més d’aquestes efemèrides el 10 de novembre de 2021, el portal L’Illa dels Llibres celebrarà els 15 anys.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here