La Generalitat atorga a la il·lustradora i creadora de “Les tres bessones” la Medalla d’Or, la màxima distinció honorífica.

L’obra de Roser Capdevila ha estat traduïda a 35 llengües i la sèrie de dibuixos animats de “Les tres bessones” s’ha emès a 158 països. Amb la concessió de la Medalla d’Or a Roser Capdevila, el Govern afirma que “és un exemple de l’èxit que es pot assolir amb l’audiovisual català i un referent en l’àmbit”.

Les Medalles d’Or de la Generalitat de Catalunya es van crear el 1978 per distingir aquelles persones que han prestat serveis eminents i extraordinaris a Catalunya en els àmbits polític, social, econòmic, cultural o científic.

L’acte de lliurament de les medalles d’enguany tindrà lloc a principis de setembre, en el marc dels actes de la Diada de Catalunya.

En una entrevista a L’Illa dels Llibres, arran de la publicació ‘La nena que volia dibuixar’ (Angle, 2018), Roser Capdevila comentava que a l’escola ja feia dibuixos “A l’escola em castigaven sota la taula de la mestra i aquesta m’humiliava davant de tota la classe. M’estripava els dibuixos, era la Bruixa Avorrida.”

Una trobada en un semàfor del Carrer Balmes va suposar l’inici de Les tres bessones t “Vaig començar amb els llibres de text, però vaig pensar que havia de fer contes. Un dia em vaig trobar en un semàfor del carrer Balmes, a l’escriptora Mercè Company em va dir ‘Mercè que tu tens tres nenes, hauries de fer alguna cosa’.
Llavors ella venia a casa i parlava amb les meves filles i escrivia els textos que acompanyaven les meves il·lustracions.”

Primer, es van publicar els llibres de Les tres bessones i després arribaria l’èxit de la sèrie de televisió “Vaig començar amb els llibres amb l’editorial Planeta i de seguida va ser una col·lecció que va arribar a tot arreu, al Japó, França, Canadà i fins i tot a Anglaterra. Més tard, la productora Cromosoma em va venir a veure, perquè els hi agradaven molts els meus dibuixos.
Primer els hi vaig dir que no, perquè m’imaginava una feina horrorosa, però em van convèncer perquè acceptés la feina i, sobretot em van recordar que només em preocupés per crear els personatges.”

Sobre el llegat que deixa amb Les tres bessones, Capdevila afirmava “No ho sé. Trobar-me a gent que em digui que gràcies a vostè m’interessa la música clàssica o què, gràcies a les històries de Van Gogh hagi despertat l’interès per la pintura. Aquest és el millor regal.”

Roser Capdevila va estudiar Belles Arts a l’escola Massana de Barcelona, durant la dècada de 70, va col·laborar amb l’edició francesa de la revista infantil ‘Cuca Fera’ i el 1979 va ser finalista del Premi Apel·les Mestres de literatura infantil i juvenil, il·lustrada pel seu conte ‘La cosidora’.
En la dècada dels vuitanta va començar a il·lustrar llibres, amb els quals va aconseguir reconeixements tan importants com el Premi Serra d’Or (1982 i 1983), el premi d’il·lustració de la Generalitat de Catalunya (1984), la Creu de Sant Jordi (2004), el premi a la trajectòria professional atorgat pel Gremi d’Editors de Catalunya (2005), la Medalla d’Or de la Ciutat al mèrit artístic atorgada per l’Ajuntament de Barcelona (2006), la Medalla d’Or de la Belles Arts que dona el Ministeri de Cultura (2009) i la Medalla d’Honor del Parlament de Catalunya (2010), entre altres guardons.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here