L’autor noruec publica ‘La set /La sed’, l’onzena novel·la protagonitzada per Harry Hole.


Jo Nesbo continua oferint novel·les als seus lectors. Sembla ser, que la set de l’autor noruec el fa continuar a escriure.

Amb ‘La set /La sed (Proa/Roja&Negra’) ja en són 11 les protagonitzades per Harry Hole, el personatge que li ha donat fama a escala mundial arribant a ser traduït a 40 idiomes amb vendes que superen en aquests moments els 33 milions d’exemplars.

Tot i assegurar que la seva feina és ‘explicar contes de fades per a adults’, Jo Nesbo s’ha guanyat a pols un lloc entre els lectors de novel·la negra malgrat la duresa de bona part de la seva obra.

Sobre el personatge que ha protagonitzat la majoria de les novel·les de Jo Nesbo, assegura que es tracta d’una persona forta i que en la darrera novel·la és feliç però malauradament ‘no té talent per ser feliç, perquè tot i estar casat amb la Rachel, sap que aquesta felicitat no serà per sempre’. Nesbo ho compara ‘com caminar sobre una fina capa de gel’ que pot arribar a trencar-se.

Jo Nesbo planteja un dilema al protagonista després de prometre a la seva dona que no tornarà a fer de detectiu. Harry té la set d’investigar i llavors es transforma en un caçador d’assassins i triarà la feina’ assegura Nesbo que també assenyala ‘cada vegada més Harry Hole s’assembla més als seus assasins’

Hole viu en primera persona el mateix que succeïx a soldats o astronautes que ‘després d’anys de guerra o participar en missions especials malgrat que les dures condicions senten la necessitat i el deure de tornar-hi’

Jo Nesbo ho té clar quan assegura que les novel·les de Harry Hole sempre són històries d’amor perquè creu que ‘És impossible escriure sobre l’odi si no hi ha amor’ i afegeix Jo escric bàsicament entreteniment però això ja és parlar de la condició humana i de l’amor. En aquesta novel·la es veu més visible perquè Harry Hole està feliçment casat amb la Rakel i ha d’escollir entre aquest amor i la relació amor-odi amb la seva feina’

‘La set’ arrenca quan una dona apareix assassinada després d’una cita per internet. Les marques del seu cos mostren a la policia que estan tractant amb un assassí particularment violent.

Amb la pressió dels mitjans de comunicació per trobar de seguida l’autor dels fets, el cos de policia ha d’admetre que només hi ha un home capaç d’assumir aquest repte. Però en Harry Hole és reticent a tornar al lloc on gairebé ho va perdre tot. Fins que comença a sospitar que el crim podria estar relacionat amb l’únic cas que se li va escapar i que mai no ha estat capaç de resoldre.

Harry Hole segons ha destacat l’autor ‘agafarà al cas per calmar la seva pròpia set ‘ els assassins volen cometre un segon crim perquè no estan satisfets amb el primer i fer el crim perfecte’ assegura que ‘la feina de Hole és enxampar l’assassí però després desitja més.’.

L’autor noruec assegura que la darrera novel·la neix en una sala de psiquiatria on va poder conèixer el que s’anomena la síndrome Renfield o la Síndrome del Vampirisme Clínic. Es tracta de la necessitat de beure sang d’animals, la pròpia o la d’altres persones. Molts dels que pateixen aquesta síndrome són capaços d’atacar a altres persones per beure la seva sang.  Assenyala que ‘Investigant sobre aquest cas vaig comprovar que existien molts psicòpates que actuaven d’aquesta manera, així que vaig pensar que seria un bon cas per a Harry Hole’  Un dels casos més coneguts és el de Peter Kürten, el vampir de Düsseldorf que va assassinar una vintena de persones i animals abans de ser guillotinat.

A través d’una aplicació de contactes al telèfon mòbil l’assassí contacta amb les seves víctimes. Per a Nesbo ‘Les noves tecnologies ens poden fer més vulnerables’ A noruega Tinder és molt popular i ‘vaig pensar a fer-me un perfil però a final li vaig proposar a una amiga meva i que després m’expliqués l’experiència, per sort ara té parella’

Cada vegada que acaba una novel·la se suposa que ha de quedar satisfet però Nesbo ‘només veu el temps que ha invertit a escriure les pàgines. Assegura que el procés que més li agrada ‘és desenvolupar les primeres pàgines a partir d’una sinopsi’. De fet segons assenyala ‘la tasca d’un escriptor és no arruïnar la història perfecta que tens al cap’

Sobre la literatura negra tradicional ha comentat que ‘busca un cert ordre en el sentit s’ha de resoldre un crim i si no és així, es pot desencadenar un cert caos’ però ‘avui en dia qualsevol gènere literari vol descriure una imatge on les coses tenen sentit perquè això és el que busca la gent. Afegeix que ‘La vida real ja és prou caòtica i no sempre trobem sentit a les coses que passen i per això busquem a la literatura i tenim tendència a veure la vida com una obra literària’.  Acaba dient que ‘La ficció no ha de donar respostes però sí que ha de plantejar més preguntes’

Harry Hole ha publicat també novel·les dirigides al públic juvenil i sobre la diferència ho compara amb la música ‘escriure les novel·les de Harry Hole és com ser director d’una orquestra i amb les novel·les juvenils seria com un trio de jazz’. Tot i que assegura que ‘dormo millor quan escric per a nens’.

Jo Nesbø abans de convertir-se en escriptor, es va allistar com a voluntari a l’exèrcit noruec i més tard va ser guitarrista i lletrista d’un grup de rock, però el 1996 va deixar la música per dedicar-se a la literatura.  L’any 1996 publicava El ratpenat que després seguiría amb Escarabats, El pit-roig,  Nèmesi, L’estrella del diable, El redemptor , El ninot de neu , El lleopard , L’espectre  i Policia .  També va publicar el títol Headhunters que va ser portada al cinema.