Aquestes són les recomanacions de llibres per aquest estiu de L’Illa dels Llibres.
Només cal que busquis el millor lloc per gaudir d’aquestes lectures

La substància del mal
Luca d’Andrea
Rosa dels vents /Alfaguara
La novel·la és un dels thrillers de la temporada i l’autor ha estat comparat amb Stephen King, Joe Nesbo i Joel Dicker.
L’any 1985, durant una terrible tempesta, en Kurt Schaltzmann, en Markus Baumgartner i la seva germana Evi són brutalment assassinats al Bletterbach.
Al cap de trenta anys, en Jeremiah Salinger, un documentalista nord-americà que fa poc s’ha instal·lat a la zona amb la seva dona Annelise i la seva filla petita, s’obsessiona amb aquest cas sense resoldre. Tota la gent que l’envolta, començant pel seu sogre, en Werner, exdirector d’Ajuda Alpina i un dels homes que va descobrir els cossos mutilats són sospitosos del crim d’alguna manera i cap d’ells no vol remoure el passat.
‘La substància del mal’  suposa el debut de l’escriptor italià on narra  l’obsessió d’un home per desvetllar un secret que oculta la població i la naturalesa.

Ferran Torrent -Individus com nosaltresIndividus com nosaltres
Ferran Torrent
Columna
‘Individus com nosaltres’ (Columna) la continuació de la novel·la ‘Un dinar un dia qualsevol’ on mostra una radiografia de la societat valenciana de la post-crisi. Ferran Torrent assegura que ‘les lleis i la justícia no sempre coincideixen’ i que la novel·la ‘Individus com nosaltres’ vol mostrar el paisatge que deixa la crisi amb una mirada a la societat actual i sobretot destacar aquelles persones que viuen en un segon sistema i que esperen l’arribada d’un canvi. Torrent els anomena ‘outsiders’ persones que han estat expulsades del sistema com petits empresaris i autònoms que han de sobreviure ‘i viure com poden’. + Informació

L’acusació
Bandi
Periscopi/Libros del asteroide
Bandi és el pseudònim d’un escriptor que viu a Corea del Nord i que durant anys ha amagat els seus escrits per protegir-los del govern. Aquest llibre recull set històries que donen veu als ciutadans que van viure sota els règims de Kim Il-sung i de Kim Jong-il, i com es van enfrontar al terrible absurd del dia a dia, combatent la gana, l’arbitrarietat i la persecució amb solidaritat i esperança. Uns relats que ens descriuren la vida quotidiana en un regim totalitari.

L’any 2013 Bandi, que en coreà significa ‘cuca de llum’ va aconseguir treure de Corea del Nord aquestes històries que van ser publicades a Corea del Sud. Amb els seus relats ens il·lumina sobre condicions que viuen els nordcoreans. +Informació

Les defenses’
Gabi Martinez 
(Catedral / Seix Barral)
Les defenses narra en primera persona el cas real del doctor Escudero, un neuròleg que va ser diagnosticat com a bipolar. La malaltia va destrossar la seva família i la seva carrera professional,  i va ser internat en un psiquiàtric, però ell va rebatre el diagnòstic,  s’hi va rebel·lar i va necessitar més d’un any per recuperar-se. Precisament va ser el mateix doctor Escudero qui en un Sant Jordi es va acostar a l’autor per comentar-li que tenia una història que el podia interessar.  A partir de les investigacions de Gabi Martinez sorgeix una novel·la d’unes 500 pàgines on descriu com un gran nivell d’estrès ens pot emmalatir i la dificultat de recuperar-nos i com la societat desplaça als que anomena’ bojos’.
‘Les defenses’ també és un retrat de la Barcelona de finals del segle XX fins avui tocant els temes socials, polítics, econòmics i sanitaris.

Farishta
Marc Pastor
Amsterdam/Catedral
Una illa pot ser un indret paradisíac però també pot convertir-se en un malson i una presó. Això ho sap molt bé Marc Pastor que torna a situar l’eix narratiu en unes illes situades a la Polinèsia francesa.
Marc Pastor es posa a la pell d’una dona, la Farishta, una jove d’origen afganès de divuit anys que rep una important oferta per part de l’empresa Iefremov-Strugatski per viure durant quatre anys a les illes Clarke.
L’han contractat per fer d’intendent i per atendre a les famílies riques que viuen en un complex d’illes privat a la Polinèsia francesa, on se’ls ha garantit que podran educar els fills sense cap risc i allunyats de la resta del món. + Informació

