La rentrée literària en català arrenca amb moltes novetats destacades d’autors com Marta Rojals, Sergi Pàmies, Marta Orriols, Coia Valls, Care Santos,Jordi Margarit, Gemma Lienas, Albert Sánchez Piñol entre els noms destacats de la tardor.

LLISTA EN ACTUALITZACIÓ

Marta Rojals publica a finals d’agost la tercera novel·la després de la bona acollida de ‘Primavera, estiu, etcètera’ i ‘L’altra’. Serà l’editorial Anagrama qui presenti ‘El cel no és per a tothom’ on aprofundeix en les relacions que s’estableixen entre germans durant quatre dècades.

Qui també torna a finals d’agost és l’escriptor Sergi Pàmies amb L’art de portar gavardina, un recull, de tretze contes que segons revela Quaderns Crema narren de la mateixa infantesa a la vellesa dels pares, del romanticisme de la decepció al pànic d’estar a l’altura de les expectatives dels fills, de la perplexitat individual de l’adolescència a les cicatrius col·lectives del segle XXI’.

‘El fil invisible’ (Edicions 62), la novel·la guanyadora del Premi Sant Joan suposarà el retorn de Gemma Lienas al públic adult. Una novel·la amb una doble trama: la recerca d’un misteriós secret familiar, originat durant la segona guerra mundial, i la reconstrucció del veritable paper d’una científica del segle XX.
El juliol 2009 la Júlia Coma viu uns anys de plenitud. La seva feina com a guionista de documentals de ciència l’entusiasma, i la seva parella, el Carles, l’estima. No obstant això, el nou guió, que en un mes ha de lliurar a la productora, se li resisteix. No acaba de trobar la idea fins que decideix orientar-lo cap al passat, just al moment de la descoberta de l’estructura de la doble hèlix de l’ADN, el 1953.

El poeta Joan Margarit, que ha complert 80 anys ens ofereix a principis de setembre, unes memòries d’infantesa a ‘Per tenir casa cal guanyar la guerra’ (Proa).

L’actriu i també escriptora Àngels Bassas publicarà el recull de contes ‘La vida té aquestes coses’ (Edicions 62) A través d’un recull de contes, Àngels Bassas explorarà sobre l’amor i el desamor, les relacions d’homes dones des de diferents punts de vista.
Després de la novel·la ‘Dóna’t’, l’actriu i escriptora presentarà a principis de setembre una nova novetat on explora les relacions humanes.

Vicenç Llorca, l’autor de Tot el soroll del món. Publica nova novel·la amb el títol Aquell antic missatge d’amor (Columna). Es tracta d’una història d’amor on Xavier Rius, economista de Barcelona format a Nova York, ha de fer front a la pèrdua de la seva feina en el marc de la crisi econòmica de la segona dècada del segle XXI i al trencament del seu matrimoni amb la Patrícia.

Núria Cadenes continuarà amb el projecte Matar el monstre’ iniciat per l’editorial Comanegra. Cadenes presentarà ‘Secundaris’ i Mar Bosch dins del mateix projecte literari ‘Vindràs amb mi després del diluvi’.

‘Sobre la terra impura’ (Proa) és el nou títol de Melcior Comes i que sortirà el 29 d’agost. La novel·la explica la història de la família Verdera, una família poderosa de Mallorca, antics falangistes, que es van fer rics fent sabates. Ambientada en el present, el protagonista és un escriptor mallorquí que viu a Barcelona i que era amic d’infantesa del fill petit de la família, en Leo. Un dia li encomanen escriure la biografia de la mare del Leo que acaba de morir.

Bel Olid a ‘Tina Frankens’ (Fanbooks) ens oferirà a partir del 29 d’agost Una recreació del mite de Frankenstein des d’una perspectiva actual i femenina.

Santi Balmes, el líder de Love of Lesbian torna al terreny literari amb una proposta protagonitzada per Roman Spinelli, àlies Equilibrista, qui després d’un accident en un concert, arriba a la conclusió que s’ha de replantejar la vida per complet.
La caiguda no ha estat només física, sinó que simbolitza un accident molt més profund i abasta tots els àmbits de la seva vida. ‘La fam invisible (Columna) es publicarà el 19 de setembre.

Rata editorial publica a finals d’agost ‘A les ciutats amagades’, contes de Natàlia Cerezo on descriurà uns personatges sorpresos en un instant de la vida en el qual, ho creguin o no, tot canviarà per sempre.

Angle editorial aposta aquest setembre per ‘L’observador de núvols’ de  Marc Capdevila, la novel·la guanyadora del Premi Pin i Soler i que ofereix un retrat d’una certa joventut actual, protagonitzada per Joan Carles Morel, Jeici.

