L’Illa dels Llibres ofereix als seus lectors les 23 recomanacions de Sant Jordi 2019.

La posició de les novel·les no obeix a cap criteri de preferència respectes les altres obres recomanades.


Disset pianos
Ramon Solsona

Proa

Després de la publicació de la novel·la Allò que va passar a Cardós, l’escriptor barceloní Ramon Solsona torna amb una obra molt diferent.
A ‘Disset pianos’, abans de morir sobtadament, el Péter va deixar un encàrrec a la Mei, la seva parella dels últims anys: “No malvenguis els pianos”. El Péter es dedicava a la restauració i a la compravenda d’aquests instruments. La Mei té una agència de viatges però es proposa complir la missió del seu home com un deute d’amor i vendre els pianos d’un en un. Un cop venuts tots els instruments restaurats pel Péter, la Mei voldrà tancar el cercle i fer un viatge fins als orígens del seu home, conèixer la mare, la germana, l’entorn i sobretot el passat del Péter.

 


Indestructibles
Xavier Aldekoa
Columna/Ediciones Península

Xavier Aldekoa és un periodista català, especialitzat en temes africans. Des de sempre ha sentit  una predilecció especial per l’Àfrica i la seva gent. En els darrers quinze anys ha cobert com a periodista múltiples conflictes i temes socials a més de quaranta països del continent africà. Aldekoa éscorresponsal de La Vanguardia a l’Àfrica, membre de la productora social Muzungu i col·laborador en diversos mitjans, a més de cofundador de la revista 5W. Ara narra la vida dels que anomena ‘Indestructibles’, persones que volen rebel·lar-se del seu destí.
Un mosaic d’històries de persones lluiten per una vida millor.

 


Mare
Ada Castells
La Campana
➡️ MÉS INFORMACIÓ

“Te n’adonaràs quan tinguis fills”. És una frase recurrent. D’aquelles que hem sentit un i mil cops. I que acaben sent veritat. Com la mateixa vida. Hi ha coses dels pares que només s’entenen quan estàs intentant educar a la teva pròpia descendència. És llavors quan s’escurcen les distàncies. Quan tot es fa una mica més comprensible. Van ser massa durs/tous amb nosaltres? O és tan sols un record, deformat o endolcit amb el pas del temps?  La relació mare-filla omple, i de quina manera, “Mare”, l’últim llibre d’Ada Castells.

 


Un secret
Alejandro Palomas
Fanbooks / Destino
➡️ MÉS INFORMACIÓ

Després de l’èxit i la bona acollida de ‘Un fill’, la novel·la guardonada amb diversos premis, entre ells el premi L’Illa dels Llibres 2015, Palomas torna amb noves històries protagonitzades pel jove Guille.
Alejandro Palomas tornar a posar-se en la pell d’en Guille i la seva amiga Nàzia per narrar temes molt actuals com els matrimonis de conveniència, el bullying, el paper dels psicopedagogs o la superació de situacions complicades en la infància a més de l’amistat, la complicitat, l’adaptació i la immigració.

Alejandro Palomas assegurava a L’Illa dels Llibres ‘Jo no vaig escriure Un fill per a un públic juvenil, en primer lloc perquè no sabria fer-ho i en segon lloc perquè no sé què és exactament la literatura per a joves. ‘Un fill’ és narrativa per adults. El que la fa especial és que és una obra intergeneracional, escrita pels més grans, però alhora molt atractiva pels adolescents i també pels més petits’.

 


L’arxipièlag del gos / El archipiélago del perro
Philippe Claudel
Angle Editorial / Salamandra
➡️ MÉS INFORMACIÓ

L’escriptor francès i autor de les novel·les Les animes grises i La neta del senyor Linh publica una nova novel·la.

Un matí qualsevol, d’un mes i d’un any qualsevol, la Vella i el seu gos es troben tres morts a la platja. Els cossos han arribat moguts pels corrents marins. Quan se n’assabenta dels fets, l’Alcalde fa seu el problema i intenta resoldre’l a la seva manera. És el principi del final.
L’Alcalde assegura que ho fa tot en nom del progrés i de futures inversions, que, segons diu, són imminents. Els morts donen mala imatge! Però queda masa clar que sempre actua en benefici propi. Secretisme per sobre de tot. Que res se sàpiga. Que res se surti de la normalitat. Que ningú discrepi… I si algú s’atreveix a portar-li l contrària, se l’ensorra sense contemplacions. El llibre, que acaba convertint-se en una terrible faula, fa una critica furibunda al tràfic d’immigrants. En major o menor mesura, en fa culpable a tothom.

