Crims.cat torna als orígens

El segell català dedicat a la novel·la negra publicarà al gener amb la “La quarta noia per l’esquerra” d’Andreu Martín i la recuperació de “Quan la nit mata el dia d’Agustí Vehí.

Andreu Martín i Agustí Vehí van ser els dos autors que van iniciar el catàleg de Crims.cat ara fa deu anys amb les novel·les “Històries de mort” i “Torn de nit”

Haurem d’esperar al gener per llegir la nova novel·la d’Andreu Martín. Després de títols com Història de mort, L’Harem del Tibidabo, Tothom et recordarà, La favorita de l’Harem, Ara direu que estic boig i Policies, Andreu Martín torna a Crims.cat amb “La quarta noia per l’esquerra”.

La novel·la està ambientada a la Barcelona de principis del segle XX en un moment on les principals ciutats europees es dessagnen en el conflicte de la Primera Guerra Mundial i la ciutat deBarcelona és una de les grans perles del Mediterrani. Tot i la seva condició de territori neutral, ningú ignora que a la costa hi ha ports on proveir-se il·legalment de combustible i queviures, amb el beneplàcit de les autoritats locals, i que al cap d’Ixent arriben submarins alemanys on es couen tota mena d’interessos i conflictes amb serveis secrets, agents dobles i espies d’aquí i d’allà
Al centre neuràlgic d’aquesta Barcelona en plena ebullició urbanística, amb el soroll dels carrers, el brogit dels bars, el jocs del casino i els espectacles nocturns, arriba l’Amadeu, un noi de pagès acabat de sortir del seminari, que busca una ballarina amb qui el seu pare havia viscut una estranya aventura. Només en té una pista: és la quarta noia per l’esquerra d’una fotografia que guarda a la butxaca de la jaqueta. De seguida descobreix que es diu Amanda Rogent i que s’exhibeix al Moulin Rouge barceloní: tota una vedet a qui li encanta escandalitzar. L’Amadeu necessita trobar respostes, però descobrir la veritat no sempre és el millor que et pot passar.  “La quarta noia per l’esquerra” suposa el retorn d’un clàssic de la novel·la negra catalana.

Crims.cat recupera al gener de 2023 pel seu segell, la novel·la “Quan la nit mata el dia”, l’obra guanyadora del Premi Crims de Tinta 2011.

Agustí Vehí va publicar a Crims.cat les novel·les “Torn de nit”, “Remor de serps” i “Ginesta per als morts”. Sobre “Quan la nit mata el dia”, Vehí comentava en una entrevista a L’illa dels Llibres publicada l’any 2012 “és una visió de com funcionava la policia en ple franquisme i una reflexió sobre el que volia dir ser policia durant el franquisme”.
La novel·la segons explicava Vehí “Està situada a finals dels cinquanta en una època on el franquisme continua igual de bèstia i de repressor, però es parla de canvis tot i que continua la dictadura en essència. En aquest teló de fons es parla de la Brigada d’Investigació Criminal, la Político sindical i de la relació entre totes dues.
També tracta de la relació de policia amb la població que intenta superar el tràngol de la guerra civil….. És tota aquesta complexitat barrejada amb l’assassinat del delegat local de la Falange. A partir d’aquí és una història que narra la investigació relligada amb una història d’amor d’una mestra republicana que ho ha perdut tot i s’enamora d’un policia de la Brigada Criminal que a ulls d’ella representa el règim i viu la relació d’amagat.”

A més d’escriptor, Agustí Vehí, va ser sotsinspector de la Guàrdia Urbana de Figueres i professor d’Història. Ens va deixar l’any 2013 i el seu nom continua lligat a la novel·la negra catalana i també al premi Agustí Vehí-Vila de Tiana que lliura cada any al Festival de Novel·la Negra de Tiana.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here