“La guerra dels botons d’Avi” i “Aristòtil i Dante descobreixen els secrets de l’univers” de Benjamín Alire Sáenz han estat les obres guanyadores de la nova edició

Els premis del CLIJCAT són un dels principals termòmetres de la literatura infantil i juvenil catalana anual i un referent en el sector editorial. Després de 25 anys de trajectòria, han premiat un centenar d’obres dels autors i il·lustradors més importants del gènere.

El Premi Protagonista Jove ha arribat aquest any a la seva 25ena edició Jove premiant La guerra dels botons d’Avi en la categoria de 13-14 anys i Aristòtil i Dante descobreixen els secrets de l’univers de Benjamín Alire Sáenz en la categoria de 15 – 16 anys.

“La guerra dels botons” és la història d’una colla d’infants que juguen a trobar el botó més bonic a Polònia durant la Segona Guerra mundial i que ens parla de com afecten les guerres a les persones que les pateixen. L’obra de Benjamín Alire Sáenz “Aristòtil i Dante descobreixen els secrets de l’univers,  és un cant a l’amistat entre dos nois molt diferents, Aristòtil i Dante, que construiran una relació molt especial que els canviarà per sempre.

Els guardons tenen l’objectiu de fomentar la lectura en llengua catalana entre els més joves, i ho fan oferint-los una experiència motivadora que va més enllà de la seva escola o biblioteca i donant valor a les seves opinions i valoracions, de manera que contribueixen a la seva formació literària.

 

25È PREMI PROTAGONISTA JOVE

CATEGORIA 13 – 14 ANYS

La guerra dels botons. Avi. Trad. David Nel·lo. Bambú.

SINOPSI: Durant la Gran Guerra un petit poble de Polònia es veu atrapat entre els dos bàndols. Envaït pels russos és atacat pels alemanys i la població en pateix les conseqüències, entre ells una colla de nens. Quan un d’ells troba un botó comença una competició per veure qui troba el més bonic i es converteix en “rei”. Això els porta a demanar, quan no a robar, els botons dels uniformes dels soldats estrangers sense ser conscients del perill que això comporta per a la seva vida. És un retrat de la cruesa i absurditat de la guerra posant el focus no en les grans batalles i estratègies a gran escala, si no en com afecta la vida de persones que no hi tenen res a veure.

Finalistes:
Magus (El mag). CORTÉS, Jesús. Bromera. (Esfera; 51).
Thornhill. SMY, Pam. Blackie Books.

CATEGORIA 15 – 16 ANYS

Aristòtil i Dante descobreixen els secrets de l’univers. ALIRE SÁENZ, Benjamín. Trad. Maria Climent. L’Altra (L’Altra Tribu; 4).

SINOPSI: Quinze anys. Fastiguejat. Deprimit. Així es defineix Aristòtil. Mortificat per una mare que té més amics que no pas ell i per un pare que paeix en silenci els cops que la vida li ha donat, l’Ari viu enfadat amb el món, intentant trobar la manera de ser feliç. Sovint es refugia a la piscina del barri. Hi va buscant un lloc on amagar-se, lluny de la calor, de companys indesitjables i del neguit de no saber res del germà gran que té a la presó. Un dia, just allà, mentre intenta aprendre a nedar tot sol, coneix el Dante i la seva vida ja no tornarà a ser la mateixa. Xerraire. Segur. Culte. Així podríem definir aquest nou amic que, a part de ser també mexicà, poques coses té en comú amb l’Ari. Aristòtil i Dante són la cara i la creu, el pessimisme i l’optimisme, dos pols oposats, però mentre discuteixen de còmics, de poesia i de la vida en general i en particular, la seva amistat esdevé tan sòlida que difícilment es podrà trencar.

Finalistes:
Les lleialtats. VIGAN, Delphine de. Trad. Jordi Martín Lloret. Edicions 62 (Balancí).
El dia dels trífids. WYNDHAM, John. Trad. Ramon Folch i Camarasa. L’Altra (L’Altra Tribu; 3).

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here