 

El dia que Selma soñó con un Okapi
Marianne Leky
Seix Barral

Situada en la població de Westerwald, els habitants d’aquesta població coneixen el cas de Selma i el seu do especial: quan somia amb un ocapi algú mor en les pròximes 24 hores
Selma ha tornat a somniar amb un ocapi i ho confessa la seva néta Luise i a la seva germana però la notícia ja corre per Westerwald. Qui serà la persona que morirà? A partir d’aquest moment, entre els habitants del poble, comença a comentar-se el somni de Luise i cadascú s’enfrontarà a la possible mort de manera diferent. El poble està revolucionat davant de la suposada imminent mort d’algú de Westerwald.
La tranquil·litat del poble s’esvaeix i Luise, la seva néta té un altre do o peculiaritat, quan menteix els objectes que té al seu voltant comencen a caure. Luise intentarà conviure amb les conseqüències que el seu do i el de la seva àvia impliquen a tot el poble. Una novel·la amb uns protagonistes diferents i especials i amb unes històries que no ens deixaran indiferents

 


Diguem un desig
Jordi Cabré
Enciclopèdia
➡️ MÉS INFORMACIÓ
Digues un desig’ (Enciclopèdia), premi Sant Jordi 2018 és segons paraules de l’autor ‘un joc de relats i es podria definir com un  thriller psicològic’. Un escriptor entra en una llibreria i veu que han publicat un llibre amb la seva foto i el seu nom en majúscules. Es tracta d’una autobiografia que ell no ha escrit  i que no sap qui l’ha fet. Llegint l’autobiografia l’autor no es reconeix i fins i tot el perjudica. I què hi diu? Quins secrets revela? Entre d´altres, una història d´amor adúltera i de submissió total a una dona més jove; i que potser ell podria ser un assassí. Una història que té lloc entre Barcelona i Cadaqués, a cavall entre el somni surrealista i el joc de miralls.

 


La frontera
Don Winslow
Harper Collins

Després de la publicació de les novel·les ‘El poder del perro’ i ‘El Cartel’, Dons Winslow tanca la seva trilogia sobre el narcotràfic amb ‘La frontera’. Han estat vint anys de documentació i un procés d’escriptura llarg per acabar publicant una de les trilogies més destacades de la novel·la negra. Winslow torna als personatges d’Art Keller al capdavant de la DEA i d’Adán Barrera el tot poderós cap de la droga.
Malgrat intentar renunciar a tornar a escriure sobre el narcotràfic, Winslow assegura que amb ‘La frontera’, tanca la trilogia i les novel·les sobre drogues. En aquest final de la trologia l’autor nordamericà se centre sobretot en els problemes de drogadicció existents els Estats Units.
Don Winslow ha captivat als lector amb unes novel·les potents i on no escatima detalls per abordar el tema del narcotràfic per mostrar-nos el que s’amaga darrere de la droga.

 


Problemas de indentidad / Problemes d’identitat
Carlos Zanón
Planeta / Columna

Pepe Carvalho, el clàssic personatge creat  per de Manuel Vázquez Montalbán, torna de la mà de Carlos Zanón. Carvalho es mou ara les ciutats de Barcelona i Madrid. A Barcelona li queda  el despatx a Les Rambles on segueix treballant coma investigador privat.
‘Problemas de indentidad’ està ambientada l’any 2017 i arrenca precisament a la ciutat de Madrid i amb un Carvalho desorientat després d’una relació amb una dona casada amb un polític i que l’ha desestabilitzat més del que ha aconseguit ningú abans.
A Barcelona haurà d’investigar  la desaparició d’una prostituta a la muntanya de Montjuïc i el doble assassinat d’una àvia i la seva néta. Situada a l’any 2017, la novel·la no fuig de temes polítics com el procés, les urnes  i el referedum.

