L’escriptor irlandès John Boyne publicarà la novel·la “Quan el món es va trencar”, setze anys després del seu gran èxit.

L’any 2007, el nom de John Boyne va sonar i amb força, gràcies a la novel·la “El noi del pijama a ratlles” on ens narrava una història ambientada l’any 1942 amb els camps de concentració i el nazisme centrant la trama de la novel·la.

La novel·la va ser traduïda a 57 idiomes i es van vendre més d’onze milions d’exemplars amb adaptació al cinema inclosa.

L’història de Boyne, arrencava quan Bruno un noi de nou anys i la seva família han de marxar de Berlin. Al seu pare l’han ascendit i s’ha de traslladar a Auswitch.
Allà, en Bruno des de la finestra de la seva habitació veu una tanca de filferro on s’apleguen una sèrie de gent que ell creu que vesteixen pijames a ratlles, quan en realitat són presoners. El noi sent curiositat sobre el que hi ha a l’altra banda, un fet que aprofita l’autor per jugar amb l’innocència del protagonista per ensenyar-nos l’horror dels camps de concentració des del punt de vista d’un nen que no compren pas el que succeïx realment.

L’escriptor irlandès torna a aquella història a través d’una història protagonitzada per una dona gran que ha d’enfrontar-se al seu terrible passat en temps de guerra i a un present on mai és massa tard per a la valentia o la redempció.

Amb noranta-un anys, Gretel Fernsby, du una vida tranquil·la i confortable al seu pis de Londres , malgrat amagar un passat fosc i pertorbador. No parla mai de com va fugir de l’Alemanya nazi quan tenia dotze anys. Ni dels anys de postguerra a França amb la seva mare. I sobretot, no parla del seu pare, el comandant d’un dels camps d’extermini més tristament cèlebres del Reich. Quan una parella es trasllada al pis de sota, fa amistat amb el fill de nou anys, Henry, tot i que li porta records incòmodes del seu germà Bruno. Però un dia assisteix a un enfrontament violent de la parella. I davant la tria entre la pròpia seguretat i la del nen, la Gretel evoca dilemes semblants amb què va topar temps enrere. Llavors, haver estat còmplice li va comportar una vida de vergonya i culpabilitat, però interferir ara té el risc que surtin a la llum els secrets que ha amagat tota la vida.

Empúries i Salamandra publicaran a principis de març de 2023 la novel·la en català i castellà respectivament

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here