Us recomanem llibres per gaudir d’una bona diada de Sant Jordi
Llibres per llegir, regalar i compartir.


El monstre de Santa Helena
Albert Sánchez Piñol
La Campana/Alfaguara

Albert Sánchez Piñol s’endinsa al segle XIX, quan Delphine Sabran, marquesa de Custine viatja amb el seu amant, l’escriptor François-René de Chateaubriand a l’illa de Sant Helena on es troba empresonat Napoleó.
La marquesa de Custine vol posar a prova el seu amor superant dos grans obstacles: una gran distància i un gran adversari, com pot ser Napoleó.

L’escriptor assegura que els personatges no li han interessat per la vessant més històrica i han estat seleccionats per l’arquetip que representen; Delphine representa l’amor, Chateaubriand la cultura i Napoleó el poder. La novel·la ofereix un duel entre la sensibilitat, la cultura i el poder, i què succeïx quan reuneixes la bellesa, el poder i la cultura en una mateixa habitació?. Sánchez Piñol té clara la resposta “el poder fa fora a la cultura i viola a la bellesa”.
Els personatges de la novel·la hauran de reflexionar sobre si “Entre la tirania i la vida, cal sacrificar la llibertat per la seguretat”.  + INFORMACIÓ


La dona eterna
Pep Prieto
Columna

El periodista i crític de cinema Pep Prieto ens presenta una nova novel·la després de la bona acollida amb “El mal pare”. Amb “La dona eterna” ens ofereix una novel·la on reflexiona sobre el pas del temps i l’obsessió per la imatge. La novel·la també és un homenatge al cinema, una passions de l’autor.

L’Agnès Malivern és una periodista freelance de trenta-nou anys que sobreviu fent reportatges i entrevistes. Un bon dia rep una trucada inesperada. És del representant de l’Aurora Ferrer, una actriu catalana de carrera meteòrica durant els anys cinquanta i seixanta que va arribar a aspirar a grans papers de Hollywood però que va desaparèixer misteriosament i mai més se’n va saber res. Resulta que l’Aurora és viva i està disposada a concedir una entrevista a l’Agnès. Motivada per la necessitat, i també per l’enigma que envolta l’actriu, la periodista accepta visitar-la al seu pis de l’Eixample. Entre les dues dones s’acaba establint un vincle que transcendeix la simple entrevista, fins al punt que a l’Agnès se li obren les portes d’un misteri que es remunta a molts segles enrere, cosa que li permetrà descobrir racons absolutament inexplorats de la seva pròpia vida.


Mamut
Eva Baltasar
Club Editor / Literatura Random House

Eva Baltasar tanca la trilogia iniciada amb “Permagel” per apropar-nos a la història d’una dona que decideix deixar la ciutat i aïllar-se en una zona rural.
La protagonista de Mamut, una dona de vint-i-quatre anys que viu a la ciutat de Barcelona on signa contractes per viure i sent el desig de tenir un fill.
Decideix abandonar el seu pis al costat del zoològic per anar a viure en una casa aïllada en mig del camp on aprendrà a sobreviure les penúries de la vida rural i replantejar-se la maternitat
Com a “Boulder” i “Permagel”, les novel·les d’Eva Baltasar compten amb dones solitàries com protagonistes, que volen viure al marge de la societat i descriuen la seva relació amb la maternitat. La protagonista de Mamut també es mou per instints, com el seu instint de prenyar-se, que es fa més intens en el món rural on viu ara.
El títol de ‘Mamut’ és una metàfora sobre els sentiments de la protagonista i la seva supervivència i resiliència a més dels seus instints més animals a la recerca de la soledat, el silenci i la llibertat.


