La novel·la que George Orwell no va escriure l’any 1984 com va afirmar el líder del Partit Popular, Alberto Núñez Feijóo, fa unes setmanes compta amb una nova traducció al català de la mà de l’editorial La Magrana i el traductor Albert Nolla.

Considerada com una de les obres mestres de la literatura universal, “1984”, la novel·la publicada l’any 1949 descrivia una societat distòpica, totalitària i dictatorial, que reflexionava sobre qüestions molt actuals com la censura, la manipulació dels mitjans de comunicació i la falta de llibertats individuals en benefici d’un suposat interès comú. La nova traducció es publicarà el 17 de novembre.

«No hi haurà lleialtat, llevat de la lleialtat al Partit. No hi haurà amor, llevat de l’amor pel Gran Germà. No hi haurà rialles, llevat de les rialles del triomf davant un enemic derrotat. No hi haurà art, ni literatura ni ciència. Quan siguem omnipotents, ja no necessitarem la ciència. No hi haurà distinció entre la bellesa i la lletjor. No hi haurà curiositat ni alegria davant el curs de la vida. Tots els plaers antagònics seran destruïts».

L’any 1984 Londres és una ciutat fosca en què la Policia del Pensament controla exhaustivament la vida dels ciutadans. Winston Smith és un peó d’aquest engranatge pervers i té com a objectiu reescriure la història per adaptar-la al que el Partit, el Gran Germà considera la versió oficial dels fets.  El protagonista de la novel·la és en Winston Smith, que treballa al Ministeri de la Veritat , un dels quatre ministeris existents per tal de controlar a la població.

El Ministeri de l’Amor, s’ocupa de la llei i l’ordre i per mitjà dels càstigs i la tortura i les rentades de cervell, reeduca als ciutadans rebels. El Ministeri de la Palau s’encarrega de mantenir la guerra de forma permanent distraient als ciutadans amb elements externs per tal d’oblidar els problemes que viuen en el seu propi país. El Ministeri de l’Abundància s’encarrega de l’economia i de com racionar i crear fams entre els seus ciutadans.
Encarregat d’assumptes econòmics, com racionar i crear fams.

Tot canvia quan un dia en Winston Smith, decideix qüestionar-se el sistema que els governa i els sotmet.

Nascut a l’Índia l’any 1903, George Orwell pseudònim d’Eric Arthur Blair, va ser un reconegut novel·lista, autor d’obres com llibre Homenatge a Catalunya, 1984 i La granja dels animals (1945). L’escriptor va morir a Londres l’any 1950.

1 COMENTARI

  1. Ja es podria haver aprofitat per corregir la mala traducció “Gran Germà” per la traducció correcta, “Germà Gran”.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here