L’Illa dels Llibres recomana 23 lectures per aquest Sant Jordi.

Aquesta és la proposta de L’Illa dels Llibres però recorda que a les llibreries podras trobar molts més llibres.

El simpatitzant / El simpatizante
Viet Thanh Nguyen
Empúries /Seix Barral
La Novel·la guanyadora del Pulitzer 2016   suposa el debut de Viet Thanh Nguyen i ens ofereix un punt de vista diferent de la guerra de Vietman.
Nascut d’una relació prohibida entre un francés i una mare vietnamita pobre, va estudiar a la universitat dels EEUU però tornaria a Vietnam per defensar  al costat del Viet Cong la causa comunista.
El protagonista és un agent doble i capità de l’exèrcit que aconsegueix fugir als EUA després de la caiguda de Saigon, però mentre intenta construir una nova vida amb altres refugiats vietnamites a L.A., secretament segueix informant els seus superiors comunistes al Vietnam. El simpatitzant examina el llegat de la guerra del Vietnam en la literatura, el cinema i les guerres actuals.

Nosaltres en la nit /Nosotros en la noche
Kent Haruf
Angle Editorial /Literatura Random House
Louis Waters i Addie Moore són dos veïns jubilats i que comparteixen la viduïta i la solitud.
Un dia l’Addie li proposa al seu veí si li agradaria anar a casa seva per dormir amb ella. Malgrat les reticències inicials, Louis acabarà acceptant la curiosa proposa de la seva veïna que només vol dormir acompanyada tenir algú al costat amb qui parlar. Les converses que mantenen durant les nits la parella ens permet còneixer bona part de les seves vides i pensaments, gràcies a una narració tendra i senzilla. L’amistat perillarà amb l’arribada del nét de l’Addie i els comentaris dels veïns.
La joventut, els matrimonis, els fills, la solitud i les pors dels dos protagonistes planen a les pàgines d’una novel·la difícil d’oblidar.

Argelagues
Gemma Ruiz
Proa
Coneguda per la seva tasca com a periodista cultural a TV3, Gemma Ruiz publicarà el 21 de setembre la novel·la ‘Argelagues’ (Proa), on reivindicarà el paper de la dona a través de la mirada de la Remei, la Rosa i la Nina per obrir-se camí en el món laboral de les fàbriques tèxtils del Vallès i per tirar endavant la família. El títol de la novel·la fa referència a uns arbustos modestos,que creixen forts i punxen, demostrant que les protagonistas de la novel·la no són fràgils i lluiten contra les adversitats. + INFORMACIÓ

Una dolça cançó / Canción dulce
Leila Slimani
Bromera/Cabaret Voltaire
L’escriptora franco-marroquina ha rebut amb ‘Una dolça cançó’ el Premi Goncourt de les lletres franceses. Es tracta de la segona novel·la i l’origen arrenca l’any 2012 partint del cas real d’una mainadera que va intentar suïcidar-se després de cometre un doble infanticidi a la ciutat de Nova York.
Myriam decideix tornar a treballar com a advo­cada, malgrat la reticència del marit, després d’uns anys retirada per cuidar els seus dos nens. La parella comença a cercar mainadera, i després d’una tria molt exhaustiva, troba Louise, que conquereix ràpidament l’estima dels nens i passa a ocupar, a poc a poc, un lloc central a la llar.
L’amor, l’educació, les relacions de poder o els prejudicis de classe o culturals són temes que apareixen a la novel·la que arrenca amb la notícia de l’assassinat dels dos nens a mans de la mainader, però la novel·la,  intenta buscar explicacions al tràgic fet i que ha portat a una aparent dolça mainadera a cometre el crim.

Mac y su contratiempo
Enrique Vila-Matas
Seix Barral
Mac y so contratiempo és un llibre difícil de classificar i a les seves pàgines hi trobem relats, novel·la, assaig i també un diari. Es tracta d’un projecte ambiciós d’Enrique Vila-Matas que ofereix moltes mirades sobre l’ofici d’escriptor i un homenatge a la bona literatura.
Ironia en una novel·la amb molts ingredients protagonitzada per Mac que acaba de perdre la seva feina i està obsessionat amb el seu veí, un famós i reconegut escriptor. Un dia escolta com l’escriptor parla de la seva primera novel·la Walter y su contratiempo un llibre de joventut que caldria oblidar. Mac decideix llavors escriure, modificar i millorar aquell primer relat del seu veí escriptor