Tafanejar. Llibreries del món
Diversos autors
Més Llibres
‘Tafanejar. Llibreries del món’, recull el relat dedisset escriptors reconegut com Elif Shafak, Yiyun Li, Stefano Benni, Ali Smith i  Alaa Al Aswani narren les seves experiències sobre les llibreries. A ‘Tafanejar. Llibreries del món’, el lector passejarà per les llibreries underground d’Istanbul i de les històries d’Elif Shafak, visitarem Pequín amb Yiyun Li, recorrerà el Bogotà de García Márquez amb Juan Gabriel Vásquez, assistirà a una presentació d’Alaa Al Aswani al Caire en plena revolució egípcia del 2011 o menjarà mortadel·la de Bolonya amb Stefano Benni
L’edició catalana inclou inclou un relat inèdit de Jordi Puntí sobre algunes llibreries catalanes.

Ho se tot de tu
Clare Mackintosh
La Campana/Debolsillo
Clare Mackintosh va treballar durant dotze anys al cos de policia de Londres, feina que va deixar el 2011 per treballar com a periodista freelance i consultora sobre xarxes socials. Mackintosh va escriure una primera novel·la ‘Te dejé ir’ que va ser ràpidament un èxit editorial a Anglaterra amb vendes que van superar el mig milió d’exemplars venits.
Amb la segona novel·la ‘Ho sé tot de tu’ / ‘Te estoy viendo’ (La Campana/DeBolsillo) repeteix formula i èxit amb un thriller on ens alerta de certs perills de les xarxes socials i del control de les persones. La novel·la ‘Ho sé tot de tu’ ambientada al metro de Londres, està protagonitzada per Zoe una dona que cada dia agafa el metro i descobreix en un diari la seva foto en un anunci de contactes. La seva família està convençuda que es tracta d’un fet casual i que la noia té un gran semblança física amb ella però Zoe decideix iniciar unainvestigació per descobrir per què apareix entre els anuncis de contactes del diari. +Informació

Vida familiar
Jenn Díaz
Proa
Jenn Díaz continua consolidant una trajectòria literària que ara es veu reconeguda amb el premi .
L’escriptora catalana ha rebut aquest guardó després de la publicació de ‘Mare i filla’, la primera novel·la escrita en català.
Entre els protagonistes dels contes hi trobarem a  una nena que se separa de la seva mare com ho faria d’un amant, l’adolescent que viu el primer amor i la primera mort alhora, la mare sola davant el nen amb por, la noia que no entén la germana que ja no viu a casa.

Nosaltres en la nit /Nosotros en la noche
Kent Haruf
Angle Editorial /Literatura Random House
Louis Waters i Addie Moore són dos veïns jubilats i que comparteixen la viduïta i la solitud.
Un dia l’Addie li proposa al seu veí si li agradaria anar a casa seva per dormir amb ella. Malgrat les reticències inicials, Louis acabarà acceptant la curiosa proposa de la seva veïna que només vol dormir acompanyada tenir algú al costat amb qui parlar. Les converses que mantenen durant les nits la parella ens permet còneixer bona part de les seves vides i pensaments, gràcies a una narració tendra i senzilla. L’amistat perillarà amb l’arribada del nét de l’Addie i els comentaris dels veïns.
La joventut, els matrimonis, els fills, la solitud i les pors dels dos protagonistes planen a les pàgines d’una novel·la difícil d’oblidar. + INFORMACIÓ

Patria
Fernando Aramburu
Tusquets
Un dels grans èxits de la temporada que recorre 30 anys del conflicte basc. La novel·la s’inicia amb l’alto al foc decretat per ETA l’any 2011 i abraça gairebé tres dècades fins arribar a mitjans dels vuitanta. ‘Patria’  recorre la història de dues famílies  que viuen en un poble a prop de de Sant Sebastià.  Aquestes viuran unides fins que la política les acabarà separant. En Txato és un empresari que decideix no cedir a l’extorsió d’ETA i que ho paga finalment amb la mort. A l’altre banda ens trobem Joxe Mari que entrarà a la banda terrorista participant en diversos atemptats que el destí el portarà a formar  part del comando que haurà d’assassinar el pare dels seus amics. Les dones a ’Patria’, la Bitri, la dona de Tatxo i la Miren la mare d’en Joxian juguen un paper molt important a la novel·la. De la bona relació inicial, l’assassinat ho esmicola tot, i apareix  l’enfrontament i les rencances, però Aramburu no ha volgut escriure una novel·la de guanyadors i perdedors. Al 125 capítols curts de la novel·la serem testimonis a través dels seus personatges del retrat de la societat basca dels últims 30 anys.

