Sebastià Alzamora, Albert Sánchez Piñol, Empar Moliner, Sebastià Portell, Pilar Codony, Maria Barbal entre els autors nominats.

El guardó es va crear l’any 2017 amb la voluntat i ambició d’igualar-se a altres premis similars de la literatura mundial, com el Premi Goncourt francès i l’anglès Booker, i amb l’objectiu de fer prevaldre les obres en llengua catalana, fomentar-ne la traducció i revitalitzar el sector.

Les obres seleccionades, publicades entre el novembre de 2021 i l’octubre de 2022, han estat seleccionades per un comitè d’experts format per Valèria Gaillard, traductora i periodista cultural; Enric Gomà, escriptor, guionista i divulgador lingüístic; Júlia Ojeda, crítica literària; i Lluís Ruiz, llibreter. A partir de la llista d’obres seleccionades, un jurat independent format per Marta Pessarrodona, Neus Real, Marta Segarra, Oriol Izquierdo, i Xavier Pla donaran a conèixer els tres finalistes el pròxim mes de desembre i el premi es lliurarà a finals de gener.

El president de l’entitat, Xavier Antich ha declarat que “Traiem la llengua cada dia i la fem servir de manera desacomplexada, també en la literatura”.  Afirma que  “per això des d’Òmnium donem prestigi a les lletres catalanes amb aquest guardó a la millor novel·la de l’any, fomentant la creació, la lectura i els referents en català”.

Les 10 novel·les seleccionades

Al llac. Maria Barbal. Columna
Aioua. Roser Cabré-Verdiell. Males Herbes
Benvolguda. Empar Moliner. Columna
Distòcia. Pilar Codony. L’altra Editorial
El monstre de Santa Helena. Albert Sánchez Piñol. La Campana
Els dies bons. Aina Fullana. Bromera
Guilleries. Ferran Garcia. Males Herbes
Les altures. Sebastià Portell. Empúries
Nicolau. Antoni Veciana. Segona Perifèria
Ràbia. Sebastià Alzamora. Proa

El guanyador de la primera edició va ser Raül Garrigasait amb l’obra ‘Els estranys’; ‘Aprendre a parlar amb les plantes’, de Marta Orriols, va endur-se el premi en l’edició 2018, el 2019 el guardó va ser per a Martí Domínguez, amb ‘L’esperit del temps’, el  2020 va recaure en Boulder d’Eva Baltasar i l’any passat va ser per Junil a les terres dels bàrbars de Joan-Lluís Lluís.

Dels candidats d’aquesta edició, Sebastià Alzamora ha rebut aquest 2022 el Premi L’Illa dels Llibres per la novel·la “Ràbia” que s’atorga per votació popular dels lectors del portal web.
Albert Sánchez Piñol va ser guardonat amb el Premi L’Illa dels Llibres l’any 2013 amb la novel·la “Victus”.

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here