100 anys amb Pere Calders.

L’escriptor català va nèixer el 29 de setembre de 1912.


El 2012 es celebra l’any Joan Sales, Tisner i tambe  el de Pere Calders.
L’escriptor va nèixer el 29 de setembre de 1912 a Barcelona i per la qualitat de la seva obra, Calders està considerat com un dels  grans autors catalans del segle XX. Va ser periodista, escriptor i dibuixant, però va destacar sobretot  pels seus contes i relats, sent un dels referents del gènere.

Nascut a Barcelona l’any 1912, Pere Calders  es va donar a conèixer com periodista i dibuixant en la revista ‘L’Esquella de la Torratxa’ per a, més tard, iniciar la seva carrera literària i convertir-se en un dels millors contistes de la literatura en català.

Pere Calders va ser voluntari a l’exèrcit republicà, fet que el va obligar a exiliar-se  en acabar la Guerra Civil. Primer va exiliar-se a a França i, posteriorment, a Mèxic, on va viure vint-i-dos anys, fins que el 1962 va tornar a Catalunya.

Tot i començar la carrera com a escriptor als anys trenta, no seria fins el seu exili a Mèxic, quan es va  consolidar amb obres que avui en dia s’han convertit en clàssics de la literatura catalana.

Pere Calders  va  fer les seves incursions en la novel·la amb obres com ‘Cròniques de la veritat oculta’ (Premi Víctor Català 1954) L’ombra de l’atzavara (Premi Sant Jordi 1964), ‘Mesuris, alarmis i prodigis’ (Premi Crítica Serra d’Or 1994), Ronda naval sota la boira  entre d’altres.
Autor tambe dels clàssics  d’Antaviana, Aquí descansa Nevares,  i  Invasió subtil i altres contes

El 1986 va ser Premi d’Honor de les Lletres Catalanes.