Ràbia
Sebastià Alzamora
Proa

Després de ‘Reis del món’, Alzamora presenta “Ràbia”, una novel·la sobre la relació d’un home solitari i el seva gossa Taylor. L’home de qui no es revela la seva identitat viu a la zona de xalets adossats del nucli turístic de Bellavista, en una illa mediterrània sense nom. Un dia la Taylor mor enverinada, sense que el seu amo sàpiga qui pot haver-ho fet, ni per què. Tampoc comprendrà una altra mort absurda, la d’una persona amb qui coincidien sovint quan passejava la gossa, víctima d’un incident de carrer vora un bar de tatuatges regentat per una parella de serbis. Mentre l’home intenta assumir aquests fets, es veu abocat a considerar la relació que té amb el món que l’envolta: un entorn impersonal, degradat per la corrupció i el descontrol, on, tanmateix, el sorprendran fulguracions de bellesa i d’autèntica amistat.


Diatomea
Núria Perpinyà
La Magrana

Núria Perpinyà s’endinsa en la literatura de la ciència ficció amb “Diatomea” per explorar sobre  un món futur al segle XXIII.  Un món on s’han acabat les guerres i el menjar tradicional, els robots formen part de la família i tots els polítics són dones. Una societat gairebé perfecta, si no fos per les contínues i devastadores inundacions que assolen la Terra. El Bekele Jenklin, un físic víctima del canvi climàtic, proposa una solució radical: suprimir els mars i els núvols.  Aquesta proposta haurà de passar el filtre d’una societat amb empresaris corruptes, polítiques populistes, científics il·luminats i persones compromeses amb el medi ambient que lluiten per l’ecosistema i els oceans amb esperança de que el món continui sent blau.
La resistència lluitarà per evitar que la proposta del físic es faci realitat.
“Diatomea” també parla també del populisme i la manipulació i com aquesta pot canviar el món.


Bona sort
Nickolas Butler
Edicions del Periscopi / Libros del Asteroide

Butler ens ofereix un thriller sobre l’ambició i els perills del vell somni americà. Inspirada en fets reals, Bona sort és també una novel·la sobre la importància de l’amistat i els vincles afectius i un incisiu retrat de la vida de la classe obrera als EUA.

El dia a dia del Cole, el Bart i el Teddy, amics de la infantesa i propietaris de la constructora True Triangle a Wyoming, fa un gir inesperat quan reben la proposta d’una advocada rica i enigmàtica que els demana acabar contra rellotge la construcció d’una casa a la muntanya.
Si ho aconsegueixen, rebran una recompensa astronòmica amb què guanyaran més diners dels que mai hagin pogut imaginar. Tot i la perspectiva d’un hivern dur i gèlid, els protagonistes estaran disposats a fer qualsevol cosa per obtenir l’èxit, posant en perill, fins i tot, l’amistat i la família. Però, què s’amaga al darrere d’aquest encàr-
rec misteriós? Quins motius té la dona per exigir aquest termini gairebé impossible?


Isaac Rosa
Lugar seguro
Seix Barral
L’escriptor sevillà ha obtingut el Premi Biblioteca Breve 2022
La novel·la es desenvolupa en 24 hores de la vida Segismundo García, un comercial que creu que ha trobat el negoci de la seva vida, la venda i construcció de búnquers de baix cost a les classes més humils. Isaac Rosa ho fa a través d’un monòleg que el protagonista de la novel·la dirigeix al seu pare al vespre, quan fa un recompte de tot el que ha succeït durant la seva peculiar jornada laboral.
Isaac Rosa, fa un retrat genial de tres generacions de brètols d’una mateixa família que s’aprofiten de les esquerdes del sistema en el seu propi benefici. Una novel·la que atrapa i incomoda i que reflecteix des de la ironia i la controvèrsia el moment d’incertesa de la societat actual.


