Philip Kerr fitxa en el mercat d’hivern

L’escriptor escocès inicia amb ‘Mercado de invierno’ una sèrie de novel·les ambientades en el món del futbol.

mercado_de_invierno_660x280
El mercat d’hivern és el període de quatre setmanes on la FIFA permet als clubs europeus fitxar un nou jugador a meitat de temporada.
No sempre en aquest període es troben grans ofertes per fitxar i gairebé sempre, el binomi de qualitat-preu, és del tot desproporcionat i les presses per fitxar a qualsevol preu una estrella o pseudo estrella que pugui salvar la temporada a l’equip, provoca en moltes ocasions l’efecte contrari.

Ja ho diu el mateix protagonista de la novel·la, Scott Manson sobre el mercat d’hivern ‘ és una idea que me parece una estupidez porque fomenta una mentalidad de mercadillo en el que los clubes intentan desprenderse de los trastos inútiles para pagar barbaridades por una estrella de torno que pueda brindarles la posibilidad de ganar algo, o simplemente, de permanecer en la categoría’

Qui si ha fitxat bé, ha estat l’escriptor Philip Kerr, que de moment deixa a la banqueta el seu detectiu Bernie Gunther per iniciar una nova sèrie ambientada en el món del futbol.

Pot semblar estrany però el futbol, malgrat ser l’esport més important del planeta i que mou xifres econòmiques astronòmiques, no ha provocat la suficient inspiració per a protagonitzar moltes novel·les. Kerr omple aquest buit amb la sèrie Scott Manson que tot just inicia ara amb ‘Mercado de invierno (RBA).

mercado_de_invierno_300x452Declarat seguidor de l’Arsenal i també del Barça, Kerr trasllada la seva novel·la al club fictici del London City que tot i haver començat bé la temporada, el seu tècnic Joao Zarco comença a rebre amenaces de mort.
Zarco, és portuguès i la seva imatge ens recorda molt a Mourinho, pels seus mètodes i comportament a les sales de premsa, que el converteixen en un gran entrenador però al mateix temps en un personatge que desperta reaccions adverses entre els equips i seguidors rivals.

Philip Kerr demostra un gran coneixement sobre el món del futbol i tot el que envolta actualment aquest esport i fins i tot es reserva un fragment per fer un petit cameo ‘’

‘’Al tipo que escribió el libro de Zarco, Nada de juegos, solo fútbol. Philip Kerr. Ha venido esta tarde. Se pasa el día aquí. Menudo fracasado’

A Mercado de invierno, Philip Kerr, no s’oblida dels propietaris de determinats clubs, que compten amb grans fortunes de dubtosa procedència, com Victor Sokolnikov propietari del London City amb un passat marcat pels negocis poc legals i amb mètodes mafiosos.

Les comissions, les apostes, els interessos econòmics, els drets televisius o els contractes de patrocini són alguns dels temes que Kerr fa aparèixer a la novel·la.

‘’El fútbol mueve mucho más dinero que nunca. Es una ballena atada a la borda de un barco, que es la economía mundial. Y cuanto más dinero mueva, más tiburones llegarán para alimentarse. El fútbol se ha convertido en una importante herramienta de marketing, puede que en la mas destacada en la actualidad. Desde Qatar hasta Queensland, el fútbol es la lengua franca del planeta. Por eso hay gente dispuesta a intervenir tantísimo dinero en los derechos del Mundial; hasta el punto de llegar a pagar millones de dólares en sobornos”.

Scott Manson, actual segon entrenador del club, assumeix les tasques de primer entrenador al mateix temps que, a petició del president del club, haurà d’esbrinar qui ha matat a Zarco i es veurà abocat a intentar descobrir qui ha estat l’assassí de l’entrenador portuguès.
Coneixedor de l’entorn del club és el candidat ideal per aquesta però a mesura que avança la seva investigació, la llista de possibles assassins creix i formen part d’aquesta des del mateix president del club fins als responsables del mundial de futbol de Qatar arran d’unes declaracions desafortunades de l’entrenador portuguès uns dies abans.

El personatge de Manson disposat a tot, trenca els tòpics de futbolista o entrenador que no és capaç veure més enllà del futbol.
Escocès de mare alemanya, Scott Manson està a punt de fer 40 anys i compta amb diversos títols universitaris. En el terreny futbolístic, el personatge creat per Kerr va destacar com a jugador als equips de l’Arsenal i el Southampton. Com a entrenador va estudiar a Institut Johan Cruyff i va ser ajudant de Pep Guardiola i Jupp Heynckes al Barça i al Bayern de Munich.

El seu passat té una taca negra, quan el 23 de desembre de 2004 va ser acusat injustament a vuit anys de presó per una violació que no va cometre. Aquest fet el va marcar profundament i el seu pas pel centre penitenciari, continua avui en dia encara molt present.

Philip Kerr
Philip Kerr

Philip Kerr ha fitxat bé i la permanència està assegurada amb la publicació de nous títols de la nova sèrie de novel·la negra ambientada en el món del futbol amb personatges sorgits de la ment de l’escriptor escocès amb d’altres que cada dia protagonitzen les informacions esportives.
Scott Manson sembla reunir les qualitats per convertir-se en el nou jugador franquícia de l’escriptor escocès.

‘’Ser entrenador de fútbol solo consiste en elegir los mejores huevos’’.