A més de les obres d’Emili Teixidor i Joan Sales també va adaptar al cinema “Oceà”, d’Alessandro Baricco i “El mar” de Blai Bonet.

Director de cinema, guionista i actor, Agustí Villaronga ha mort als 69 anys. Deixa un llegat important en el món del cinema amb pel·lícules com “Pa negre”, “Incerta glòria”, “El ventre del mar”, “El mar” o “El rey de La Habana”.

Villaronga també va dirigir als vuitanta, “Tras el cristal” i “El niño de la luna”, però l’any 2000  adaptava la novel·la “El mar” del també mallorquí Blai Bonet. Però la gran adaptació d’una novel·la arribaria l’any 2010 amb “Pa negre”, pel·lícula que  va rebre 13 Premis Gaudí i 9 Premis Goya i que li va pemetre tornar a recuperar la seva trajectòria cinematogràfica gràcies a la novel·la d’Emili Teixidor.

Pa negre narra la vida de l’Andreu, un noi de la Plana de Vic, en els anys més crus de la postguerra.Un bon dia, troba al bosc els cadàvers d’un home i el seu fill. Les autoritats volen carregar-li les morts al seu pare, però ell, per ajudar-lo, intenta esbrinar qui els va matar. A partir d’aquest incident comença una història plena de secrets, enveges, fam, humiliació i repressió.
Emili Teixidor va publicar Pa negre (Columna) l’any 2004 i es tracta d’una novel·la que barrejava tocs autobiogràfics i de ficció, situada als primers anys de la postguerra a Catalunya.

L’any 2017 adaptava un dels grans clàssics de la literatura catalana com és  “Incerta glòria” de Joan Sales.  Malgrat ambientar-se en la guerra civil espanyola, el director mallorquí va voler allunyar-se del paisatge bèl·lic i es va decantar per la part emocional de la novel·la donant el protagonisme al personatge de la Carlana (Núria Prims). El director de cinema assegurava en la presentació oficial de la pel·lícula que es tractava d’un personatge important ‘però no sé per quina raó a la novel·la sembla que tingui més importància altres personatges però en realitat, si parlem de la part emocional qui realment mou els fils és la Carlana’.
A més del paisatge bèl·lic i les batalles assegurava que també va fugir de les ‘disquisicions filosòfiques” de la novel·la de Joan Sales i es va voler centrar en els personatges de la Trini (Bruna Cusí), el Lluís (Marcel Borràs), Juli Soleràs (Oriol Pla) i la Carlana (Núria Prims).

Sobres les adaptacions cinematogràfiques de novel·les també destaca l’intent fallit d’adaptar “La mort i la primavera” de Mercè Rodoreda. La manca de finançament va fer Villaronga no pogués portar al cinema l’obra de Rodoreda. Amb la mort del director tampoc es durà a terme l’adaptació del llibre ‘Un hotel a la costa’, de Nancy Johnstone, una anglesa que als anys 30 del segle XX va construir un hotel a Tossa.

 

Agustí Villaronga va rebre el premi Nacional de Cultura en cinema del govern de la Generalitat el 2001 i el 2011, el premi Nacional de Cinematografia del govern espanyol.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here