Quan arriba la penombra
Jaume Cabré
Proa/Destino
‘Quan arriba la penombra’ està format per tretze relats d’extensió diversa escrits entre 2012 i 2016 que s’entrellacen entre ells i que estan tocades per la foscor, la ràbia i fins i tot l’humor negre.
El títol del recull fa referència a una foscor que plana a les pàgines de cada conte. Contes que mostren la part fosca de la vida i per això formen part segons l’autor d’un ‘gènere negre o gris’ que mostren ‘les activitats humanes més cruels o violentes’.
La galeria de personatges que apareixen als tretze relats van des de la mirada d’un nen poruc que es rebel·la contra la tirania d’un mestre, un candidat al Nobel davant d’una visita inoportuna, un escriptor que amenaça l’editor amb una novel·la inquietant, un ancià que passeja pels escenaris on va fer la guerra, però també un personatge que es refugia dins d’un quadre de Millet. +Informació

Las ventanas del cielo
Gonzalo Giner
Planeta
L’autor de la novel·la ‘El sanador de caballos’ publica ara una novel·la històrica ambientada al segle XV, on reivindica la feina dels vidriers en les catedrals gòtiques. Protagonitzada per Hugo de Covarrubias, personatge que decideix fugir del destí marcat pel seu pare com a mercader de llanes abandona Burgos i comença una sèrie d’aventures que el porten a conìxer i aprendre la seva vocació: l’art de les vidrieres, les autèntiques finestres del cel.
‘Las ventanas del cielo’ se centra en la construcció i instal·lació de vidrieres a les catedrals gòtiques en un viatge que portarà al protagonista a l’Àfrica, Terranova i d’altres indrets destacats de l’edat mitjana.

Patria
Fernando Aramburu
Tusquets
Un dels grans èxits de la temporada que recorre 30 anys del conflicte basc. La novel·la s’inicia amb l’alto al foc decretat per ETA l’any 2011 i abraça gairebé tres dècades fins arribar a mitjans dels vuitanta. ‘Patria’  recorre la història de dues famílies  que viuen en un poble a prop de de Sant Sebastià.  Aquestes viuran unides fins que la política les acabarà separant.
En Txato és un empresari que decideix no cedir a l’extorsió d’ETA i que ho paga finalment amb la mort. A l’altre banda ens troben a Joxian que entrarà a la banda terrorista participant en diversos atemptats que el destí el portarà a formar  part del comando que haurà d’assassinar el pare dels seus amics.
Les dones a ’Patria’, la Bitri, la dona de Tatxo i la Miren la mare d’en Joxian juguen un paper molt important a la novel·la. De la bona relació inicial, l’assassinat ho esmicola tot, i apareix  l’enfrontament i les rencances, però Aramburu no ha volgut escriure una novel·la de guanyadors i perdedors. Al 125 capítols curts de la novel·la serem testimonis a través dels seus personatges del retrat de la societat basca dels últims 30 anys.

Estirpe
Marcello Fois
Hoja de Lata
L’escriptor Marcelo Fois, autor de Memòria del buit torna a situar una novel·la seva a Sardenya i més concretament a la seva població natal de Nuoro. L’escriptor sard ens ofereix ara la història d’una nissaga familiar, la dels Chironi, una humil familia de ferrers que viurà els canvis socials i històrics des de  abraça finals del segle XIX fins a l’inici de la Segona Guerra Mundial passant per la Gran Guerra i l’ascens del feixisme.  Els protagonistes de la novel·la hauran de sobreviure i lluitar davant les adversitats.
Amb ‘Estirpe’, Marcello Fois inicia una trilogia que haurem be seguir de ben a prop.

L’objectiu del crim
X. R. Trigo
Ediciones B
X. R. Trigo publica la primera novel·la d’una sèrie que uneix la fotografia amb la novel·la policial.
La novel·la està protagonitzada per la fotògrafa Erika Ernemann qui amb dotze anys, tot just acabada la Segona Guerra Mundial, , aprenent a la fàbrica de càmeres fotogràfiques Contax a Alemanya, és segrestada, juntament amb la seva mare i dues-centes persones més, per l’exèrcit rus.  Anys  després, el 1961, l’Erika viatja a Barcelona com a membre de la policia alemanya, per ajudar en la investigació d’un cas d’assassinat de dues compatriotes seves.
Novel·la negra. X. R. Trigo assegura que ‘L’objectiu del crim’ ‘és un homenatge a l’edat d’or de la foografia’.  + Informació

Color de llet
Nell Leyshon
Angle editorial
Angle editorial recupera la novel·la ‘Color de llet’ que l’escriptora anglesa Nell Leyshon va publicar l’any 2012.  Mary que amb catorze anys ha d’abandonar la llar familiar per anar a servir a casa del vicari.
Leyshon recrea l’ambient de l’Anglaterra rural de mitjans del segle XIX on l’índex d’analfabetisme era molt gran en certs sectors de la societat, especialment en el món rural ‘el pare ens necessita per treballar aquí a la granja i no es pot permetre que anem a escola a aprendre coses que després no podríem aprofitar perquè qui necessita aprendre de llegir paraules i d’escriure-les quan el que ha de fer és collir pedres de terra per posar-les dins de galledes. i munyir les vaques i posar la llet dins de les galledes.’ Assegura la protagonista a l’inici de la novel·la.  + Informació

