Les recomanacions de Sant Jordi. Els 23 del 23 del 2015

L’illa dels llibres ofereix als seus lectors les 23 recomanacions de Sant Jordi.

Sant Jordi 2015

La posició de les novel·les no obeix a cap criteri de preferència respectes les altres recomanades.

 

[column-group] [column]la fi dels secretsLa fi dels secrets /El fin de los secretos
Miquel Esteve
Ediciones B
A mitjans del segle XIV la ciutat de Barcelona vivia una crisi econòmica a causa de la insolvència de molts canvistes. La insolvència era castigada amb la mort com la de Francesc Castelló l’any 1361,que marca l’inici de la novel·la.
Miquel Esteve s’endinsa en una novel·la històrica protagonitzada pels Gualves, una important família de Barcelona que van arribar a exercir un gran poder econòmic i també polític.  Van dominar durant molts anys qualsevol moviment que es produïa a la ciutat fins i tot els prostitució
Esteve, després de la bona acollida  de ‘El joc de Sade’, canvia de registre per oferir-nos una novel·la històrica sobre l’origen de la banca i les famoses taules de canvi.
+INFORMACIÓ

[/column] [column]el-lector-del-tren-de-les-627El lector del tren de les 6.27 h / El lector del tren de las 6.27h
Jean-Paul Didierlaurent
Columna/Seix Barral
Èxit a França amb el debut de l’escriptor Jean-Paul Didierlaurent gràcies a una novel·la que ens ofereix un relat original protagonitzat per un jove de trenta anys que cada matí, en el tren de les 6.27 h, es dedica a llegir-les en veu alta per a alegria dels passatgers habituals. Un dia descobreix per casualitat en un seient del tren un USB que conté el diari d’una netejadora d’un centre comercial. Jean-Paul Didierlaurent intentarà per tots els mitjans descobrir qui és l’autora del diari.

[/column] [/column-group]

 

[column-group] [column]GEGANTSDEGELGegants de gel
Joan Benesiu
Edicions del Periscopi
Amb pròleg de Manuel Baixauli, ‘Gegants de gel’ ens acosta a la història d’uns personatges de diversa procedència que  es reuneixen la nit de Nadal,  al voltant d’una taula
Són fugitius, sense saber exactament de què,   al voltant d’una taula al bar Katowice de la ciutat argentina d’Ushuaia, que s’expliquen històries buscant una identitat i intentant establir les seves pròpies fronteres.
Joan Benesiu, pseudònim de Josep Martínez Sanchis,  no ha escrit una novel·la per a tots els públics i ‘Gegants de gel’ acompanyarà als lectors més exigents gràcies a una aposta molt personal que combina diversos gèneres literaris.

[/column] [column]LA LENGUA DE LOS SECRETOSLa lengua de los secretos
Martín Abisketa
Roca Editorial
L’escriptor vasc debuta amb una  novel·la que ens apropa als esdeveniments de la Guerra Civil  Espanyola amb la mirada de Martín, un nen que haurà de fugir del poble d’Arrigorriagal , a prop de Bilbao fins a Santander. Acompanyat dels seus germans Paulina, Matilde i Lucas deixa enrere la seva familia i en la seva fugida, Martín, amb una gran imaginació  intenta convertir l’infern de la guerra en un conte on es converteix en una mena de Peter Pan que arribarà finalment a un poble francés de nom  Tenay,  també anomenat  ‘’Nunca Jamás’’.
Amb un estil i argument que ens podria recordar La vida es bella, Martín Abisketa ha publicat una novel·la basada en fets reals protagonitzats pel seu pare, tot i que també es reversva un paper a les pàgines de ‘La lengua de los secretos’’.

