L’escriptor presenta ‘Individus com nosaltres’ (Columna) la continuació de la novel·la ‘Un dinar un dia qualsevol’ on mostra una radiografia de la societat valenciana de la post-crisi

Ferrant Torrent a la presentació de la novel·la a la Llibreria Laie de Barcelona Juny 2017

Jordi Milian 
Barcelona

Ferran Torrent assegura que ‘les lleis i la justícia no sempre coincideixen’ i que la novel·la ‘Individus com nosaltres (Columna) vol mostrar el paisatge que deixa la crisi amb una mirada a la societat actual i sobretot destacar aquelles persones que viuen en un segon sistema i que esperen l’arribada d’un canvi. Torrent els anomena ‘outsiders’ persones que han estat expulsades del sistema com petits empresaris i autònoms que han de sobreviure ‘i viure com poden’. Assegura que una mostra d’aquest segon sistema són els casinos clandestins que alguns dels personatges de la novel·la estan intentant crear.
Abans de la crisi econòmica ‘les marisqueries, prostíbuls i notaries estaven plens i eren els tres pilars destacats de l’economia’ afirma Torrent.

Ferran Torrent -Individus com nosaltres‘LA CLASSE POLÍTICA HO HA FET MALAMENT PERÒ LA GENT HO HA CONSENTIT’

Continua indignat amb la classe política però també amb la gent ‘És veritat que la classe política ho ha fet malament però també és veritat que la gent ho ha consentit’.
La novel·la és la continuació d’Un dinar un dia qualsevol’ i està ambientada a la València del 2015 abans del canvi de govern autonòmic. I segurament acabarà escrivint una tercera novel·la que tancarà la trilogia iniciada fa dos anys.
Assenyala que autor i narrador no són la mateixa persona i que val diferenciar-ho, tot i que coincideix amb algunes qüestions.

‘M’AGRADA PROVOCAR ALS MEUS’

Torrent utilitza un to cínic i ho ha fet ‘amb ànim de provocació perquè m’agrada provocar als meus’ assegura l’autor que afegeix ‘És un altre to i tampoc és un to de cinisme sinó humorístic. Les coses es poden explicar de diverses maneres i aquest cop he pensat que es podria explicar des del punt de vista de l’humor.’

‘LA CORRUPCIÓ SEMPRE EXISTIRÀ’
Sobre la corrupció o altres situacions assenyala que no li interessa casos concrets però sí la sensació que deixa i ‘ per què estan passant aquestes coses’. La corrupció forma part de l’ADN humà i ‘és molt difícil eliminar-la i sempre existirà perquè existeix en molts països i en molts gremis i no només el polític, però si que es pot reduir moltíssim, de fet els països nòrdics d’Europa són un exemple.

Assegura que els fets sobre corrupció a València en les darreres dècades ‘té una estructura mafiosa’ i que encara queden molts temes per sortir a la llum pública com la Fira de València. La corrupció també abraça altres llocs com Madrid, Andalusia o Catalunya i que en aquests moments qui pren avantatge sobre aquests temes és Madrid.

‘UTILITZO LA REALITAT PER DISTORSIONAR-LA I FER LITERATURA’

‘La realitat sempre supera la ficció, però si tu vols com a novel·lista, la ficció pot superar la realitat’ destaca l’escriptor de Sedaví al mateix temps que afirma que ‘utilitzo la realitat per distorsionar-la i fer literatura’. Torrent afirma a L’Illa dels Llibres que no està pendent de si la realitat supera la ficció ”però en canvi sí que estic pendent de si aquesta realitat distorsionada al meu gust em permet crear arguments literaris.’

Sobre si seria possible fer un assaig sobre la corrupció l’autor  es mostra escèptic ‘Si contes el que està escrit no té cap valor però si expliques coses noves que ningú el voldrà testimoniar i només t’ho explica en secret, al final ningú t’ho voldrà publicar’.

EL RETORN DE BUTXANA

‘Individus com nosaltres’ compta amb una àmplia galeria de personatges que per primera vegada l’ha obligat a treballar amb un organigrama com el que utilitzen la policia.

A la novel·la recupera antics personatges com el periodista Marc Sendra, el Llargo, el Messié, el pare Rafel, els germans Torres o el seu estimat i popular detectiu Toni Butxana.
Sobre el fet de recuperar personatges assenyala ‘vaig amb compte de no matar cap dels meus personatges per si algun dia els he de recuperar’ i assegura que sempre que recupera a Butxana ‘tinc la sensació que potser m’estic acomiadant d’ell”
La novel·la destaca per uns diàlegs que donen força i agilitzen la narració i per aquest motiu Torrent assegura ‘ vull que passin moltes coses a les meves novel·les i per fer avançar l’argument faig servir molts diàlegs’, al mateix temps afirma que ‘els diàlegs són complicats perquè cada personatge té el seu propi llenguatge’.

‘TINC LES FONTS, LA IMAGINACIÓ, LA REALITAT I MOLTES COSES MÉS PER ESCRIURE NOVEL·LES’ 

El personatge principal de la novel·la Marc Sendra és un periodista de la vella escola i reivindica la seva feina ‘En els últims vint anys el periodisme ha canviat molt i el que he intentat és buscar un periodista de la vella escola, d’aquells que s’agafen els reportatges amb tranquil·litat, però avui en dia no és impossible’ assenyala Torrent ‘però si que m’interessava treure un personatge que ha fet aquests tipus de periodisme.’

El modus operandi de Torrent és treballar amb tres informadors que li ofereixen una informació de primera mà. També es defineix com a ‘xafarder’ i observa i escolta tot allò que passa al seu voltant. Per aquest fet assegura rient ‘que tothom treballa per mi’. ‘Tinc les fonts, la imaginació, la realitat i tinc moltes coses per escriure novel·les’ afirma l’escriptor.