Al setembre també llegirem ‘Els límits del Quim Porta”, del poeta Josep Pedrals. Es tracta d’una obra de més de 600 pàgines i que tanca la trilogia de Bolló, que va iniciar l’any 2006 amb “El furgatori” i va seguir amb “El romanço d’Anna Tirant” el 2012 (Premi Lletra d’Or).

Maria Escalas  ens proposa una novel·la amb la música com a protagonista a ‘Sara i els silencis’ (Amsterdam). La Sara busca retrobar-se amb qui va ser: una jove amb talent per compondre que va renunciar a la seva prometedora carrera per deixar pas a la del seu marit. Ara que la música torna a ser el seu batec vital, la Sara reprèn la composició d’una obra inacabada que volia dedicar al seu pare. A falta d’inspiració pròpia, demana l’ajuda de qui va ser el seu mestre, l’exigent i rondinaire Josep. Hi accedeix, però amb una condició: que la Sara aculli com a deixeble la Cristina, una noia de qui la separen vint anys i amb qui en principi no comparteixen res.

A la mateixa editorial Anna Punsoda presenta ‘Els llits dels altres (Amsterdam) La novel·la guanyadora del Premi Roc Boronat.

Jordi Basté i Marc Artigau tornen al setembre amb la novel·la ‘Els coloms de la Boqueria’
El conegut periodista i presentador del programa radiofònic El món a RAC1, ha escrit una segona novel·la negra a quatre mans amb el dramaturg Marc Artigau.
Van debutar l’any 2017 amb ‘Un home cau’ (Rosa dels Vents), la primera novel·la amb el detectiu Albert Martínez com a protagonista.

A ‘El dia que Barcelona va morir’ (Rosa dels Vents), Enric Calpena narra l’episodi més devastador de la Barcelona del segle X, la ràtzia d’Almansur: el dia que la ciutat va estar a punt de desaparèixer per sempre.
A la mateixa editorial llegirem el retorn de l’escriptora Maria Mercè Roca amb ‘Nosaltres, les dones’, un recull de contes per les sis edats de la vida. Per la seva banda, Jordi Sierra i Fabra, ens proposa ‘Tu a Sants i jo a Mollerussa’, una novel·la que evoca els fets dels dies anteriors a l’1-0 a Catalunya. Un relat intens que parla d’unionistes i indepes però, sobretot, d’amor.

Llibres del Delicte aposta per No diguis res de Raquel Gámez Serrano amb una trama de suspens psicològic en l’àmbit familiar i ‘Més que rabia’ d’Emili Bayo que torna a la novel·la negra en català després de guanyar el prestigiós premi Crims de tinta

L’editorial Meteora presenta al setembre “Pentimento” d’Antoni Real i “Salvat, Pla, Rodoreda, Capmany. Rutes literàries de Barcelona, 2” escrit per Maria Nunes i il·lustrat per Josep Ma Farré Mateu.


CARE SANTOS, VINCENÇ PAGÈS JORDÀ I MARTA ORRIOLS A L’OCTUBRE

Care Santos torna a l’octubre amb ‘Tot el bé i el mal’. La novel·la se centra sobre el poder de l’amor d’una mare cap a un fill.
Protagonitzada per Sergi, un jove de 18 anys amb una vida aparentment feliç, ha intentat suïcidar-se. La seva mare, Reina, dedicarà molts esforços a tractar d’entendre les raons que van han portat el seu fill a fer una cosa així i de les quals ella, inexplicablement, no sabia res.

A ‘Exorcismes’ (Empúries) , Vicenç Pagès Jordà, tria, revisa i reordena el millor dels tres llibres de contes publicats fins avui: Cercles d’infinites combinacions (Empúries, 1990), En companyia de l’altre (Edicions 62, 1999) i El poeta i altres contes (Proa, 2005)

‘Un pensament de sal, un pesic de pebre’, Montserrat Roig (ED.62) 3 d’octubre Recull dels articles que Montserrat Roig va escriure durant el setembre de 1990 i el novembre de 1991.

Albert Mestres presenta els ‘Poemes intestins’ (Edicions 62) i  Marta Orriols, que va sorprendre amb ‘Anatomia de les distàncies curtes’ continuarà a Periscopi, però amb una novel·la ‘Aprendre a parlar amb les plantes’.  La Paula té quaranta anys, és neonatòloga i està viva. Quan una revelació i una pèrdua sobtada la porten a submergir-se en ella mateixa, emprèn un camí que l’endinsarà en la ràbia, la por, el desig i la reconstrucció personal, i despertarà el seu instint de supervivència. Desorientada, s’haurà d’enfrontar fins i tot a ella mateixa per reorganitzar una geografia emocional que sent
extingida.