Les muses
Jordi Cussà
Comanegra

L’autor de la novel·la “El primer emperador i la reina Lluna”, Premi L’Illa dels Llibres 2021, va deixar enllestida poc abans de morir, “Les muses” una obra que tanca el que Cussà anomenava la Trilogia de la Civilització, que va iniciar amb La serp i va continuar amb El Ciclop.
A “Les muses”, Cussà ens parla de la pulsió artística que travessa els anys que separen Ramon Llull dels Pink Floyd (passant per Leonardo, Shakespeare, Clara Schumann, Camille Claudel o Patti Smith. I també és la història d’un escriptor, Virgili Pardal, que malda per acabar una obra inacabable, enganxat a la mateixa droga que comparteixen els protagonistes de la seva novel·la.  Una poció misteriosa, entre la droga i la medecina, travessa vuit-cents anys d’història passant per les mans d’alguns dels creadors que han marcat la nostra civilització. Jordi Puig, director editorial de Comanegra afirma que  amb “Les muses” ens acostarem a la resposta de la pregunta ¿D’on van sortir els llampecs d’inspiració que van catapultar obres com les de Ramon Llull, Antoni Gaudí i Patti Smith? seguint la peripècia d’un beuratge misteriós capaç de treure el millor i el pitjor de cadascú.


Els possessius
Jenn Díaz
Amsterdam / Destino

Sis anys després de la publicació de “Mare i filla”, Jenn Díaz publica “Els possessius” on torna a les relacionas familiars, la feminitat en un homenatge a La ciutat i la casa de Natalia Ginzburg.
L’Agneta s’acaba de separar de l’Oliver i es troba sola al nou pis minúscul, atapeït de caixes. L’Emma, la germana petita, continua a casa l’àvia, on passa la seva malaltia lluny de la ciutat i aïllada de la família. En secret, rep visites esporàdiques dels seus amics, la Sylvia i el Mattias, que darrerament semblen estranyament distanciats l’un de l’altre. Ja fa temps que pels pares, l’Helga i el Samuel, la comoditat ha esdevingut desídia, però l’Helga es manté freda com el glaç, i el Samuel ha perdut l’interès per tot allò que no sigui la feina.
Tots ells s’escriuen cartes, com un intent de retallar les distàncies afectives per mitjà de la lletra escrita i el sobre viatger.
Una novel·la íntima i delicada sobre la necessitat de pertinença i sobre com ens defineixen els llaços que teixim al llarg de la vida.


L’altra casa
Rachel Cusk
Editorial Les Hores / Libros del Asteroide

M., una escriptora casada, convida un famós pintor a fer una estada creativa al refugi proper a la casa familiar situada a la costa anglesa. Atreta poderosament per les seves pintures, creu que la seva presència podria ajudar-la a aprofundir i aclarir el sentit de la seva pròpia existència. Però a mesura que va avançant l’estiu, llarg i àrid, la presència provocadora de l’artista pertorbarà la calma de la casa i crearà un nou ordre de relacions entre els protagonistes que farà aflorar desitjos i contradiccions ocults i mostrarà la dificultat de ser coherents alhora amb el nostre món intern i les limitacions imposades pel món extern.
Cusk ens planteja a la novel·la sobre el paper que ocupa l’art en la vida i buscant respostes a les qüestions: per què es necessita l’art, què es busca en ell i per què es necessita reflectir-se en ell?


Carme Balcells, traficant de paraules
Carme Riera
Rosa dels Vents / Debate

Carme Balcells forma part d’un gran llegat literari associat a grans escriptors com Gabriel García Márquez, Mario Vargas Llosa, Eduardo Mendoza, Juan Marsé entre d’altres, gràcies a la seva agència literària.

Va ser agent literària de grans escriptors, entre els que destacaven els grans autors de l’anomenant  ‘boom’ literari hispanoamericà com Mario Vargas Llosa i Gabriel García Márquez però també d’Octavio Paz , Pablo Neruda, Juan Carlos Onetti, Julio Cortázar, Isabel Allende, Juan Marsé, Juan Goytisolo, Manuel Vázquez Montalbán, Camilo José Cela, Miguel Delibes i Eduardo Mendoza. Ara, l’escriptora Carme Riera ha decidit escriure’n la biografia. Durant gairebé quaranta, Carme Balcells va ser l’agent de Carme Riera, motius suficients per conèixer de primera mà, la biografia de la gran agent literària. Riera ha tingut accés a l’arxiu de l’Agència i ha entrevistat familiars, amics, autors, editors i agents. El resultat de totes aquestes converses i investigacions el podem llegir a “Carme Balcells, traficant de paraules”, una aproximació professional i personal d’una de les agents literàries més poderoses i influents del món.