La vieja tierra
Dörte Hansen
Maeva
Dörte Hansen debuta amb ‘La vieja tierra’ on ha aconseguit captar l’atenció del públic a Alemanya.
La novel·la s’engloba en el denominat neoruralisme, un fenomen de migració des de les àrees urbanes a zones rurals, iniciat a la dècada dels anys 1960 a Europa occidental i Amèrica del Nord. Hansen dóna vida a dues dones de dues èpoques diferents però que conviuran en una mateixa casa per narrar el contrast entre la vida en el camp i a la ciutat, i la cerca d’un lloc al món.
Vera, la protagonista de la novel·la, arriba a la casa l’any 1945 sent una nena refugiada i haurà d’adaptar-se a la nova realitat. La seva neboda Anne anys després  fuig d’Hamburg per anar a viure amb la seva tia Vera. + Informació

El cel segons Google
Marta Carnicero
La Magrana
El cel segons Google, suposa en el debut de Marta Carnicero després de publicar llibres dedicats a la cuina.   Una novel·la segur que s’ha cuinat amb ingredients de bona qualitat i sobretot a foc lent, malgrat que la seva lectura es devora ràpidament deixant molt bones sensacions.
Júlia i Marcel són una parella que comencem a viure les primeres esceetxes en la seva relació arran de l’adopció de la Naïma. El que havia de ser una situació meravellosa poc a poc va distanciant a la jove parella. La novel·la també narra el retrobament d’una filla amb el seu pare anys després. Marta Carnicero ha escrit una novel·la amb un llenguatge molt visual i directe gràcies a un text breu però intents que ens apropa a situacions i escenes molt quotidianes. + INFORMACIÓ

Ese mundo desaparecido
Dennis Lehane
Salamandra
La darrera novel·la de l’autor nord-americà tanca la trilogia sobre el personatge de Joe Coughin i està ambientada als Estats Units dels anys 40.
Joe Coughin viu apartat dels seus orígens mafiosos, pare d¡un nen de deu anys exerceix de conseller al clan mafiós dels Bartolo. Malgrat volen deixar enrere el seu passat, al’gú ha posat preu al seu cap i intentarà matar-lo. Coughin intentarà esbrinar que ha posat preu al seu cap.  ‘Ese mundo desaparecido’ tanca la trilogia sobre la mafia als EE UU iniciada ‘Vivir de noche’ i Cualquier otro día’.  + informació

On em portin els ametllers
Bàrbara Julbe
Editorial Gregal
La primera novel·la de Bàrbara Julbe és segons l’escriptor Martí Gironell un cant a la vida que només pot fer algú que ha patit una mort , com és la d’un fill als cinc mesos de gestació, i que podria tenir la temptació de creure que després d’això ja no mereix la pena viure la vida que t’ha fet passar per un tràngol tan amargant com aquest. Però no! És ara quan s’ha de viure i viure més intensament. Precisament, i gràcies al referent de l’àvia, materialitzat amb el rellotge que li regala i que li recorda que és hora de viure no de lamentar-se o enfonsar-se. La Ivet- la protagonista-com li diu la seva àvia, mai s’ha de deixar abatre ni vèncer per res. + Informació

 

Farishta
Marc Pastor
Amsterdam/Catedral
Una illa pot ser un indret paradisíac però també pot convertir-se en un malson i una presó. Això ho sap molt bé Marc Pastor que torna a situar l’eix narratiu en unes illes situades a la Polinèsia francesa.
Marc Pastor es posa a la pell d’una dona, la Farishta, una jove d’origen afganès de divuit anys que rep una important oferta per part de l’empresa Iefremov-Strugatski per viure durant quatre anys a les illes Clarke.
L’han contractat per fer d’intendent i per atendre a les famílies riques que viuen en un complex d’illes privat a la Polinèsia francesa, on se’ls ha garantit que podran educar els fills sense cap risc i allunyats de la resta del món. + Informació

Media Vida /Mitja vida
Care Santos
Destino

La novel·la ‘Media vida’ vol ser un homenatge a la generació de les mares i de dones nascudes en els anys trenta del segle XX, que van patir ‘la hipocresia d’una societat molt tradicional’ segons destaca Care Santos.
La novel·la ens situa l’any 1981, amb el retrobament de cinc dones es després de 30 anys sense veure’s i un fet terrible de la seva infància que les marcaria per sempre.
‘Media vida’ va ser guardonada amb el premi Nadal 2017.