 


Benedicció
Kent Haruf
Edicions del Periscopi / Literatura Random House
➡️ MÉS INFORMACIÓ

Morim un dia. I vivim la resta. Quan algú se’n va després d’una llarga malaltia té temps per acomiadar-se. És el cas d’en Dad Lewis, protagonista de “Benedicció” (Edicions del Periscopi /Literatura Random House), que tanca la Trilogia de Holt, després de “Cançó de la plana” i de “Capvespre”.
En Dad Lewis va perdre el seu fill, amb qui no es parlava, per una discussió, i ara, un cop li han diagnosticat un càncer terminal, sap que aviat perdrà la vida. La seva dona i la seva filla s’esforcen perquè els seus últims dies siguin còmodes, però alguns canvis subtils en la tranquil·la comunitat on viuen, com ara l’arribada d’un nou predicador de Denver, han remogut records latents.
Amb el suport de la dona i la filla, i envoltat de la comunitat d’amics i veïns, cada un enfeinat amb els seus reptes personals, en Lewis entoma el seu destí de manera que la seva experiència transcendeix el tema de la mort i esdevé una meditació commovedora sobre les connexions, i les separacions, que constitueixen una vida.

 


Els camins dels esbarzers
Alba Dalmau
Angle editorial
➡️ MÉS INFORMACIÓ

Organitzada en vint-i-cinc relats, El camí dels esbarzers  els personatges es retroben en una història i una altra. L’autora localitza totes les seves històries en un poble interior dels Estats Units, que bateja amb el nom de Sandville. Aparentment, Sandville és un poble tranquil, on tothom es coneix.  A mitjans del segle XX els seus habitants porten una vida aparentment rutinària. Però només aparentment, perquè en tot moment hi ha esclats de fúria i desamor, de desesperació i amistat, de traïció i connexió, de vida i mort.  Con assegura Jordi Sanuy a L’Illa dels Llibres ‘Què ningú intenti passar desapercebut. No ho aconseguirà. Al final, tot s’acaba sabent. No hi ha secrets”.

 


La vígilia
Marc Artigau
Destino
➡️ MÉSINFORMACIÓ 

La novel·la ‘La vigília’,  guanyadora del Premi Josep Pla 2019 narra la vida de Raimon, un escriptor de contes a la ràdio que un bon dia rep l’encàrrec d’escriure la biografia una dona gran.
Raimon i Blai. Són germans. En Rai és el petit. En Blai, que ja té cinquanta anys, el gran. En Raimon escriu contes per una emissora de ràdio. En Blai treballa en un taller ocupacional. Viuen sols, després de la mort dels seus pares. ‘La vigília’ és un llibre que ens parla del poder infinit de l’amor. De l’amor mutu entre els dos germans. D’en Rai cap a una dona casada que un dia li va robar el cor i mai li va tornar. I també l’amor de la Cèlia cap a un misteriós personatge que ni amb el pas dels anys ha pogut oblidar. Perquè la Cèlia li demana a en Rai que escrigui la seva història? Per què a ell i no a un altre? És veritat, com diu ella, que els seus contes –que escolta per la ràdio- expliquen “tan bé” la seva vida? El misteri el descobrirem a mesura que avança la història

 


L’estilita  / El estilita
Uri Costak

Amsterdam Llibres /Destino
➡️ MÉS INFORMACIÓ

Quan un llamp fa esclatar l’estàtua eqüestre del comte Italo Rodari, l’estupefacció i el temor s’apoderen del petit ¡ poble francès de Gyors de la Montagne. Sense la seva principal atracció, els turistes s’esvaeixen. I aleshores ocorre un fet insòlit: un rodamon desconegut s’enfila a la columna amb l’objectiu de quedar-s’hi tot el temps que l’hi permetin. L’alcalde Laville i el seu conseller Serge hauran de decidir què fer-ne, de l’estilita i de la seva sorprenent petició. El món els mira.

L’estilita és una història sobre la llibertat, la confiança i la responsabilitat de governar.