Love song
Carlos Zanon
Salamandra
L’escriptor barceloní ens ofereix una novel·la de carretera protagonitzada per tres músics talentosos i d’un cert èxit –una parella i el seu millor amic– s’embarquen en una gira estival per càmpings i locals de la costa mediterrània versionant cançons només de 1985. A bord d’una  Camper Califòrnia, conduïda per un xofer anomenat Polidori ,que en realitat és el personatge de Sandino de la novel·la Taxi, la banda –composta per Jim, Eileen i Cowboy– es llança a tocar i córrer, gaudir i patir en un gira que els portarà a la costa Brava per tocar en locals o indrets poc habituals.

Inicen la seva última gira per locals de segona fila de la ruta del Mediterrani ,des de la Costa Brava a Tarifa on allà actuaran els seus admirats The Waterboys, autors de la clàssica “The whole of the moon”, que sonarà i amb força en aquest viatge.

Lleialtat, música, relacions, sonen en aquest  viatge sentimental i musical de Carlos Zanón.


Les nits de pesta /Las noches de la peste
Orhan Pamuk
(Més llibres /Literatura Random House)

Una epidèmia de pesta fa estralls entre els habitants de la imaginària l’illa de Minguer, 29a província de l’imperi Otomà. Ens situem l’any 1901 i el sultà Abdülhamit primer hi envia el seu inspector en cap de salut, el químic Bonkowski Paixà, i el jove i exitós doctor Nuri, que viatja acompanyat de la seva dona, Pakize Sultan, neboda del sultà. A l’illa també hi trobaran el jove oficial otomà Major Kâmil; la illenca Zeynep, de qui aquest últim està enamorat; el governador Sami Paixà, desbordat per la situació, i la seva bella amant Marika. Nits de Pesta és la història d’aquests personatges, de les relacions que s’estableixen entre ells, del seu esforç constant per fer complir les prohibicions de la quarantena imposada i de la guerra contra l’epidèmia, les tradicions de l’illa i, finalment, les friccions sorgides davant l’amenaça de la mort.
L’imperi Otomà tractarà de contenir la pandèmia a l’illa i evitar que arribi al continent, un fet que obliga a imposar mesures sanitàries estrictes que no agraden a bona part de la població de l’illa i que provocarà una crisi al govern. + INFORMACIÓ


L’edat dels vius
Mar Bosch
Univers

A L’edat dels vius, Mar Bosch Oliveras narra, a través dels ulls de l’Elisa Neri, l’auge i la caiguda d’un món: el de la civilització de Ciutat Jardí. Una ciutat ideal habitada per la generació dels «feliços vint», una nova manera de ser humà que havia expulsat la mort natural, considerada «lenta i indigna», gràcies a la invenció de la Cura, capaç de frenar la degeneració dels cossos a una edat concreta. Una societat en la que ningú es moria de vell. «Ens hauríem mort passats, disminuïts, arrugats, adolorits, plens de pena per tot això, per l’absència de tantes coses en retrocés: ens hauríem mort de vells.»
Per als habitants de Ciutat Jardí, la vellesa és allò que han de témer. Educats des de ben petits per rebutjar morir de vells i triar una mort als 100 o 110 anys, però amb l’aparença dels vint. + INFORMACIÓ


