Germans gairebe bessons de M. Mercè Cuartiella

L’escriptora Maria Carme Roca analitza l’obra guanyadora del Premi Llibreter 2012.
Maria Carme Roca

Germans, gairebé bessons és una novel•la que ens explica la relació malaltissa entre en Joan i l’Ester, dos germans units per un secret que va marcar la seva infantesa i en certa manera els sentencià la vida adulta. En aquest món fraternal, tancat i opressiu, hi té poca cabuda la Raquel, la dona d’en Joan.

Tot i així, i malgrat la mala entesa que hi ha entre les dues cunyades, tots tres conformen un peculiar triangle unit més pel costum que no pas per l’afecte. No són personatges exemplars: l’Ester és una manipuladora dèspota, en Joan és el perfecte irresponsable i la Raquel l’eterna patidora que no sap trencar una relació destructiva. Tots tres tenen por d’estimar i ser estimats com si estiguessin programats per a ser infeliços. I això, precisament, el fet que tinguin tantes mancances, és el que els fa atractius.

Tanmateix, són personatges quotidians que podrien ser els nostres veïns. L’argument és precís: en Joan ha contret un deute de joc que cal pagar. No té els diners i tampoc no disposa de temps ja que només té sis dies. L’Ester i la Raquel també s’implicaran en l’assumpte intentant trobar una sortida. Però el problema és que cadascun d’ells actuarà en solitari. I aquí és on trobem els protagonistes silents de la novel•la: la solitud, la inseguretat i les obsessions personals, la por de viure en plenitud.

La novel•la té una estructura que enganxa: sis capítols, sis dies. Un compte enrere escrit amb un ritme narratiu molt àgil que acompanya tota la lectura. Destaca  la frescor dels diàlegs que esquitxen les reflexions, els monòlegs interiors d’aquests antiherois urbans que provoquen sentiments contradictoris.

Mercè Cuartiella, barcelonina de naixement, viu a l’Empordà des de fa molts anys. Autora d’estudis locals, relats, contes infantils, textos teatrals… aquesta és la seva tercera novel•la que ha estat guardonada amb el Premi Llibreter 2012 en la seva tretzena edició.

El premi, un dels més prestigiosos de les lletres catalanes tot i no tenir dotació econòmica, distingeix tres obres publicades l’últim any en les categories de literatura catalana, altres literatures i àlbum il•lustrat.
El premi el concedeix el Gremi de Llibreters de Catalunya i té com a objectiu destacar i reconèixer la qualitat i la significació de determinats títols que destaquen per la seva temàtica, pel tractament literari i per la seva qualitat.

GERMANS GAIREBÉ BESSONS de M. Mercè Cuartiella Brau Edicions