Les obres d’Åsa Lind, Xavier Salomó i Gisela Pou han estat reconegudes dels premis del Consell Català del llibre Infantil i Juvenil, el CLIJCAT que compta amb 8.000 infants i joves com a membres del jurat

El Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil (CLIJCAT) amb l’objectiu de fomentar la lectura entre els més joves ha convocat dels premis Atrapallibres i Protagonista Jove per premiar els millors llibres de literatura infantil i juvenil.

Els premis del CLIJCAT són els únics guardons de tot l’Estat amb un jurat format per milers de nens i nenes que durant el curs llegeixen i voten les propostes literàries escollides, prèviament, per una comissió d’experts en literatura infantil i juvenil. Els guardons són una molt bona mostra de la literatura infantil i juvenil que es publica cada any a Catalunya i un termòmetre molt important de l’estat del sector.

“El llop de la sorra” d’Åsa Lind en la categoria de 9 anys, Off de Xavier Salomó en la categoria de 10 anys i Palmira i l’efecte crisàlide de Gisela Pou en la categoria d’11 – 12 anys són les tres obres guanyadores del 16è Premi Atrapallibres, totes elles amb prop de 3.000 vots cadascuna.

L’obra d’Åsa Lind és una narrativa il·lustrada preciosa que, a través de l’amistat entre una nena i un llop molt especial, ens parla de la infància. Asa Lind ha destacat la feina dels traductors per fer arribar les històries a tot arreu.

Off de Xavier Salomó és un àlbum il·lustrat sense text que amb la força de les imatges ens descriu de manera poètica la tragèdia de les centrals nuclears. El seu autor ha explicat durant l’entrega el repte que suposa escriure un llibre sense text per l’autor i pel lector i les similituds entre el que hem viscut durant la pandèmia i algunes situacions que es viuen després d’una tragèdia nuclear.

La història de Gisela Pou és una crida a l’acció dels infants davant les injustícies del món, que inclou una reflexió sobre la realitat siriana. L’autora ha volgut destacar la importància de la lectura per viure moltes vides i veure el món des de diferents punts de vista.

 

16È PREMI ATRAPALLIBRES OBRES GUANYADORES

CATEGORIA 9 ANYS

El llop de sorra. LIND, Åsa. Il·lustr. María Elina Méndez. Trad. Carolina Moreno Tena. Kalandraka. (Set llegües).

SINOPSI: La Valentina viu amb el pare i la mare en una caseta petita a la vora del mar. És estiu i, clar, es mor de ganes de banyar-se, però els pares sempre estan enfeinats i no tenen temps per jugar amb ella. Un dia, però, fa un amic especial que canviarà la seva vida, el llop de sorra. Un llop que viu dins un sot. I no és un llop qualsevol! És una criatura molt especial que menja raigs de sol i raigs de lluna. I, a més, sap totes les coses de tots els mons i totes les respostes de totes les preguntes.

Finalistes:

El dia que va arribar la guerra. DAVIES, Nicola. Il·lustr. Rebecca. Cobb. Trad. Carla Gonzalbes. Alba.
Bitxopoemes i altres bèsties. BILBAO, Leire. Il·lustr. Maite Mutuberria. Adapt. Jaume Subirana. Kalandraka.

 

CATEGORIA 10 ANYS

Off. SALOMÓ, Xavier. Flamboyant.

SINOPSI: Off és un àlbum il·lustrat sense text, que narra mitjançant les imatges, el viatge d’una cavallera, abillada amb una capa amb caputxa vermella, i el seu company, un cérvol que la porta allà on vol. Caminen per un lloc devastat, sec, trist, sense vida, fins que veuen a l’horitzó una central nuclear abandonada. Un cop entren tot canvia…
Una història commovedora que ens recorda tragèdies nuclears tan dures com les de Txernòbil o Fuckushima.

Finalistes:

La Liang dins el quadre. FRANQUET, Núria. Il·lustr. Miguel Gallardo. La Galera.
Un indi com tu i com jo. SASSEN, Erna. Il·lustr. Martjin Van der Linden. Trad. Gustau Raluy. Takatuka.

 

CATEGORIA 11 – 12 ANYS

Palmira i l’efecte crisàlide. POU, Gisela. Il·lustr. Francesc Rovira. Edebé.

SINOPSI: La Palmira té dotze anys i nom de ciutat. Al sorteig que s’ha fet a classe li ha tocat de fer un treball sobre Síria, aquest estat que fa tants anys que està en guerra. La Palmira busca informació però li costa agafar el fil del treball. En Climent, el mestre, els demana que aprofundeixin i reflexionin. La Palmira es pregunta: si jo fos una nena siriana, què explicaria? Però, encara té una pensada més bona.

Finalistes:

Hotel Winterhouse. GUTERSON, Ben. Il·lustr. Chloe Bristol. Trad. Oriol Sànchez Vaqué. La Galera.
El peix número 14. HOLM, Jennifer L. Il·lustr. Gustavo Roldán. Trad. Marc Donat. Viena. (El Jardí secret de Viena; 25).

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here