L’edtorial Maeva publica una novel·la anterior a l’èxit de la sèrie ‘El Departamento Q’ de l’autor danès.

Jussi Adler-Olsen és un dels autors destacats del gènere negre gràcies a la sèrie ‘El departamento Q’ que de moment porta sis títols publicats a l’editorial Maeva; La mujer que arañaba las paredesLos chicos que cayeron en la trampaEl mensaje que llegó de la botella’, ‘Expediente 64′,  ‘El efecto Marcus’ i  ‘Sin límites’. El Departamento Q, és una sèrie de novel·les protagonitzades pel cap del departament Carl Morck que s’encarrega de resoldre els casos no resolts per la justícia anys enrere.

La trajectòria literària de l’escriptor danès està marcada pel gènere negre i per l’aposta per unes novel·les amb una forta càrrega de denúncia i la crítica social.

Jussi Adler-Olsen
 va estudiar medicina, sociologia, història, política i comunicació audiovisual. Abans de dedicar-se a escriure, treballava com a editor de revistes i còmics, a més de coordinador del Moviment per la Pau de Dinamarca. Tots aquests estudis l’han ajudat a crear les seves novel·les perquè tal com assegurava en una entrevista a L’Illa dels llibres ‘’Has d’analitzar moltes qüestions i problemes que hi ha a la societat i per fer això necessites experiència. I per tenir aquesta experiència necessites ser i conviure amb aquesta societat És molt important veure les coses des de diferents prismes i per fer les novel·les que jo faig necessito tantes perspectives com siguin possible’’.

L’èxit internacional i també al seu país arribaria  l’any 2007 amb la sèrie El Departamento Q.

Ara l’editorial Maeva recupera en format de butxaca ‘La casa del alfabeto’ (1997) que anteriorment havia estat publicada per Planeta.

Jussi Adler-Olsen descriu a ‘La casa del alfabeto’ el sistema alfabètic de classificació que utilitzaven els alemanys en el Tercer Reich per poder accedir al servei militar.

 

La novel·la descriu les institucions psiquiàtriques nazis i està ambientada l’any 1944, quan  Bryan Underwood i James Young, dos joves pilots de la RAF destacats a Alemanya, són abatuts durant una missió de reconeixement. Després d’un aterratge forçós, i solos en ple territori hostil, no els queda més remei que posar-se a caminar enmig d’una nevada per arribar al poble més proper.
La providencial trobada amb un tren de la Creu Roja  els fa canviar de plans, pugen a ell i descobreixen que transporta soldats alemanys ferits de tornada a Alemanya. Aprofiten l’oportunitat per substituir a dos dels ferits que segons els informes mèdics són oficials de les SS.
El destí del tren és La Casa de l’Alfabet, un hospital psiquiàtric als afores de Friburg, per la qual cosa no els queda més remei que fingir que estan bojos per poder escapar amb vida.