Les editorials Columna i Planeta publiquen el 22 de gener ‘A Bàrcino’


Deu anys després de la publicació de ‘Barcino’, l’escriptora Maria Carme Roca ja té enllestida la continuació d’aquella història protagonitzada per Luci Minici Natal Quadroni i que va captivar a molts lectors i va suposar un salt important en la seva carrera literària.

‘Barcino’ era la tercera novel·la històrica que publicava, després de “El pont de fusta” i “El monestir proscrit”. Per a Maria Carme Roca la publicació de la novel·la ‘Va representar un pas important, perquè em reafirmava com a novel·lista del gènere històric. La bona acollida entre els lectors, que estigués entre els més venuts… Però això són fets puntuals, el que no ho és, de puntual, és que el llibre continuï viu, És una satisfacció molt gran que després de deu anys se segueixi llegint, que es trobi a les llibreries… Confirma aquest procés que aquest passat mes de maig va sortir publicada en castellà una edició en Planeta Booket”

Els lectors trobaran segons ha declarat l’autora a L’Illa dels Llibres ‘Una novel·la històrica amb una estructura peculiar, ambientada a la segona meitat del segle II, a la Barcelona romana, principalment, però també a Roma, a Leptis Magna a Tàrraco, a Baetulo… És un thriller que es recrea en els detalls de la vida quotidiana, en les grandeses, però també en els vessants foscos de l’imperi romà” assenyala Maria Carme Roca.

La publicació de la novel·la el 22 de gener l’afronta ‘Com la meva protagonista, la Minícia, amb molta empenta i amb el desig que acompleixi les espectatives que jo mateixa m’he imposat.’ Moguda per la passió del món romà ‘i haver-me ficat de ple en la segona meitat del segle II dC., durant el regnat de Marc Aureli, sobretot, m’ha permès aprofundir en un moment espectacular de la història i en les Meditacions que va escriure al final de la seva vida’ afirma l’autora.

Malgrat alguns punts en comú, l’escriptora aclareix ”que són dues novel·les independents. Qui hagi llegit “Barcino”, però, hi veurà la relació directa”. Escriure ‘A Bàrcino’ per a Maria Carme Roca ‘Ha estat una “necessitat” com a escriptora; em venia molt de gust. Fa anys que tinc aquesta història al cap, que l’he anat “veient”, creient-me-la, fins que en fa dos que m’hi vaig posar a treballar en ferm. Que molts lectors i lectores en el decurs d’aquests deu anys que han transcorregut entre les dues novel·les, m’hagin demanat que “en volien més”, em va acabar de convèncer.”.


‘A Bàrcino‘ compta amb una gran protagonista Minícia, que M. Carme Roca defineix com
”una dona singular. Primer, perquè en la ficció és filla d’un gran personatge històric i nostrat: Luci Minici Natal Quadroni Ver (protagonista de Barcino). Que en la ficció també sigui amiga de l’emperador Marc Aureli (comparteixen el gust per l’escriptura) i amant de Luci Cecili Optat (un altre notable de Barcino) condiciona el seu estatus. Però la Minícia té vida pròpia i n’agafarà les regnes, des de gestionar el negoci familiar de les curses de quadrigues per les quals sent passió, a estimar sense límit a qui tria com a destinatari dels seus afectes. Un error de joventut, però, li passarà comptes, uns comptes que traspassaran l’àmbit personal i afectaran tot l’imperi.”

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here