Roma soy yo /Roma soc jo
Santiago Posteguillo
Ediciones B / Rosa dels Vents

L’escriptor torna a l’Antiga Roma amb “Roma soy yo” amb l’objectiu de novel·lar la vida de Juli Cèsar i assumir el major repte literari de la seva carrera.En el primer volum que surt a la venda “Roma soy yo”, Santiago Posteguillo, narra la joventut i el moment quan Juli Cèsar, amb vint-i-tres anys es dona a conèixer al poble romà com a advocat en un judici d’enorme transcendència política contra el poderós i corrupte senador Dolabela. Va acceptar actuar com a fiscal en un procés que semblava impossible de guanyar. Per explicar aquesta part poc coneguda i mai bans novel·la de la seva vida “he necessitat explicar d’on venia i qui era el jove Cèsar” assegura l’escriptor. + INFORMACIÓ


Tots els mecanismes
Melcior Comes
Proa
La compra fraudulenta d’uns terrenys desferma el conflicte entre dues famílies: els Torrus, propietaris d’una depredadora immobiliària barcelonina, i els Súbac, empresaris  mallorquins vinculats al turisme, autèntics cacics acostumats a prendre el que volen i que també cobegen participar de l’adjudicació. Els Súbac estan disposats a tot, perquè fa molts anys que han perdut qualsevol mania alhora de satisfer les seves ambicions. Els Torrus, però, es resisteixen a cedir, i més si poden fer valer els innumerables draps bruts de la família Súbac, entre els quals un assassinat mai resolt de vint anys enrere


Piranesi
Susanna Clarke
Amsterdam Llibres / Salamandra

Setze després de l’èxit mundial de “Jonathan Strange i el senyor Norrell.”, Clarke torna amb “Piranesi”, una novel·la de gènere fantàctic que ens e endinsa en un univers oníric i enigmàtic.
En Piranesi viu a la Casa, tal vegada hi ha viscut sempre. Dia rere dia pren un registre minuciós de les Meravelles que conté en els seus diaris: el laberint de Vestíbuls i Corredors, els milers d’Estàtues blanques, el brogit de les Marees a les Sales Baixes, la disposició canviant dels Estels a les Sales Altes. Els dimarts i els divendres, en Piranesi es troba amb el seu amic, l’Altre. Sovint també visita els Morts i els porta menjar, hi parla i els descriu les Bondats de la Casa. Bona part del temps, però, en Piranesi està sol.

Un dia apareixen missatges escrits amb guix a les Parets. Individus estranys han arribat a la Casa. Són amics o venen a portar destrucció i bogeria? El Món que en Piranesi creia que coneixia està canviant: esdevé estrany i perillós.

 


Poni
R. J. Palacio
La Campana /Nube de Tinta

R. J. Palacio abandona l’univers “Wonder” amb la publicació de la novel·la “Poni” L’escriptora assumeix el repte d’allunyar-se de la vida d’Auggie Pullman i presenta una novel·la d’aventures amb la història de la fotografia, l’espiritisme i l’amistat com a principals ingredients.

“Poni” està ambientada l’any 1860 per mostrar-nos una història d’amistat protagonitzada per Silas, un jove de dotze anys que ha d’iniciar un viatge per trobar al seu pare que ha estat segrestat per tres genets. Silas, com en tota novel·la d’aventures clàssiques tindrà uns companys de viatge molt especials; un poni i un fantasma anomenat Mittenwool, amb qui manté un fort lligam.
El lector s’endinsarà en el farwest nord-americà per descobrir una història sobre l’amistat, però també com assegura Palacio, “sobre les connexions que ens uneixen i els fils invisibles que ens uneixen els vius i els morts, el passat amb el futur”. + INFORMACIÓ


“Estiu”
Ali Smith
Raig Verd / Nórdica

Ali Smith ha guanyat el Premi Orwell de Literatura Política 2021 per aquesta novel·la, que tanca el quartet estacional.
Estiu s’inicia el febrer del 2020, quan la Covid encara és només una amenaça a l’horitzó. Ens deixem caure en la fràgil casa de Brighton de la Grace Greenlaw, una divorciada infeliç i antiga actriu. Viu amb els seus problemàtics però brillants i lingüísticament juganers fills adolescents, la Sacha i en Robert, porta a porta amb el seu pare.