[/column] [/column-group]

 

[column-group] [column]benjamin black ordenes sagradasOrdres sagrades /Órdenes sagradas
Benjamin Black
Bromera/Alfaguara
Després de recuperar Philip Marlowe, el personatge de Raymond Chandler a ‘La rossa dels ulls negres’, Benjamin Black, pseudònim de, John Banville presenta una nova aventura protagonitzada pel metge forense Quirke.
L’acció es situa a l’Irlanda dels  anys 50 del segle XX i arran de l’assassinat del millor amic de la seva filla, Quirke s’endinsarà en un món corrupte que el condueix als racons més foscos de l’Església i l’Estat irlandès.
Quirke al costat de la seva filla Phoebe intentaran  trobar al responsbale de la mort del periodista Jimmy Minor. Ordres sagrades és la novel·la més personal del personatge de Benjamin Black

[/column] [column]A-ritme-del-tempsA ritme del temps
Josep Maria Espinàs
La Campana
Als seus 88 anys, Josep Maria Espinàs segueix oferint la seva visió del món que l’envolta i continua fent balanç de l’experiència acumulada durant la seva vida.
Ara ho fa amb ”A ritme del temps’, on mostra els seus pensaments a ritme de versos per fer un repàs dels fets que han marcat la seva vida. Malgrat que el propi autor es resisteix a definir poesia els textos que ha escrit, Espinàs presenta una obra  autobiogràfica molt poètica al mateix temps que ens mostra  sentiments molt profunds i personals.

[/column] [/column-group]

 

[column-group] [column]angle convidat nocturnEl convidat nocturn
Fiona Mc Farlane
Angle editorial
No és fàcil explicar el que es trobarà el lector a les seves pàgines com tampoc haurà estat fàcil per l’autora, construïr una novel·la que sota l’aparença de tranquil·litat, s’amaga una obra colpidora i molt potent psicològicament i amb certes dosis de thriller.
Fiona Mc Farlane va escriure El convidat nocturn després de ser testimoni de la demència de les seves àvies. Precisament aquest és un dels temes d’una novel·la que arrenca amb una misteriosa presència d’un tigre, una nit, a casa de la Ruth, una dona que viu sola al costat de la platja lluny de la ciutat.
Cada nit creu escoltar un tigre que ronda per casa seva però les seves pors la confonen dubtant de si el que sent és real o fruit de la seva imaginació.
+ INFORMACIÓ[/column] [column]aguila-negraL’aguila negra
Joan Carreras
Proa
Després de 25 anys com a escriptor i amb una carrera literària prou sòlida, Joan Carreras  ha rebut la darrera edició del Premi Sant Jordi amb ‘L’àguila negra’, títol que fa referència la cançó que va popularitzar Maria del Mar Bonet.
El protagonista de L’àguila negra és un dentista jubilat anomenat  Marià Solvell que recorda les  dues relacions amoroses  que han marcat la seva vida entre els anys 1951 i 2012.  Dues relacions oposades, una de frenètica  i l’altra força convencional que serveix en safata a l’escriptor català per introduir  qüestions  referents al sexe.
Joan Carreras aprofita l’argument de la novel·la per oferir un retrat de la ciutat de Barcelona durant l’època on situa ‘L’àguila negra’
Una novel·la que permet a Joan Carreras explora un cop més en les relacions humanes i que es pot llegir acompanyada d’una banda sonora pròpia. +INFORMACIÓ
[/column] [/column-group] [column-group] [column]PUJAACASAPuja a casa / Vente a casa
Jordi Nopca
L’altra editorial/Libros del asteroide
Com a escriptor, debutava amb la novel·la El talent (LaBreu Edicions) on ja podíem fer-nos una idea del seu potencial com a escriptor
que ara desplega amb la publicació de deu relats que ens parlen de la pèrdua o el sentiment de pèrdua sigui personal o laboral, protagonitzats per diversos personatges que solen viure desorientats.
Jordi Nopca ens convida a ‘pujar a casa’ i a gaudir d’uns relats que l’han fet mereixedor del Premi Documenta 2015.
Els lectors d’El talent trobaran diferències en el to però no en l’estil de Nopca, que ha aconseguit en dues publicacions crear un estil propi marcat per l’humor i la ironia barrejat amb un to, en certes ocasions, molt àcid.
+INFORMACIÓ[/column] [column]sicília sense mortSicília sense morts
Guillem Frontera
Club Editor
La corrupció i la cobdícia són els temes principals que apareixen a ‘Sicília sense morts’, la nova novel·la de l’escriptor Guillem Frontera, que torna a situar l’acció a Mallorca. Tot i que a l’inici de la novel·la ens adverteix que no hem d’establir paral·lelismes entre la realitat i el que s’explica a l’obra, està clar que els temes de corrupció política estan a l’ordre del dia. El president de la Comunitat Autònoma, José Antonio Begas, rep una rata morta dins d’una caixa de plom, sense saber-ne la procedència. Les amenaces augmenten i la galeria de personatges corruptes i de dubtosa lleialtat van circulant en una novel·la que podríem qualificar de thriller. Polítics, empresaris, periodistes i màfies formen part d’una novel·la que atraparà al lector pel seu ritme

