La mestra i la Bèstia, d’Imma Monsó, guanya el Premi Òmnium a la Millor Novel·la de l’Any 202 i s’imposa a A casa teníem un himne de Maria Climent i Una vegada va ser estiu la nit sencera d’Elisabet Riera.

El Premi Òmnium a la Millor Novel·la de l’Any 2023 està dotat de 20.000 euros directes per a l’autor i 5.000 més per a promoció.  El guardó va néixer l’any 2017. D’aquesta manera, l’entitat donava vida a un nou guardó amb la voluntat i ambició d’igualar-se a altres premis similars de la literatura mundial, com el Premi Goncourt francès i l’anglès Booker, i amb l’objectiu de fer prevaldre les obres en llengua catalana, fomentar-ne la traducció i revitalitzar el sector.

El jurat format per  Marta Pessarrodona, poeta i crítica literària; Neus Real, especialista en literatura catalana; Marta Segarra, Catedràtica d’Estudis de gènere i Literatura francesa (UB), Magí Camps, filòleg i periodista i Toni Puntí, periodista, ha decidit atorgar el guardó a l’obra La mestra i la Bèstia, perquè Imma Monsó “ens presenta la Severina, una protagonista original i poderosa que arriba a la literatura catalana per quedar-s’hi. La novel·la és una recreació del motiu de la bella i la bèstia d’alt voltatge literari, de lectura apassionant per la trama que desplega i per la caracterització acolorida dels personatges que envolten la figura principal. L’obra destaca, també, per la seva recreació de la parla local i, encara, pel retrat d’uns temps foscos de la història del segle vint mitjançant una dosificació d’informació que els representa tant literalment com simbòlicament”.

Inma Monsó ha recordat “El meu pare estaria orgullós de saber que he guanyat un premi que atorga una entitat que va ser creada per defensar la llengua catalana”, ha assegurat Imma Monsó durant el seu discurs d’agraïment ha assenyalat “Defenso la llengua a la meva manera, fent les meves novel·les de la forma més honesta que sóc capaç. La llengua és del poble i el que no podem permetre és que l’ataquin”.

 

El president d’Omnium Cultural Xavier Antich ha volgut agrair la gran feina dels tres finalistes per la literatura i “l’excel·lència del treball amb la llengua” d’aquests tres “grans llibres”, que “canvien la llengua en la que escriuen, i la retornen més rica i subtil i diversa de com l’han rebut”. Antich també ha volgut recalcar que per primer cop en la història d’aquest premi que reconeix la qualitat de l’obra publicada, els autors de les tres novel·les finalistes són tres escriptores. El guardó també té com a objectiu prestigiar la literatura catalana ha recordat, “que avui la narrativa en català sigui tan prestigiada permet la creació de referents, enforteix i amplifica la comunitat lectora i enriqueix l’imaginari compartit. I això és una magnífica notícia”.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here