Respon al comunicat sobre la situació del sector editorial presentant pel gremi i assenyala que compta amb “zero autocrítica, cap línia de treball, cap horitzó que no sigui econòmic”.

Després del comunicat del Gremi d’Editors sobre la situació del sector editorial en on es destacava que el català creix un 12% i el sector editorial es consolida com la primera industria cultural, l’editora de Raig Verd Laura Huerga ha fet unes puntualitzacions a les xarxes socials.
Laura Huerga assenyala que “definir l’edició única i estrictament des del Pla econòmic fins al punt de que quan s’esmenta el Pla Nacional de Lectura es faci perquè gràcies a ell hem augmentat les vendes. El segon: zero autocrítica, cap línia de treball, cap horitzó que no sigui econòmic“.
Continua recordant que “Amb la ressaca encara del congrés de literatura catalana de la postmodernitat, on al meu text jo volia parlar precisament de com els editors sabem que hem de vendre llibres per fer llibres però que necessitem pensar sobre el què i el com, vaig intentar fer autocrítica i matisar.”  En el seu missatge a les xarxes parla de la mercantilització del coneixement “Convertim els llibres en productes pensant que això no té conseqüències. La mercantilització del coneixement, la pèrdua de les matèries relacionades amb les humanitats, guarda una íntima relació amb com fem i construïm el pensament. Obre lògiques perverses…”.  Laura Huerga es mostra en contra de valorar els llibre sen funció de les seves vendes “Un dels criteris que ha anat guanyant pes sense gaire debat ni discussió per saber el valor d’un llibre es basa en el número de llibres venuts. I així funciona la comunicació des del gremi i a mi em genera certa tristesa.”

Obre dubtes “sobre moltes coses com la relació difuminada i confusa que es fa contínuament entre llibres venuts i llibres llegits com si fos un valor equivalent i igual de desitjable”. Demana mes autocrítica i respostes de cara al futur “No es parla de les amenaces al sector, s’esmenta la sostenibilitat com un apunt a final de pàgina, com si no fos en realitat cosa nostra, sense cap proposta, ni idea, una paraula buida, greenwashing de manual.”

Finalment, davant del silenci del Gremi d’Editors sobre la situació d’Enciclopèdia Catalana i de la distribuidora Entredos on es comunicava que els estatuts del Gremi d’Editors impedien  al president  Patrici Tixis, d’entrar a valorar la situació particular empresarial dels agremiats, Laura Huerga es mostra contundent “I el súmmum: el gremi no es pot posicionar en un conflicte entre els editors i un altre agent del sector del llibre. A nosaltres no ens va afectar la tragèdia de la distribució però si m’hagués passat i fos membre del gremi, em donava una baixa i escrivia una carta pública”.

Huerga es pregunta:  Qui assisteix als editors si no és el seu gremi?

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here