[/column] [/column-group] [column-group] [column]el cas eduard einsteinEl cas Eduard Einstein
Laurent Seksik
Angle editorial

Els descobriments científics d’Albert Einstein i la seva teoria de la Relativitat i la fórmula (E=mc2) és prou coneguda, però alguns aspectes de la seva biografia més personal, potser no ho són tant.
Laurent Seksik, autor d’una biografia d’Einstein ofereix a ‘El cas Eduard Einstein’ una aproximació a alguns dels aspectes poc coneguts pel gran públic, com la seva fama de faldiller o de relacions complicades amb les dones.
Einstein es va casar diverses vegades: Mileva Maric, protagonista secundària de la novel·la, Elsa Löwental i Helens Dukas formen part dels afers amorosos del científic, però al mateix temps en el seu currículum familiar compta amb d’altres aspectes foscos, com l’abandonament dels seus fills, especialment d’Eduard, que amb vint anys va ser internat en una clínica psiquiàtrica de Zuric per la seva esquizofrènia.
+ INFORMACIÓ  

[/column] [column]EFECTO_MARCUS_PORTADAEl efecto Marcus
Jussi Adler-Olssen
Maeva
El Departamento Q, és una sèrie de novel·les protagonitzades pel cap del departament Carl Morck que s’encarrega de resoldre els casos no resolts per la justícia anys enrere.
L’editorial Maeva publica ara, el cinquè lliurament de la sèrie el Departamento Q sota el títol de ‘El efecto Marcus’, protagonitzada per un noi  de  quinze anys, que pertany a una banda on el seu violent cap, obliga als seus membres a robar i a cometre altres actes criminals. Quan, Zola, el seu csp amenaça  mutilar-ho perquè doni més pena, Marcus descobreix a prop de l’amagatall de Zola, el cadàver de William Stark, responsable d’un projecte d’ajudes al desenvolupament a Camerun.
Carl, Assad, Rose i Gordon, el nou membre del Departamento Q,  descobriran un món de corrupció i crims al món de la política i l’economia amb vincles que arriben fins a la selva africana.
+ INFORMACIÓ  [/column] [/column-group] [column-group] [column]12674022015GrandesTambé això passarà
Milena Busquets
Amsterdam Llibres/Anagrama
Tot i debutar l’any 2008 amb ‘Hoy he conocido a alguien’ , Milena Busquets ha captivat als lectors i a la crítica amb ‘També  això passarà / Todo esto pasarà’ (Amsterdam Llibres/Anagrama).
La novel·la va captivar a la Fira del Llibre de Frankfurt i va aconseguir els drets de traducció a gairebé una trentena de països i amb la possibilitat de ser adaptada al cinema.

Tot i que no s’especifica a la novel·la, ‘També això passarà’, és un homenatge a la seva mare, l’editora Esther Tusquets, fundadora del segell Lumen.
Milena Busquets va escriure la novel∙la pocs mesos després de perdre la seva mare i es despulla literàriament gràcies a Blanca, el seu alter-ego a la novel·la. La novel·la reflexiona sobre la vida i la mort i la relació amb la seva mare.
+INFORMACIÓ

[/column] [column]algu com tuAlgú com tu
Xavier Bosch
Planeta
Com en l’amor, cal arriscar i Xavier Bosch ho fa amb ‘Algú com tu’ canviant el registre que tenia acostumat als seus lectors.
L’acció ens situa en dos moments diferents, l’any 1981 quan Paulina Homs, casada i amb una filla, marxa a París al casament d’una cosina.  Decideix marxar tota sola, i a la capital francesa, coneixerà al galerista Jean-Pierre Zanardi amb qui mantindrà una relació molt intensa durant cinc dies.
Els records d’aquella relació i dels cinc dies plens de felicitat viscuts a París es convertiran en el motor vital dels dos protagonistes.’ Anys més tard, l’any 2006 i després de la mort de la Paulina, serà la seva filla, Gina qui descobrirà aquest afer per mitjà d’unes cartes i intentarà descobrir qui era en realitat aquell galerista que va aconseguir enamorar a la seva mare. La novel·la comença a Barcelona per fer-nos viatjar a ciutats com Londres o París.
+INFORMACIÓ
[/column] [/column-group]

