Tintin al congo no és racista

Finalment un tribunal belga  rebutja la demanda de Bienvenu Mbuto Mondondo, ‘un ciutadà congolès que considerava que el còmic d’Hergé feia “apologia de la colonització’ i també “un insult per als negres”.

Tintín al Congo ja havia estat motiu de polèmica a d’altres països com Estats Units, França i  Regne Unit .

El tribunal de primera instància de Brussel·les ha desestimat  la demanada. L’advocat de la defensa considera  que el còmic no era racista en 1931, quan va ser publicat per primera vegada, tot i que sí pugui ser-ho a la llum de la mentalitat actual”

A més un condema i retirada del còmic hagués suposat’ precedent extremadament perillós per a la llibertat d’expressió’.

De moment Tintín al Congo’ continuarà a les llibreries i biblioteques belgues.

Així mateix, els jutges belgues han desestimat les indemnitzacions de 15.000 euros sol·licitades per Casterman i Moulinsart al ciutadà congolès per haver iniciat “un procediment temerari i vexatori”.

1 COMENTARI

  1. Comentaris del facebook de L’illa dels llibres. http://facebook.com/illadelsllibres

    Jordi Fenosa És el reflex d’una època racista, igual que el Tirant lo Blanc és fruit d’un temps de violència. Cal entendre el context històric en que es crea una obra.

    Dess Mond: Penso que les coses quan es treuen de context qualsevol pot esdevenir motiu racista, sexista, etc. I és el primer pas per idiotitzar la humanitat de forma decidida.

    Manel Aljama: L’Obra és un reflex del context històric. A Hergé també el van acusar de connivència amb els nazis quan l’ho no va poder ni fugir.

    Jordi Díez: No és el millor de la col.lecció, però jo vaig saber qui eren els pigmeus gràcies a ell, i em va despertar les ganes i la curiositat per l’Àfrica negre. No crec que fos racista, però una mica sobradet potser si…

    Joan Marce: Deu de ser molt còmode culpar en Hergé de racista per quedar bé i no no haver de reconèixer que Bèlgica, com a metròpoli, va massacrar, expoliar i arruinar el Congo amb una crueltat que va ser motiu d’escàndol i vergonya per a tota l’Europa de l’època. Personalment en Tintin no m’interessa però tot plegat em sembla completament hipòcrita.També els italians podrien prohibir els Astèrix per xenòfobs i per deixar-los com a idiotes… Aquí fem coses semblants. En lloc de portar a judici les barbaritats de la guerra civil, acusem de prevaricadors els que en volen parlar. Què poca feina tenen alguns… o quina mala baba!

    Nuria Grosso: es politicamente correcto…

    Jordi Fenosa I si encara fos Bélgica l’únic país europeu que va anar pel món robant i matant… què us penseu que anava a fer Espanya a les guerres del Marroc que van patir els nostres besavis?

    Joan Marce: Exactament el mateix. Tots jugaven a el mateix. Que ara un dibuixant de còmics hagi de patir l’escarni per netejar les nostres consciències és el que sembla més trist.

    Joan Marce: Qui era l’iluminat que a l’Europa dels anys trenta no tenia una idea preconcebuda i pejorativa del africans? Aquesta era la ideologia imperant i la que havien mamat a l’escola. De què és culpable en Hergé? de no ser Mahatma Ghandi? De no ser politicament correcte segons la mentalitat del segle XXI?

    Esperança Sust: Si no m’equivoco l’Hergé ja es a l’altre barri com es pot jutjar uns fets que molts de nosaltres no erem ni vius

Comments are closed.