 


La noia de la botiga de 24 hores / La dependienta
Sayaka Murata
Empúries / Duomo

La novel·la ha estat un èxit al Japó i bona part gràcies al personatge de Keiko Furukura que sempre va ser considerada una nena estranya, fins que mb 18 anys va començar a treballar a temps parcial en una botiga oberta les 24 hores. Per a la Keiko, la botiga va representar un món ordenat i predictible que li va permetre comportar-se com una “persona normal”. Quan té 36, encara continua en aquesta feina d’estudiants i mestresses de casa que necessiten un sobresou, i no ha tingut mai parella ni gaires amics. Ella està contenta amb la seva vida, però s’adona que no està fent el que la societat espera d’ella: que busqui una parella, es casi i tingui fills.
Aquest conflicte apareix en la vida de Keiko que intentarà sobreviure al que ha estat fins ara la seva zona de confort.

 


Tothom et recordarà  / Todos te recordaran
Andreu Martín
Crims.cat / Alrevés
Després de ‘L’Harem del Tibidabo’, Andreu Martin continua amb el gènere negre amb una novel·la on aborda el tema del jihadisme i els sistemes de captació dels anomenats ‘terroristes màrtirs’.
Les màfies i la corrupció també són temes que inclou Andreu Martin en la novel·la que s’inicia tan sols uns mesos després de l’atemptat gihadista de les Rambles, i quan falten pocs dies per a la celebració d’unes eleccions on està en joc la unitat del país, apareix, al port de Barcelona, entre blocs de formigó i un mar fosc esvalotat, el cos sense vida de l’inspector de la Policia Nacional Santiago Ortuño.
De la novel·la destaquen els detalls i coneixements sobre el sistema de captació dels terroristes i també com s’inflitren els policies per aconseguir informació per desactivar els grups terroristes.

 


‘La revolució vertical’
Ngugi wa Thiong’o
Raig Verd /Rayo Verde
➡️ MÉS INFORMACIÓ

L’edició de ‘La revolució vertical’ és un nou regal que ens ofereix l’editorial dirigida per Laura Huerga.
Es tracta d’una faula africana escrita en kikuiu de la mà de l’escriptor kenià Ngugi wa Thiong’o que ens arriba en català  il·lustrada per Agustín Comotto i amb una cançó composta per Clara Peya i lletra adaptada per Alícia Serrat.
La faula s’inicia quan parts del cos debaten quina és la més important. Els braços i les cames discuteixen però aviat s’adonaran que tots són importants per aconseguir superar la revolució vertical.

 


Aprendre a parlar amb les plantes’ 
Marta Orriols
Edicions del Periscopi /Lumen
➡️ MÉS INFORMACIÓ

Després de debutar el llibre de relats ‘Anatomia de les distàncies curtes’, l’any 2016. Marta Orriols publica la primera novel·la ‘‘Aprendre a parlar amb les plantes’ on narra el procés de dol de Paula Cid, després de la mort sobtada de la seva parella, en Mauro a conseqüència d’un accident de trànsit. Poques hores abans de morir li confessava la seva intenció de deixar-la per a una altra dona.
A partir d’aquest moment la Paula es submergirà en ella mateixa i  emprèn un camí que l’endinsarà en la ràbia, la por, el desig i la reconstrucció personal, i despertarà el seu instint de supervivència. Desorientada, s’haurà d’enfrontar fins i tot a ella mateixa per superar la difícil situació.

 


‘L’unica història’ /La única història
Julian Barnes
Angle editorial /Anagrama
➡️ MÉS INFORMACIÓ

Nova novel·la de l’escriptor anglès i autor de ‘El sentit d’un final’ (2012, Premi Man Booker) i ‘El soroll del temps’. “Estimar molt i patir molt, o estimar poc i patir poc”. Aquesta és la premissa amb què comença la novel·la. La història d’en Paul i de la Susan té uns components que la fan molt especial. Boja. Total. Sense límits… Ell és un jove estudiant de 19 anys. Ella en té 48. Està casada, infeliçment casada, i té dues filles ja grans. Es coneixen en un club de tenis i comencen a sortir junts. Barnes explora el temps i la memòria. Obvia les convencions socials i evoca la gran història d’amor d’en Paul i de la Susan anys després, quan ja fa temps que no estan junts. Des del punt de vista d’en Paul. Ell era un noi inexpert. Acabava de sortir de l’ou. Ella era una dona intel·ligent i atractiva. Van ser feliços junts. I també infeliços. Explica la relació de manera tendra i lúcida, amb un llenguatge amè i ple de diàlegs.