‘Hotel Metropole’ de, Sebastià Bennassar (Columna) arribarà 17 d’octubre. L’autor ens ofereix una novel·la negra i d’espies ambientada en la 1943. Rep una oferta per marxar ella i la seva família en un vaixell cap als EUA per posar-se a recer dels nazis. L’espia alemany Spauer se n’assabenta i decideix que els ha de capturar. Mentrestant, l’anglès Irving fa d’agent doble: dels nazis i del servei d’espionatge anglès. Anys més tard, el 1989, quan el mur de Berlín està a punt de caure, el Manuel, un jove mallorquí instal·lat a Lisboa, la nit de cap d’any coneix l’anciana Furst, que li explicarà la seva vida al servei de la CIA.

També a l’octubre Salvador Macip ens descobrirà a ‘Fills de la setena onada’, una història sobre la manipulació genètica. L’Abigail i en Wilbur, de setze anys, són dos adolescents que viuen a Brownytown, un poble de Winconsin, a la segona meitat del segle XXI. Les seves vides canvien de cop quan apareixen al poble uns personatges misteriosos, els Guardians, que afirmen que en Wilbur és un ésser especial, un dels fills de la Segona Onada, modificats genèticament per una organització secreta anomenada Corporació

L’editorial Proa recupera a principis d’octubre Borja Papa de Joan Francesc MiraAlbert Espinosa amb ‘Finals que mereixen una història ofereix 21 relats protagonitzats pels personatges que formen part del seu univers.

Nuria Perpinyà publicarà a Comanegra ‘I, de sobte el paradís’ i Rosa dels Vents presentarà  ‘Tres hiverns a Londres’ de Fúlvia Nicolàs. El descobriment d’una carta de la seva joventut farà reviure la seva primera història d’amor al Londres dels anys 60. Aquesta història està inspirada en el viatge que va fer la mare de l’autora, que als anys 60, en ple franquisme, va marxar a Anglaterra a fer d’infermera

Club Editor continua actualitzant l’obra de Víctor Català amb la publicació de més relats de l’autora catalana. ‘La mare Balena’ i ‘Contrallum’.

Blanca Busquets i Laura Huerga oferiran una reflexió sobre l’estat de la censura a Espanya a ”Tu, calla!” (Raig Verd), on també volen fer una una defensa del dret a la llibertat d’expressió i informació, i del dret a la llibertat de manifestació

Pilarin
 Bayés s’encarrega de les il·lustracions dels 40 millors poemes de Miquel Martí i Pol a ‘poemes dibuixats’ (Edicions 62).

A l’octubre arribarà ‘Clandestins’ (Angle editorial) d’Antoni Batista on oferirà una assaig sobre la clandestinitat contra Franco. Batista hi aportar un coneixement personal, de primera mà, de molts dels lluitadors clandestins contra el règim de Franco: Gregorio López Raimundo, Joan Comorera, Josep Gros, Quico Sabaté, Miguel Núñez…

La mateixa editorial Angle publicarà a l’octubre  “Amors sense casa” de Sebastià Portell, una antologia i estudi sobre la temàtica, LGTBI

A l’octubre es publicarà el nou premi Premi Nèstor Luján de novel·la històrica.

 

MÀRIUS SAMPERE, COIA VALLS VÍCTOR AMELA I ALBERT SÁNCHES PIÑOL AL NOVEMBRE

A principis de novembre l’editorial Proa publicarà ‘Descodificacions’ del poeta Màrius Sampere amb una selecció molt completa feta per ell mateix i que aplega millors llibres de l’autor que hagués fet 90 anys aquest 2018.

El 22 de novembre Rosa dels Vents i Ediciones B publicaran la novel·la ‘Els camins de la llum de Coia Valls,  basada en la història del creador del sistema Braille.

Víctor Amela reconstruirà la vidade Manuel Bonilla, l’avi de Victor Amela, llaurador i pastor de l’Alpujarra convertit en passador clandestí de persones d’un costat a l’altre del front de guerra de Granada. La novel·la amb el títol ‘Jo vaig poder salvar Lorca’ (Columna) estarà disponible el 28 de novembre.

Oriol Molas i Ferran Grau repeteixen experiència a CapitalBooks  i publicaran ”Cazeneuve i el misteri dels quatre gats”.

Albert Sánchez Piñol podria publicar al novembre ‘Fungus, el rei dels Pirineus’, la nova novel·la després de ‘Vae Victus’. Tot i que encara no s’han revelat detalls de la publicació i el contingut de l’obra.

Al novembre també arribaran els nous premis Prudenci Bertrana, el Carles Rahola de poesia.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here