Jordi Solé, rep el 56è Premi Prudenci Bertrana per “L’any que vaig estimar Ava Gardner”

L’escriptor ha rebut el guardó en la Nit Literària de la Fundació Prudenci Bertrana on també han estat guardonats Jordi Solà, Sònia Guillem Colomer i Josep Muñoz Redon.

La novel·la “L’any que vaig estimar Ava Gardner”, narra un relat d’amor de joventut durant el rodatge de “Pandora y el holandés errante” a Tossa de Mar als anys cinquanta.
La novel·la arrenca l’any 1990 quan Pol Mas veu que l’Ava Gardner ha mort als seixanta-set anys, recorda que la va conèixer durant el rodatge de Pandora y el holandés errante a Tossa de Mar a l’hotel familiar Àncora. Un rodatge inoblidable que va suposar el seu pas de la infància a la joventut marcat pel seu amor per l’actriu, que li durarà tota la vida.
La narració compta amb amb personatges inoblidables com Ava Gardner, Mario Cabré o Frank Sinatra que passegen per la Costa Brava dels anys cinquanta.

Jordi Solé s’endú els 30.000 de dotació econòmica del guardó literari. El jurat, integrat per per Montse Barderi, Gemma Lienas, Gerard Quintana, Care Santos i Glòria Gasch ha valorat la qualitat de la novel·la que estarà disponible al setembre sota la publicació de Columna Edicions. Martí Gironell amb “El fabricant de records” va ser el guanyador de la darrera edició.

L’escriptor és autor de les novel·les Hijo de dioses (2010), Barcelona Far West (2010), La isla de las brumas (2011), Ciutat d’espies (2012), Conspiració a Tàrraco, guanyadora del Premi Nèstor Luján de Novel·la Històrica 2013, La nit de Damballah (2015), Operació Judes (2016), El tigre i la duquessa (2020) i Per què no? (2021).

Entre els guardonats de Jordi Solà amb “L’ombra de les hores” s’endú el Premi Miquel de Palol de poesia. Del llibre de Jordi Solà Coll, el jurat n’ha valorat el camí metafòric de recerca en la pròpia interioritat que fa el poeta, convertit en un caminant que recorre les sendes de la vida, des de les ombres del pas del temps i la pèrdua, fins a trobar refugi en la paraula.

El 44è Premi Carles Rahola d’assaig l’ha rebut “El jardí d’Epicur” de Josep Muñoz Redon. L’obra guardonada amb el premi Carles Rahola és una invitació, a partir del filòsof Epicur, a explorar el món dels jardins. Des de la filosofia grega fins a la modernitat, aquest assaig traça un recorregut pels conceptes de jardí, hort, paradís i natura en autors com Rousseau, Montesquieu, Claude Monet o el filòsof Byung-Chul Han.

L’assaig de Muñoz Redon, asseguren,  és també una celebració del concepte d’amistat i del goig de viure prop de la natura, tan presents en la filosofia epicúria.

El premi té una dotació de 6000 euros i comporta la publicació de l’obra sota el segell Proa de Raval Edicions. El jurat format ha estat  per Francesc-Marc Álvaro, Margarida Casacuberta, Míriam Díez-Bosch, Josep Lluch i Joaquim Maria Puigvert.

El 38è Premi Ramon Muntaner de novel·la juvenil ha premiat “Cicatrius” de Sònia Guillén Colomer. Dotat amb sis mil euros, forma part dels Premis Literaris de Girona, i es publica sota el segell Fanbooks. Enguany han format el jurat Dolors Cabrera, Patrizia Campana, David Cirici, Xavier Gual i Anna Pardos_Mixa.

L’obra té com a protagonistes la Maria i la Nerea, dues joves trencades per una mala decisió. Totes dues es coneixen a l’hospital. Allà, a l’habitació que comparteixen, buscaran consol l’una en l’altra i ens explicaran la seva història. Una novel·la que posa sobre la taula el problema de la salut mental entre els adolescents, una lectura imprescindible per entendre les dificultats a les quals han de fer front els joves.

El segon premi AURORA BERTRANA de traducció ha estat per Josep Maria Pinto per la traducció d’El Temps Retrobat I i II de Marcel Proust

La Fundació Prudenci Bertrana convoca per segon any  el Premi Aurora Bertrana a la traducció d’una obra literària ja publicada. El jurat, format per Àngels Gregori, Lluïsa Julià, Lluís Muntada, Francesc Parcerisas i Antoni Pladevall ha escollit les obres finalistes a partir d’un llistat de més de 700 títols d’obres traduïdes al català, procedents d’editorials de tots els Països Catalans. Han optat a aquest premi totes les obres literàries de nova traducció editades en català durant l’any 2022, de tots els gèneres, que obtenim del registre ISBN. La dotació del premi és de 6.000 euros aportats conjuntament per la Fundació Prudenci Bertrana i la Fundació Valvi.

Curacontes de Marta Michans ha rebut el 23è PREMI LLETRA.
El premi Lletra, convocat per la Fundació Prudenci Bertrana i la Universitat Oberta de Catalunya per promoure la lectura en català i l’ensenyament-aprenentatge de la literatura catalana mitjançant les TIC.
El projecte connecta les biblioteques, els centres hospitalaris i el sistema educatiu i cultural i crea un entorn on les i els adolescents es converteixen en mediadors de lectura i, amb l’ajut de professionals, creen audiocontes pensats específicament per donar benestar als nens i nenes que han de viure llargues temporades en un hospital a causa d’una malaltia de llarga durada.

Finalment, el  29è PREMI CERVERÍ a la millor lletra de cançó ha estat per a Les coses que no m’agraden de tu d’Artur Viñas, Socunbohemio.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here