 


‘El animal más triste’
Juan Vico
Seix Barral
➡️ MÉS INFORMACIÓ

Juan Vico continua demostrant les seves capacitats com a narrador després de la publicació de ‘Los bosques imantados’ torna a repetir editorial Seix Barral, però en canvi es ofereix una novel·la molt diferent.per endinsar-nos en la historia d’un grup d’amics es reuneix en una casa del Pirineu vint anys després de la realització d’un curtmetratge.
Els records, les mentides, les frustacions,el sexe, el desig són els ingredients de ‘El animal más triste’ (Seix Barral), una novel·la on res és el que sembla i que cal una lectura molt atenta per part del lector.

 


‘Els colors de l’incendi’ / ‘Los colores del incendio’
Pierre Lemaitre
Bromera /Salamandra
➡️ MÉS INFORMACIÓ

L’autor francès deixa momentàniament la novel·la negra per presentar la segona part de l’exitosa ‘Ens veurem allà dalt’.
‘Els colors de l’incendi’  és una història de la venjança d’una dona, la Madeleine i del retrat d’una època històrica convulsa a Europa.
La narració arrenca el febrer de 1927 quan tot París assisteix al funeral de Marcel Péricourt. La seva filla Madeleine ha de prendre possessió de l’imperi financer del qual és hereva, però el destí li reserva altres plans. El petit Paul, el seu fill, amb un gest inesperat i tràgic, situarà Madeleine en el camí de la ruïna i de l’enfonsament. En una Europa falsament confiada, on es veuen sorgir els colors de l’incendi que la recorrerà durant els anys 30, Madeleine respondrà amb coratge i venjança davant dels motius i els homes responsables de la seva caiguda.

 


’14 de juliol’ / ’14 de julio’
Eric Vuillard
Edicions 62 / Tusquests
➡️ MÉS INFORMACIÓ

Després de l’èxit internacional de la novel·la ‘L’ordre del dia’ amb premi Goncourt inclòs, l’escriptor francès Èric Vuillard presenta ’14 de juliol’. Conegut per unes novel·les on reescriu fets històrics, Vuillard segueix apostant per la seva formula i a ’14 de juliol’ descriu i narra la pressa de la Bastilla.
En aquesta ocasió ha volgut donar protagonisme al poble i als personatges anònims que van lluitar en aquella revolució que va néixer del mateix poble de la mà d’obrers i artesans.

 


Fungus 
Albert Sanchez Piñol
La Campana
➡️ MÉS INFORMACIÓ

Albert Sánchez Piñol deixa de moment les narracions sobre els fets de l’11 de setembre de 1714 després de la publicació de ‘Victus’ i ‘Vae Victus’, per recuperar l’esperit i el registre de ‘La pell freda’ amb unes criatures sobrehumanes amb forma de bolet com a protagonistes.
El poder, les relacions amb el poder i la monstruositat del poder centra bona part de l’argument de la novel·la ‘Fungus’.
A l’any 1888 als Pirineus occidentals, un militant anarquista, anomenat Ric-Ric, arriba a una petita, remota i oblidada vall pirinenca tot fugint de la policia. Allà coneixerà el cap dels contrabandistes, en Cassian, i la mestra de l’escola, la Mailís, una dona que no combrega amb la mentalitat conservadora dels habitants de la vall.
Però tot canvia quan en Ric-Ric, accidentalment, desperta unes criatures extraordinàries, sobrehumanes, que alguns associen amb els menairons de les llegendes locals.
En Ric-Ric pretén convertir els monstres en un instrument que faci realitat la revolució àcrata, l’«Ideal». 

 


El cel no és per a tothom
Marta Rojals
Anagrama
Tercera novel·la de Marta Rojals, l’autora de ‘Primavera, estiu, etcètera’ i ‘L’altra’.
La novel·la arrenca l’any 2007  amb Pep Costa com a protagonista, sabent per experiència que les relacions entre germans són difícils d’explicar, ‘El cel no és per a tothom’ aprofundeix en les relacions que s’estableixen entre els germans, tot recorrent quatre dècades ‘Són quaranta anys, també, de canvis socials, polítics, econòmics i urbanístics d’un país el paisatge del qual –terra, mar i aire– es transforma davant dels ulls del lector com un diorama en moviment’’.

 


 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here