‘L’acusació’ aplega set relats escrits sota pseudònim que han aconseguit burlar la censura nord-coreana

Narrar la vida quotidiana de Corea del Nord i explicar el que el règim dictatorial amaga i no vol que surti a la llum pública, pot ser motiu suficient per ser condemnat a mort.
Per aquest motiu l’autor dels relats de ‘L’acusació’ prefereix amagar la seva identitat sota el pseudònim de Bandi, que en coreà significa ‘Cuca de llum’.

En el poema inicial de l’acusació, l’autor assegura que ‘estic destinat a brillar en el món de la foscor’, la foscor d’un país sota un règim dictatorial.

Bandi descriu i dona veu a personatges anònims que han de conviure amb la dictadura nord-coreana i després de la mort de Kim Il-sung va aconseguir escriure de forma clandestina els relats que ara publiquen les editorials Periscopi i Libros del Asteroide traducció d’Hector Bofill i Hye Young Yu.

Bandi no és un refugiat i va escriure els relats des de la mateixa Corea del Nord, lloc on suposadament encara resideix. L’autor va veure la llum arran de la mort del dictador Kim Il-sung l’any 1994 quan en l’anomenada Marxa del Sofriment va perdre a gent molt propera a causa de la fam, les represàlies i l’exili, motius suficients per renegar el règim i voler mostrar al món la situació que viuen a Corea del Nord.

El pròleg de Do Hui-Yun, president de l’ONG Solidaritat i Drets de l’Home per als refugiats de Corea del Nord descriu a Bandi com ‘portaveu dels ciutadans de Corea del Nord que pateixen les conseqüències del model econòmic comunista basat en un sistema de castes i de retribució col·lectiva en un dels règims més cruels que han existit en tota la història de la humanitat’.
Do Hui-Yun assenyala que per escriure els relats ”l’autor recull els colpidors relats de la vida quotidiana de país, de gent que no pot compartir la seva angoixa amb ningú, i els converteix en matèria literària. Tot l’inspira: els rumors, els fets reals, allò que veu i copsa al seu voltant’,
Els relats van aconseguir esquivar la censura al ser transportats clandestinament a Corea del Sud a través de la Xina amagats al costat de llibres de propaganda del règim nord-coreà.

Els personatges que descriu Bandi  A l’acusació’ estan contínuament amenaçats a ser acusats de conspirar contra el règim i la mínima relliscada o sospita pot posar fi a les seves vides.

Els relats comencen amb ‘La fuga del nord’ on ens descriu els motius de la fugida d’Il-chol, que decideix desertar després de ser tractat com un pària. Tota la seva família porta aquest estigma després que el seu pare va decidir seguir cultivant l’arròs com ho havia fet tota la vida al marge de les del Partit.

Al segon relat ‘La ciutat del fantasma’ un nen plora i té por cada vegada que veu l’estàtua de Karl Marx i creu que és l’Obi, una mena de l’home del sac. Aquest fet perjudica la seva família que podria ser acusada de traïció.

A ‘La capital de l’infern’ revela la crueltat de Kim Il-sung malgrat que públicament presenti una imatge de salvador

A través dels relats i la literatura va descrivint situacions surrealistes que viuen uns personatges atemorits. Precisament un dels protagonistes del relat ‘Tan a prop, tan lluny comenta’ sí, jo també soc una bestiola que ha de viure dins una gàbia i que no pot arribar al lloc on voldria anar, un lloc que és aquí mateix, a prop, tot i que sembla que sigui a milers de quilòmetres. Sí, soc una bestiola dins la gàbia!’

L’obra ja ha aconseguit despertar l’interès a més d’una quinzena de països sense que de moment s’hagi revelat la identitat del seu creador. De moment, Bandi segueix il·luminant en la foscor nord-coreana.