Tu no ets una mare com les altres
Angelika Schrobsdorff
La Campana / Periférica & Errata Naturae
Angelika Schrobsdorff narra a ‘Tu no ets una mare com les altres’ la vida de la seva mare Elsa, des del seu naixement en una família jueva de la burgesia berlinesa de principis del segle XX fins a la seva mort.
Schrobsdorf reconstrueix en forma de novel·la la biografia d’una mare que va viure al límit i sense complexos allunyada del tradicionalismes imposats del seu entorn familiar.
Elsa va viure intensament l’ambient bohemi del Berlín dels anys 20 que anys més tard veuria com la seva vida patiria un canvi a conseqüència de l’arribada de Hitler al poder.
La novel·la ha rebut el premi dels llibreters de Madrid i l’editorial La Campana publica l’edició en català. + Informació

Vida familiar
Jenn Díaz
Proa
Jenn Díaz continua consolidant una trajectòria literària que ara es veu reconeguda amb el premi .
L’escriptora catalana ha rebut aquest guardó després de la publicació de ‘Mare i filla’, la primera novel·la escrita en català.
Entre els protagonistes dels contes hi trobarem a  una nena que se separa de la seva mare com ho faria d’un amant, l’adolescent que viu el primer amor i la primera mort alhora, la mare sola davant el nen amb por, la noia que no entén la germana que ja no viu a casa.

La set
Jo Nesbo
Proa/Roja &Negra
L’autor noruec publica l’onzena novel·la protagonitzada per Harry Hole.
‘La set’ arrenca quan una dona apareix assassinada després d’una cita per internet. Les marques del seu cos mostren a la policia que estan tractant amb un assassí particularment violent.
Amb la pressió dels mitjans de comunicació per trobar de seguida l’autor dels fets, el cos de policia ha d’admetre que només hi ha un home capaç d’assumir aquest repte. Però en Harry Hole és reticent a tornar al lloc on gairebé ho va perdre tot. Fins que comença a sospitar que el crim podria estar relacionat amb l’únic cas que se li va escapar i que mai no ha estat capaç de resoldre. + Informació

em-dic-lucy-bartonEm dic Lucy Barton
Elizabeth Strout
Edicions 1984/Duomo
Elisabeth Strout ha escrit una novel·la que narra la relació d’una mare amb la seva filla. Narrada en primera persona per la Lucy Barton  descriu la seva estada a l’hospital després d’una operació de l’apèndix que fa que la seva estada en un hospital de Nova York s’allarga un mes i mig.
Bona part de la novel·la està centrada en les converses amb la seva mare que decideix visitar-la després de molt de temps sense pràcticament relació entre elles.Mare i filla conviuran durant sis dies en una habitació de l’hospital i la situació les obligarà a comunicar-se i intentar escurçar les distàncies entre elles.
La calma i l’assossec que regnen durant les nits de convalescència les empenyen a parlar, temptejant no només la possibilitat del retrobament sinó també l’eventualitat de la cura.
Lucy Barton mostra al lector aspectes importants de la seva vida com com una infantesa pobra i solitària, els problemes amb la família, la desconcertant presència del pare i la seva ambició de fer-se escriptora.

Mans negres
Jordi de Manuel
Pagès editors
Jordi de Manuel és el creador del personatge  de l’inspector Marc Sergiot que ha protagonitzat novel·les com ‘Olor de la pluja’, El raptor de gnoms’ o ‘La mort del corredor de fons’. Ara de Manuel continua amb el mateix personatge però oferint al lector set contes que es relacionen entre ells i protagonitzats per Sergiot.
Set relats que investiguen i reflexionen sobre els racons més foscos de la naturalesa humana i que també volen ser un homenatge a Manuel de Pedrolo.

Allò que va passar a Cardós / Todo lo que sucedió en el valle
Ramon Solsona
Proa/Tusquets
Ramon Solsona ha anat més enllà de la novel·la tradicional i amb ‘Allò que va passar a Cardós’ ha explorat nous terrenys que podrien aproximar-se al documental literari o a la crònica d’uns fets en format de novel·la. Com una mena gran trencaclosques, l’autor va encaixant les peces amb unes històries que s’entrecreuen que ens ofereix una novel·la amb dosos d’intriga, història i també amb alguns elements romàntics.
Partint de les obres hidroelèctriques de la Vall de Cardós durant els anys 60 centren bona part de la novel·la, però Ramon Solsona va molt més enllà i aprofita aquests fets, per oferir-nos un retrat de l’època amb una galeria de personatges que van des dels mateixos treballadors de l’obra a guàrdies civils, mossens i periodistes.  +Informació