David Mitchell, Alejandro Jodorowsky, Aliette de Bodard, Tade Thompson, Gareth Hanrahan, Samantha Shannon, Lavie Thidar i Annabel F. Steadman entre els noms destacats on també hi seran presents autors catalans com Pep Albanell, Jordi Sierra i Fabra, Salvador Macip, Mar Bosch, Elia Barceló, Núria Perpinyà, Marc Pastor, Max Besora i Ferran Garcia.

 

El festival tindrà lloc del 2 al 6 de novembre a la Fabra i Coats: Fàbrica de Creació i la Biblioteca Ignasi Iglésias-Can Fabra. Comptarà amb la presència de 225 participants de quatre continents, entre escriptores, escriptors, especialistes en els gèneres, moderadors i moderadores.

El programa de la segona edició compta amb 84 activitats, entre taules rodones, conferències i entrevistes.  El 42 ofereix també una dotzena de tallers i activitats pràctiques per a tots els amants dels gèneres fantàstics, des de com llegir a Cortázar fins a com fabricar-se un Cosplay steampunk.  Enguany la salut mental serà un dels eixos del festival, però també el canvi climàtic, el feminisme, la monstruositat, el còmic, la il·lustració, la fantasia històrica, el queer, el terror, les adaptacions al cinema, les sèries i els videojocs, amb una atenció especialment destacada a la literatura juvenil.

En paraules del comissari del fetsival Ricard Ruiz Garzón “el Festival de Gèneres Fantàstics de Barcelona ha esdevingut una cita de referència per a qualsevol persona lectora, curiosa, aficionada o interessada en la imaginació literària. Ho demostren les 200 autores i autors convidats el 2021, els 6.000 assistents que van respondre de manera entusiasta a les propostes, la gran expectació aixecada a la premsa, els mitjans i les xarxes i les dotzenes d’entitats, esdeveniments i institucions que hi van col·laborar, incloent-hi de forma destacada les biblioteques i les llibreries de la ciutat.”

Per Garzón, es tracta de la consolidació d’un somni “el de construir una plataforma, una comunitat, un punt de trobada per a creadors, lectors, editors i divulgadors d’uns gèneres que han agafat una embranzida fins fa ben poc insospitable a casa nostra”. El comissari dassegura que “la tecnologia, les crisis climàtica, energètica i econòmica, la postpandèmia, les transformacions socials i afectives, la lluita feminista, el debat entre el pensament distòpic i l’utòpic i la necessitat de fer màgia, d’exorcitzar dimonis i de repensar present, passat i futur” ajuda a consolidar el gènere i el festival.

 

HOMENATGE A ITALO CALVINO, TERRY PRATCHET, JORDI SIERRA I FRABRA, ROSA FABREGAT I PEP ALBANELL

La conversa inaugural del festival comptarà amb la figura de Pep Albanell, com a mestre de literatura juvenil i adulta en la ciència-ficció i referent per a nens i nenes de diferents generacions, escriptor, creador de  mons i realitats, autor de guions de cinema i d’obres de teatre.

El 42 també recordarà els centenaris de l’escriptor Italo Calvino autor de Les ciutats invisibles, El baró rampant, El vescomte migpartit, El cavaller inexistent i  Les cosmicòmiques, entre d’altres.

L’editor i traductor Paco Porrúa va l’editor de Cien años de soledad, de Gabriel García Márquez, i Rayuela, de Julio Cortázar a més de  ser el responsable de les edicions de Ray Bradbury, Ursula K. Le Guin, J. R. R. Tolkien o Philip K. Dick, entre d’altres. Porrrúa va fundar el segell Minotauro.  L’editor Miquel Barceló, creador del la col·lecció Nova de ciència-ficció a Ediciones B també rebrà el seu homenatge.

A l’exposició “50 anys de Terry Pratchett: el veritable terraplanisme i altres certeses del mestre, il·lustradors admiradors de l’obra de Pratchett han dissenyat tretze corporis que mostraran cadascun una imatge d’alguna de les escenes del Discmón i d’altres universos de l’autor.
L’exposició que es podrà veure al vestíbul d’entrada de la Fabra i Coats.està comissariada per Carla Campos Moreno i Maritxu Olazábal, amb il·lustracions d’Amelia Sales, Diana Franco Campos, Elsa Velasco, Laia Baldevey, Mado Peña, Marina Vidal i Sara Soler, i amb la col·laboració de Sergio Pérez i Manu Viciano.  Qui també rebrà un homenatge és Rosa Fabregat, que va ser la primera presidenta de la Societat Catalana de Ciència-Ficció i Fantasia. Jordi Sierra i Fabra, celebra els 50 anys com a escriptor i el Festival 42 li retrà un homenatge.

El Festival 42 no s’oblida del món del còmic i  comptarà amb il·lustradors com David
Rubín, Marc Bernabé i Oriol Estrada Rangil, Cels Piñol Guerrero, Sergio Sánchez
Morán, Jaume Pallardó, Sebastià Roig o El Hematocrítico.
Com a novetat, enguany, hi haurà un combat d’il·lustradors capitanejat per Ricard Efa
i Marina Vidal. Hi participaran il·lustradors i il·lustradores destacats com Maria Picassó,
Albert Monteys, Toni Benages, Marta Maldonado, Diana Franco o Andreu Zaragoza
(creador del cartell d’enguany del Festival), que per parelles hauran de resoldre en directe
els reptes plantejats pels conductors.

ELS PREMIS 42

Els Premis 42, s’atorguen a diverses categories: la millor obra original en català, a la millor obra original en castellà, a la millor obra traduïda al català, a la millor obra traduïda al castellà, al millor clàssic traduït al català, a l’obra revelació de l’any escrita en català, a l’obra revelació en castellà, així com els premis honorífics.  Enguany, se suma una nova categoria, els premis Alba 42 de gèneres fantàstics juvenils en català, afegida al palmarès després de la bona tasca realitzada pels Premis Alba d’El Biblionauta.

El jurat està format enguany per Daniel Genís, Miquel Codony, Raül Maigí i Karen Madrid Ribas, pel que fa als premis a obres en llengua catalana, i per Leticia Lara, Cristina Jurado, Daniel Pérez Castrillón i Sergi Viciana, pel que fa als premis a obres en llengua castellana.

El cartell d’aquesta segona edició és obra de l’il·lustrador Andreu Zaragoza, autor de diferents dissenys, imatges i portades de còmics, jocs de rol i cartes, discos i llibres… Per a la imatge del 42, Zaragoza ha utilitzat referències a la literatura èpica, de terror i de ciència ficció, entre d’altres.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here