 

[column-group] [column] portada_negre-i-plataNegre i plata /Como de la família
Paolo Giordano
Edicions 62/Salamandra

L’escriptor italià explora novament el món dels sentiments i les emocions en la seva tercera novel·la.  Els protagonistes de ‘Negre i plata’ són una parella jove que fins ara ha viscut amb certa tranquil·litat i allunyats de la realitat que els envoltava, gràcies sobretot a l’ajuda de la senyora A, una veïna de 68 anys que s’ha convertit en un dels pilars l vida de la parella ajudant-los en tot moment, fent-se càrrec de les tasques de la llar i fins i tot de l’educació del seu fill Emmanuelle. L’aparició de la malaltia de la Senyora A coincideix amb l’inici de la crisi de la parella.
Giordano torna a utilitzar metàfores científiques per analitzar el comportament humà.
+ INFORMACIÓ
 [/column] [column]germans de sangLa banda de Berlín. Germans de sang
Ernst Haffner
La Campana/Seix Barral

La banda de Berlín. Germans de sang’, és una  novel·la que els nazis van prohibir i cremar. La novel·la compta amb ingredients de crònica periodística i  ens descobreix els fons de Berlín a principis dels anys 30 del segle XX, des del punt de vista de joves que formen part de bandes que es dediquen als petits furts i bàsicament a sobreviure en una ciutat, marcada com la resta del país, per la misèria.Vuitanta anys després, la novel·la ha estat redescoberta i publicada per MetroLit, una petita editorial alemanya que va creure en el potencial del text, després de vuit dècades.
+ INFORMACIÓ  
[/column] [/column-group]

 

[column-group] [column]mercado_de_invierno_300x452Mercado de invierno
Philip Kerr
RBA
L’escriptor escocès inicia amb ‘Mercado de invierno’ una sèrie de novel·les ambientades en el món del futbol. Kerr trasllada la seva novel·la al club fictici del London City que tot i haver començat bé la temporada, el seu tècnic Joao Zarco comença a rebre amenaces de mort. Zarco, és portuguès i la seva imatge ens recorda molt a Mourinho, pels seus mètodes i comportament a les sales de premsa, que el converteixen en un gran entrenador però al mateix temps en un personatge que desperta reaccions adverses entre els equips i seguidors rivals.  A Mercado de invierno, Philip Kerr, no s’oblida dels propietaris de determinats clubs, que compten amb grans fortunes de dubtosa procedència, com Victor Sokolnikov propietari del London City amb un passat marcat pels negocis poc legals i amb mètodes mafiosos.
Les comissions, les apostes, els interessos econòmics, els drets televisius o els contractes de patrocini són alguns dels temes que Kerr fa aparèixer a la novel·la amb assassinat inclòs.
+INFORMACIÓ

[/column] [column]llei-dels-justos-chufo-llorens-rosa-dels-ventsLa llei dels justos/La ley de los justos
Chufo Lloréns
Rosa del vents/Grijalbo
Després d’Et donaré la terra’ i ‘Mar de foc’, dues novel·les ambientades al segle XI, l’escriptor Chufo Lloréns presenta ‘La llei dels justos’ on ofereix un recorregut per la Barcelona modernista de finals del segle XIX.
Chufo Lloréns descriu  a La llei dels justos,  una època de canvis polítics i socials recorrent el període entre l’Exposició Universal del 1988 i el final de la Guerra de Cuba i la pèrdua de la majoria de les colònies espanyoles deu anys després.
La ciutat de Barcelona com també altres ciutats i poblacions catalanes viu una època convulsa maraca per un contrast social entre una burgesia rica que gaudeix dels seus privilegis i que demostra el seu poder i el creixement d’una classe social cada vegada més pobre i disposada a movilitzar-se per defensar els seus drets i ideals. La classe obrera intentava mobilitzar-se i demanar millores laborals.
+ INFORMACIÓ
[/column] [/column-group] [column-group] [column]un-any-i-mig_silvia-solerUn any i mig
Sílvia Soler
Columna
Després de la bona acollida de la novel·la L’estiu que comença (Planeta) i rebre el Premi Ramon Llull 2013, l’escriptora Sílvia Soler torna per escriure una nova novel·la, molt menys dramàtica que l’anterior.Amb Un any i mig(Columna) , ens presenta una novel·la protagonitzada per un matrimoni format pel Jaume i la Tina que s’han prejubilat i que viuen una relació que passa per alts i baixos, tot i que com diu un dels seus quatre fills ‘s’han acostumat a viure junts’. Soler, ha volgut incidir en els efectes col·laterals de la crisi econòmica i com aquesta, pot arribar a afectar en una família tradicional.  La crisi ha obligat a tres dels seus fills marxar de casa i buscar-se la vida. + INFORMACIÓ  

