L’efecte Jussi Adler-Olsen i els casos del Departamento Q

L’editorial Maeva publica ‘Sin límites’ el sisè lliurament de la sèrie

jussi adler olssen expediente
La trajectòria literària de l’escriptor danès està marcada pel gènere negre i per l’aposta per unes novel·les amb una forta càrrega de denúncia i la crítica social.

Jussi Adler-Olsen
va estudiar medicina, sociologia, història, política i comunicació audiovisual. Abans de dedicar-se a escriure, treballava com a editor de revistes i còmics, a més de coordinador del Moviment per la Pau de Dinamarca. Tots aquests estudis l’han ajudat a crear les seves novel·les perquè tal com assegurava en una entrevista a L’Illa dels llibres ‘’Has d’analitzar moltes qüestions i problemes que hi ha a la societat i per fer això necessites experiència. I per tenir aquesta experiència necessites ser i conviure amb aquesta societat És molt important veure les coses des de diferents prismes i per fer les novel·les que jo faig necessito tantes perspectives com siguin possible’’.

Les seves novel·les han estat tot un èxit a Dinamarca i Alemanya aconseguint cada vegada més fer-se un lloc a casa nostra. L’èxit internacional i també al seu país arribaria  l’any 2007 amb la sèrie El Departamento Q.

Concurs Jussi

L’editorial Maeva, publica el sisè lliurament de la sèrie en castellà sota el títol de ‘Sin límites’, després dels lliuraments de La mujer que arañaba las paredes, Los chicos que cayeron en la trampa, El mensaje que llegó de la botella’, ‘Expediente 64′ i ‘El efecto Marcus’.
En la seva carta de presentació assegura que no és lector de novel·la negra ‘’ no és que em negui a llegir novel·la negra, però em fa por que aquestes novel·les em puguin influenciar la meva manera d’escriure. Envejo molt als lectors, perquè ells, sí que poden llegir tot el que vulguin’.

BCNegra 2014 Jussi Adler OlssenUn bon dia Jussi Adler-Olsen va rebre la trucada d’un productor de cinema danès que havia llegit el seu segon llibre, abans de començar a crear el Departamento Q, i li va comentar que podria ser el successor de Sjowall i Whaloo i li va demanar escriure una història sobre detectius a l’estil Mankell i Larsson.
Davant d’aquest fet ‘’al principi no hi vaig creure gaire en aquesta idea i fer novel·la negra. Jo feia thrillers i no històries de crims però després de la reunió vaig reflexionar i vaig pensar que no m’agraden les normes, però podria arribar a combinar les històries de crims amb el thriller’’ i així va néixer el Departamento Q.

El Departamento Q, és una sèrie de novel·les protagonitzades pel cap del departament Carl Morck que s’encarrega de resoldre els casos no resolts per la justícia anys enrere.
Aquest fet li dóna llibertat perquè ‘’és molt més interessant resoldre casos antics perquè es poden rescatar els antics arxius i recordar èpoques anteriors’.
Sobre el personatge protagonista destaca que ’vaig crear a un policia, en Carl Morck que actua amb molta llibertat i que no li incondicional jussiimporta si el fan fora de la feina. En realitat sempre fa el que vol’.
Jussi Adler- Olsen afegeix que ‘hi ha molt de Carl Morck en Jussi però no et sabria dir quan de Jussi hi ha en Carl Morck. Podem dir que és com m’agradaria ser i per això no li permeto que sigui així. Carl vol ser mandrós però jo no li permeto i per això vaig crear el personatge de l’Assad. Aquesta és la meva venjança!!’’
Precisament Morck, per dur a terme les seves investigacions estarà acompanyat, per Assad, el seu peculiar assistent d’origen sirià que demostrarà en tot moment la seva intel·ligència.
Sobre Assad destaca que ‘ho és tot i et pots esperar qualsevol cosa d’ell i aconsegueix un somriure sent un personatge irònic i satíric’’.

sin limitesJussi Adler-Olsen assegura que a les seves novel·les ‘’faig servir la violència a les meves novel·les per evitar els crims i la violència’.
De moment, Jussi Adler-Olsen,  que viu entre Dinamarca i Barcelona, vol seguir creant bones novel·les i aconseguir el màxim de lectors i per aquest motiu destaca que el seu objectiu principal és ser llegit.

Els tres primers lliuraments de la sèrie s’han adaptat al cinema amb els títols de ‘Misericordia’, ‘Profanación’ i ‘Redención’

L’editorial Maeva publica ara, el sisè lliurament de la sèrie el Departamento Q sota el títol de ‘Sin límites’

on Carl Mørck i el seu equip hauran d’investigar la mort en estranyes circunstàncies del comissari Christian Habersaat que podria estar relacionada amb la mort fa disset anys  d’una jove que va aparèixer penjada en un arbre. Les pistes porten al Departamento Q fins a l’enigmàtic director d’un centre esotèric, l’Acadèmia per a la Fusió amb la Naturalesa.

Jussi Adler-Olsen ofereix novel·la negra de qualitat amb molta intel·ligència, ironia i crítica social.
Les seves novel·les busquen en el passat les respostes per entendre el present.

Jussi Adler Olssen
Jussi Adler -Olsen a la ciutat de Barcelona (Sant Jordi 2014)