Estirpe
Marcello Fois
Hoja de Lata
L’escriptor Marcelo Fois, autor de Memòria del buit torna a situar una novel·la seva a Sardenya i més concretament a la seva població natal de Nuoro. L’escriptor sard, guanyador del Premi Llibreter 2017 amb ‘Estirpe’, ens ofereix ara la història d’una nissaga familiar, la dels Chironi, una humil familia de ferrers que viurà els canvis socials i històrics des de  abraça finals del segle XIX fins a l’inici de la Segona Guerra Mundial passant per la Gran Guerra i l’ascens del feixisme.  Els protagonistes de la novel·la hauran de sobreviure i lluitar davant les adversitats.
Amb ‘Estirpe’, Marcello Fois inicia una trilogia que haurem be seguir de ben a prop.

Allò que va passar a Cardós / Todo lo que sucedió en el valle
R
amon Solsona
Proa/Tusquets
Ramon Solsona ha anat més enllà de la novel·la tradicional i amb ‘Allò que va passar a Cardós’ ha explorat nous terrenys que podrien aproximar-se al documental literari o a la crònica d’uns fets en format de novel·la. Com una mena gran trencaclosques, l’autor va encaixant les peces amb unes històries que s’entrecreuen que ens ofereix una novel·la amb dosos d’intriga, història i també amb alguns elements romàntics.
Partint de les obres hidroelèctriques de la Vall de Cardós durant els anys 60 centren bona part de la novel·la, però Ramon Solsona va molt més enllà i aprofita aquests fets, per oferir-nos un retrat de l’època amb una galeria de personatges que van des dels mateixos treballadors de l’obra a guàrdies civils, mossens i periodistes.  +Informació

Em dic Lucy Barton
Elizabeth Strout
Edicions 1984/Duomo
Elisabeth Strout ha escrit una novel·la que narra la relació d’una mare amb la seva filla. Narrada en primera persona per la Lucy Barton  descriu la seva estada a l’hospital després d’una operació de l’apèndix que fa que la seva estada en un hospital de Nova York s’allarga un mes i mig.
Bona part de la novel·la està centrada en les converses amb la seva mare que decideix visitar-la després de molt de temps sense pràcticament relació entre elles.Mare i filla conviuran durant sis dies en una habitació de l’hospital i la situació les obligarà a comunicar-se i intentar escurçar les distàncies entre elles.
La calma i l’assossec que regnen durant les nits de convalescència les empenyen a parlar, temptejant no només la possibilitat del retrobament sinó també l’eventualitat de la cura.
Lucy Barton mostra al lector aspectes importants de la seva vida com com una infantesa pobra i solitària, els problemes amb la família, la desconcertant presència del pare i la seva ambició de fer-se escriptora.

El banquet celestial
Donald Ray Pollock 
Empúries /Literatura Random House
Donald Ray Pollock es consolida amb ‘El banquet celestial’ com una de les veus més destacades de la narrativa nordamericana.
Una novel·la dura i intensa ambientada l’any 1917 a la frontera entre Georgia i Alabama.
Pearl Jewett mor i deixa als seus tres fills una miserable existència. Fins ara han portat una vida honrada esperant una gran recompensa al Paradís en forma de banquet celestial. Amb la mort del pare els germans Cane, Cob i Chimney, inspirats en les aventures del personatge Billy Bucket, decideixen no esperar més i abandonen la vida tranquil·la per atracar un banc.

L’objectiu del crim
X. R. Trigo
Ediciones B
X. R. Trigo publica la primera novel·la d’una sèrie que uneix la fotografia amb la novel·la policial.
La novel·la està protagonitzada per la fotògrafa Erika Ernemann qui amb dotze anys, tot just acabada la Segona Guerra Mundial, , aprenent a la fàbrica de càmeres fotogràfiques Contax a Alemanya, és segrestada, juntament amb la seva mare i dues-centes persones més, per l’exèrcit rus.  Anys  després, el 1961, l’Erika viatja a Barcelona com a membre de la policia alemanya, per ajudar en la investigació d’un cas d’assassinat de dues compatriotes seves.
Novel·la negra. X. R. Trigo assegura que ‘L’objectiu del crim’ ‘és un homenatge a l’edat d’or de la fotografia’.  + Informació