Centenari del naixement de William Golding, El senyor de les mosques.


Avui 19 de setembre se celebra el centenari del Premi Nobel William Golding (1911- 1993). Sempre será recordat per la novel·la  El senyor de les mosques, el seu èxit més internacional.

William Golding va néixer en 1911 i va sacsejar el món editorial amb la publicació del Senyor de les mosques. Després publicaría les novel·les Els hereus (1955), Martín el nàufrag (1956), Caiguda lliure (1959) i Ritus de pas (1980), entre unes altres. És autor també d’algunes obres teatrals i d’un volum de poemes.
L’any 1980 va rebre el premi Booker i en 1983, el  Premi Nobel de Literatura. A més, en 1988 va ser nomenat “Sir”, cavaller de l’Ordre de l’Imperi Britànic, per la reina Isabel II i  Doctor Honoris causa per la Universitat d’Oviedo en 1992. Va morir l’any 1993.

El senyor de les mosques, el seu gran èxit. 

Protagonitzada per una trentena de joves supervivents d’un naufragi en una illa, narra la trasnformació que pateixen aquests joves per poder sobreviure.
Des de la seva publicació l’any 1954, la novel·la El senyor de les mosques (Estrella Polar/Edhasa)  no ha parat de sumar lectors.
Uns joves fills de bones famílies i que havien après a l’escola els principis bàsics de la bona educació naufraguen i sobreviuen en una illa solitària. Aquest canvi d’escenari farà que els joves visquin noves experiències i el seu caràcter es mostri cada vegada més violent.
L’obra i la novel·la parlen també de la necessitat d’adaptar-se a les circumstàncies adverses, les formes de repressió, l’autoengany, la violència, els anhels de superioritat, la submissió o prevalença de la raó, la por i la soledat.
Una novel·la cruenta i violenta que ha inspirat a sèries de televisió com Perdidos.
El senyor de les mosques va tenir dues adaptacions cinematogràfiques dirigides per  Peter Brook l’any 1963, i per Harry Hook (1990).
Golding i la seva obra encara contínua sent un referent literari.