Alzamora ha estat guardonat amb el 12è Premi L’Illa dels Llibres amb la novel·la “Ràbia” i ha mostrat el seu agraïment per mitjà d’una carta als lectors.

Acostumo a dir de Ràbia que és una novel·la que amb prou feines té argument ni trama. Gairebé no té ni sinopsi. Un home viu a un nucli turístic en companyia d’una gossa; un bon dia (un mal dia, un dia pèssim) l’animal mor enverinat. En principi, això és tot: hi ha algunes altres coses, però essencialment es tracta d’això. Durant mesos, mentre l’escrivia, quan en parlava amb algú —començant pel meu editor, en Josep Lluch, que una vegada més em va regalar la seva confiança i la seva paciència—, no podia o no sabia dir-ne més.

Volia, això sí, que fos una novel·la breu i la volia escriure sense haver de documentar-me sobre fets, llocs ni personatges. Venia d’escriure una novel·la llarga que passava durant el segle XX i m’havia cansat del comentari (ben intencionat, però errat) que valora: “ha fet una feinada de documentació”. La tasca de recerca és un requisit indispensable per escriure allò que anomenem una novel·la històrica, però és irrellevant pel que fa a la qualitat literària de la novel·la. Em venia de gust escriure una història que passés en el present i que posés en joc elements del present, que fossin coneguts per mi i pels eventuals lectors.

  Amb aquestes premises, una història que en principi no tractava de res va acabar tractant de tot. De tot allò que m’interessava tractar, vull dir. Que al final són els temes que crec que tracto a tots els meus llibres, tant si són en prosa com en vers. Ràbia parla de la voluntat, del desarrelament, del misteri (alguns en dirien l’absurd) de viure, de la memòria personal i la col·lectiva, de la solitud i l’entotsolament. Parla d’abusos de poder, de cobdícia, de violència, de llocs devastats per la lletjor i l’estupidesa. Parla del mal, the evil that men do, i també d’una certa idea del bé comú i de la solidaritat entre les persones. Parla d’animals, perquè m’agraden els animals, i de l’estima entre  humans i animals. I parla, naturalment, de ràbia, d’enrabiar-se, i també de l’opció de no fer-ho. M’han demanat de vegades si la novel·la parla d’esperança, si conté esperança: això dependrà de com la llegim, dels ulls amb què ho facem.

Quan vaig acabar d’escriure-la, me’n vaig sentir satisfet però m’inquietava la pregunta de si hi havia lectors per a una novel·la com Ràbia. Rebre ara el Premi L’Illa dels Llibres com a resultat de la votació dels lectors és una bella resposta a aquella pregunta. Als amics de L’Illa dels Llibres —un mitjà que ja compleix setze anys d’una trajectòria exemplar al servei del llibre en català— i a tots els qui hi heu participat, el meu agraïment més sincer. Us demanaria que no deixeu de llegir, perquè d’això en depèn el sentit del que fem els qui escrivim. I d’això en depèn també —almenys en part— la possibilitat d’alguna esperança.

Sebastià Alzamora
1 de setembre de 2022

Els lectors de L’Illa dels Llibres premien amb els seus vots la novel·la de l’escriptor mallorquí.

La novel·la “Ràbia” (Proa) de Sebastià Alzamora ha guanyat lel 12è Premi L’Illa dels Llibres que s’atorga per votació popular amb la idea d’escollir el llibre l’any.

L’Illa dels Llibres ha seleccionat 15 títols publicats entre el mes d’agost de 2021 i juliol de 2023 i que han estat escrites o traduïdes al català. Els lectors de L’Illa dels Llibres ha decidit amb el seu vot, en aquesta edició s’han rebut més de 3.000 vots, la novel·la guanyadora.

10 DE SETEMBRE, LLIURAMENT DE l’12è PREMI L’ILLA DELS LLIBRES

L’acte de lliurament del Premi L’Illa dels Llibres es realitzarà el dissabte 10 de setembre a les 13.30 h a l’escenari 1 del Moll de la Fusta de Barcelona coincidint amb la Setmana del Llibre en Català.

El lliurament del 12è PREMI L’ILLA DELS LLIBRES,  serà presentat pel director de L’Illa dels Llibres, Jordi Milian i comptarà amb la presència de l’escriptor Sebastià Alzamora, l’editor de Proa Josep Lluch a més personalitats procedents del sector editorial i lectors de la web. L’escriptora i actriu Coia Valls farà lectura de fragments de l’obra.

 

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here