Eva Baltasar va ser un dels noms del 2018 i segurament que ho continuarà sent l’any 2020, quan Club Editor publiqui l’11 de març ‘Boulder’.

Autora de poemes i després d’haver publicat diversos poemaris, Eva Baltasar, sorprenia a principis del 2018 amb una primera novel·la, ‘Permagel’. L’obra va aconseguir lectors i unes bones crítiques aconseguint guardons com el Premi Llibreter  i el Premi L’Illa dels Llibres l’any  2018.

Ara, l’editorial Club Editor anuncia la publicació de ‘Boulder’ al març. Sobre la nova novel·la, en una entrevista a L’Illa dels Llibres, l’autora assenyalava que ‘Seran protagonistes diferents. No té sentit continuar amb la protagonista de Permagel perquè crec que ja ha dit i suggerit tot el que havia de dir i suggerir’. Sobre la idea d’escriure una trilogia va sorgir ‘precisament quan veia que el Permagel s’anava acabant i que jo sí que volia afegir més coses, volia abordar temes que no encaixaven amb l’argument del Permagel i que demanaven protagonistes diferents’ segons assegurava Eva Baltasar.

A ‘Permagel’, Baltasar ens oferia un monòleg molt ben escrit amb una protagonista que es definia com a lesbiana, amant del sexe i els llibres, però amb uns pensaments suïcides que marquen el ritme d’una novel·la curta, directa i punyent que reivindica la feminitat i explora aspectes com la soledat o simplement la llibertat de decidir sobre el que realment  un vol fer en aquesta vida.

“No li agrada el meu nom i me’n posa un de nou. Diu que m’assemblo a les enormes roques solitàries que hi ha al sud de la Patagònia, peces sobreres d’un creador, aïllades, exposades a tot. Ningú sap d’on vénen. Ni tan sols elles entenen per què no es desgasten ni per què s’hi estan.”

Aquest fragment de ‘Boulder’ defineix a la protagonista de la novel·la. Club Editor en una nota de premsa assegura que la protagonista ‘és una dona atreta per la solitud com per un imant’. Es guanya la vida fent de cuinera en un vaixell —la situació perfecta: una cabina, l’oceà, algun port on trobar dones. Fins que una la reté i li canvia el nom, se l’emporta entre les quatre parets d’una casa, la implica en la gestació assistida i l’educació d’una criatura. A partir d’aquest moment segons fonts de l’editorial ‘La maternitat vista amb els ulls d’una dona que podria ser un home: incòmoda, delirant, capaç de convertir l’amant en monstre. L’amor vist com una pèrdua magnífica, la d’aquella part de tu que vol viure absolutament lliure. El món de pol a pol en un viatge antiturístic de Chiloé a Islàndia en què tot passa cara a cara, en un llit o a la taula d’un bar”.

Eva Baltasar serà un dels noms destacats del 2020 i Literatura Random House publicarà la novel·la el 12 de març en castellà.

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here