Les llibreries reforcen el seu paper com a establiments de referència pels lectors a Catalunya. 

El sector del llibre a Catalunya representa el 53 % de la producció editorial del conjunt d’Espanya que l’any 2022 va ser de 1.442 milions d’euros. El Gremi d’Editors de Catalunya agrupa més de 200 empreses que representen més de 375 segells editorials.

Entre els principals reptes que afronta el sector del llibre figuren seguir eixamplant la base de lectors, la defensa de la propietat intel·lectual, el bon ús de la intel·ligència artificial, la internacionalització, la innovació i la sostenibilitat.

El president del Gremi, Patrici Tixis, assenyala que “l’any 2023 no ha estat un any fàcil sobre tot per la situació econòmica i la pressió dels costos, però els nous hàbits de consum que van arribar després de la pandèmia i que van potenciar clarament l’oci cultural segueixen impulsant el creixement de la venda de llibres i consoliden una tendència que estem observant els tres darrers anys.”

El Gremi d’Editors de Catalunya recorda que la venda de llibres de ficció, no-ficció, infantil i juvenil en català crei un 12% el 2023. La facturació total del sector a Catalunya (incloent-hi els llibres de text) ha estat de 500 milions d’euros, un 30% de la qual ha estat d’exemplars en català. L’any 2022 les editorials catalanes van facturar el 2022 1.442 milions d’euros

Tixis, ha assenyalat que durant el 2023 tant els llibres de ficció, no ficció com els de literatura infantil i juvenil, han consolidat clarament els avenços que havien enregistrat els dos anys anteriors. També ha destacat la importància de començar a implementar amb decisió el Pla nacional del llibre i la lectura de Catalunya, de seguir incrementant els pressupostos del Departament de Cultura fins que arribin al 2 % del pressupost de la Generalitat de Catalunya el 2025 i de seguir apostant per al suport a la internacionalització del sector editorial de Catalunya.

Un 40% de la facturació dels ector editorial a Catalunya es realitza per Sant Jordi, un 30% per Nadal i Reis i la resta es completa durant l’any i a principis de setembre.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here