La novel·la “Estiu” hi apareixen temes d’actualitat com la pandèmia i el Brexit a més dels incendis forestals a Austràlia i l’assassinat de George Floyd.
Ali Smith tanca amb “Estiu” el quartet iniciat amb “Tardor” i que va continuar amb “Hivern” i “Primavera”.


La llibretera de París
Sylvia Beach
Navona

Quan la Sylvia Beach, una jove americana amant dels llibres, obre Shakespeare and Company en un carrer tranquil del París de 1919, no s’imagina que canviarà el curs de la literatura.
Shakespeare and Company és molt més que una llibreria. Hemingway i molts dels escriptors de la Generació Perduda la consideraran la seva segona casa. Allà també es forgen algunes de les amistats literàries més importants del segle XX, com la de James Joyce amb la mateixa Sylvia. Quan la controvertida novel·la de Joyce, Ulysses, és prohibida, Beach decideix publicar-la sota la protecció de Shakespeare and Company. + INFORMACIÓ


L’alquímia de la vida
Coia Valls
Columna/Destino

Coia Valls vol dedicar la novel·la a totes aquelles persones pioneres, valentes i creatives, motors reals de l’evolució del món. Situada al segle xv en un món que està canviant, però la medicina es troba ancorada en la vella fórmula de la triaca establerta en l’antiguitat clàssica. Amb tot, sempre hi ha homes i dones que busquen noves formes de guarir el cos i l’ànima i sovint passen per bojos o bruixots. Assagen fórmules alquímiques per aconseguir la pedra filosofal o l’elixir de la vida. En Magí Surroca és un d’ells.
D’altra banda, la Beatriu és una jove rebel que intenta sortir de la seva pròpia trampa. Aconseguir-ho no serà gens fàcil, però la força de l’amor i l’amistat i l’entrega absoluta a un ideal li permetran assolir una vida autèntica, de llibertat i plenitud.
Dos destins marcats per la gosadia d’oposar-se al poder i als valors d’una època. Una lluita carregada d’esperança, si es vol poètica, però vital i científica alhora. + INFORMACIÓ


On ets, món bonic / Dónde estás, mundo bello
Sally Rooney
Edicions del Periscopi / Literatura Random House

Sally Rooney publica nova novel·les després de la bona acollida de “Gent normal”.  L’Alice, la protagonista de la novel·la se n’ha anat a viure a una mansió d’un poble on ningú sap qui és ni a què es dedica. Al cap de poc, coneixerà en Felix, un mosso de magatzem. Mentrestant, a Dublín, la seva amiga Eileen intenta arribar a final de mes mentre es recupera d’una ruptura amorosa flirtejant amb un vell conegut, en Simon.A través dels missatges que s’envien les amigues, compren­drem la importància que tenen les relacions afectives i sexuals per a una generació que se sent amenaçada per la precarietat i el desencís. I quan finalment es retrobin, les acompanyarem en la recerca de l’amor en aquest món bonic però incert.


Un país amb el teu nom
Alejandro Palomas
Columna/Destino
Una història d’amistat en plena maduresa és el punt de partida de la nova novel·la de l’autor de títols com “Una mare”, “Un gos” i “Un amor”.

Alejandro Palomas ens proposa conèixer a l’Edith i en Jon que són els únics habitants d’un petit poble abandonat. Als 74 anys, l’Edith, publicista jubilada, ocupa l’antiga rectoria juntament amb els seus onze gats. En Jon, cuidador d’elefants al zoo i a punt de fer-ne seixanta, viu a l’antiga escola.
Tot i que al principi no es relacionen, una urgència amb un dels gats servirà perquè l’Edith i en Jon comencin a fer amistat. Un dia, però, la vida se’ls capgira quan la direcció del zoo comunica al Jon que prescindeixen dels seus serveis, fet que coincideix amb dues pertorbadores notícies més: dues granges d’aus s’instal·laran a prop del poble i l’ajuntament convertirà la gran casa del llac en un hotel rural per dinamitzar la zona. + INFORMACIÓ


FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here