[/column] [column]altre costat del mirallL’altre costat del mirall
Iñaki Rubio
Pagès editors
L’andorrà Iñaki Rubio aposta fort pel gènere del relat i demostra el seu domini amb ‘L’altre costat del mirall’ on aconsegueix transformar fets quotidians protagonitzats per gent normal i corrent, afegint elements fantàstics i humorístics.
Els seus relats no deixen indiferent el lector i sap donar en el moment adequat el cop d’efecte necessari perquè el relat agafi un nou impuls i trajectòria.
La vida es veu molt diferent a l’altre costat del mirall i l’escriptor andorrà ho sap molt bé.
Després d’aconseguir el 50 Premi Recvll de Narració Joaquim Ruyra, Iñaki Rubio es consolida com un dels valors literaris que cal tenir en compte.
+ INFORMACIÓ[/column] [/column-group] [column-group] [column]Coberta-El-brigadistaEl brigadista
Jordi Cantavella
Rosa dels vents

L’escriptor Jordi Cantavella s’ha proposat retre un homenatge a les Brigades Internacionals que van lluitar en la Guerra Civil. Cantavella ha canviat el seu registre habitual per oferir-nos una novel·la força emotiva centrada en persones anònimes que van decidir lluitar a favor de llibertat, lluny del seu país d’origen.

Arran del testimoni d’en Raymond, un nord-americà que va participar a la Guerra Civil amb  Brigada Abraham Lincoln, coneixerem les seves experiències al front però al mateix temps ens endinsarem en una història d’amor viscuda en aquella època. El brigadista (Rosa dels Vents), s’ha convertit en tot un repte per Jordi Cantavella i saldar un deute pendent.
+ INFORMACIÓ  
[/column] [column]deu-top-models_i-una-boja-que-parla-solaDeu top-models i una boja que parla sola
Daniel Arbós
RBA La Magrana

Daniel Arbós debuta amb una novel·la escrita a raig i amb la voluntat de fer-nos riure, al mateix temps que ens ofereix un retrat de la generació dels 30.

El protagonista de ‘Deu top-models i una boja que parla sola’ (RBA-LaMagrana),  l’Eduard té 31 anys,treballa en una revista mèdica escrivint articles sobre els beneficis de determinats medicaments o malalties i acaba de trencar amb la seva parella. A partir d’aquest moment es troba en una situació difícil que el porta a un estat de desànim i baix d’autoestima.
Amb l’única companyia d’una Martina Klein de cartó a mida real Eduard intentarà redreçar la seva situació. Primer haurà de compartir pis i després animat pels seus amics i també la seva germana bessona, ‘buscar una parella’, malgrat no estar gaire interessat ni inspirat.
+ INFORMACIÓ  

 [/column] [/column-group] [column-group] [column] el llindar eternitatEl llindar de l’eternitat
Ken Follett
Plaza&Janés/Rosa dels vents
La història del segle XX és el punt de partida de la trilogia que l’escriptor Ken Follet va començar amb La caiguda dels gegants per endinsar-nos en un segle ple de canvis i de moviments socials que marcaran a les cinc famílies protagonistes
Ken Follett repassa a El llindar de l’eternitat els principals esdeveniments històrics ocorreguts entre els anys 1961 i 1989: l’assassinat de John F. Kennedy i del seu germà Bobby, l’aixecament del mur de Berlín, l’empresonament dels dissidents soviètics en els gulags de Sibèria, la guerra de Vietnam, l’escàndol del Watergate, la invasió de la badia de Cochinos o la invasió de Txecoslovàquia pels russos, entre molts uns altres.
+iNFORMACIÓ
[/column] [column][/column] [/column-group]