Seix Barral publicarà poemes inèdits de Neruda a finals d’aquest any

L’editorial informa en un comunicat que publicarà una vintena de poemes inèdits del poeta xilè Pablo Neruda a finals d’any a Llatinoamèrica i a començament del 2015 a Espanya.

pablo_nerudaCoincidint amb el 110.º aniversari del naixement del Premi Nobel i el 90.º aniversari de la publicació de Veinte poemes de amor y una canción desesperada’, Seix Barral anuncia  la publicació d’uns poemes inèdits que van ser escrits amb posterioritat a Canto general (1950), en l’època de maduresa de Pablo Neruda.
Només hi ha hagut dos inèdits previs: El río invisible (Seix Barral, 1980), que incloïa poesia i prosa de joventut, i els seus poemes d’adolescència, Cuadernos de Temuco (Seix Barral, 1996).

Els poemes s’han trobat en unes caixes que contenien els manuscrits de les obres del poeta, durant una revisió exhaustiva per part de la Biblioteca de la Fundació Pablo Neruda, sota la direcció de Darío Oses, en la qual es va comprovar que alguns poemes manuscrits d’extraordinària qualitat no s’havien inclòs en les obres publicades corresponents a cada caixa.

La certificació de l’autoria d’aquests més de vint poemes, els converteix en la major troballa de les lletres hispanes en els últims anys, un esdeveniment literari d’importància universal segons destaca l’editorial Seix Barral en el comunicat.

Reposa tu pura cadera y el arco de flechas mojadas
extiende en la noche los pétalos que forman tu forma
que suban tus piernas de arcilla el silencio y su clara escalera
peldaño a peldaño volando conmigo en el sueño
yo siento que asciendes entonces al árbol sombrío que canta en la sombra

Oscura es la noche del mundo sin ti amada mía,
y apenas diviso el origen, apenas comprendo el idioma,
con dificultades descifro las hojas de los eucaliptos.

 

Fragment d’un poema sense títol escrit l’any  1964.