Guanyadora també del Pulitzer, la poeta nordamericana de 77 anys suma en el seu palmarès el guardó literari més prestigiós

 

Louise Elisabeth Glück  compta amb una trajectòria literaria amb més d’una desena de poemaris i reculls d’assajos publicats que han estat reconeguts amb nombrosos premis literaris com el Premi Pulitzer, el Premi Nacional del Llibre, el Premi Nacional del Crític del Llibre a més de  la Medalla Nacional d’Humanitats. És professora a la Universitat de Yale i viu a Cambridge, Massachusetts.

En català Edicions del Buc ha publicat ‘Nit fidel i virtuosa’ en traducció de Núria Busquet

Silence had entered me.
It was like the night, and my memories—they
were like stars
in that they were fixed, though of course
if one could see as do the astronomers
one would see they are unending fires, like the
fires of hell.

El silenci m’havia penetrat.
Era com la nit, i els meus records… eren com
estrelles
perquè estaven fixats, tot i que, és clar,
si hi poguéssim veure com hi veuen els astrònoms,
hauríem vist que són focs infinits, com el foc de
l’infern.

Les cases d’apostes com Nicer Odds donaven com a principals favorites a l‘escriptora de Guadalupe  Maryse Condé, reconeguda feminista i activista difusora de la història i la cultura africana al Carib, la russa Lyudmila Ulitskaya i l’etern candidat Haruki Murakami.

Anne Carson, Margaret Atwood i el kenià Ngugi wa Thiong’o també apareixien aquest any a la llista, com també Javier Marias.

L’any 2019 l’Acadèmia sueca va anunciar els guanyadors de les edicions 2018 i 2019 després de l’ajornament del guardó pels escàndols d’abusos sexuals d’una de les persones vinculades a l’entitat.

 

Ill. Niklas Elmehed. © Nobel Media.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here