L’Illa dels Llibres us ofereix una detallada relació de dates literàries importants del 2020 on destaquen noms com Joan Perucho, Miguel Delibes, Mario Benedetti, Mario Puzzo, Ray Bradbury, Anna Frank i Charles Dickens.

AMPLIAREM LLISTA

Entre les efemèrides destacades del 2020 trobem el centenari del naixement del prolífic escriptor i científic, Isaac Assimov (2 de gener).

En català es commemorarà el centenari del naixement de Joan Perucho (7 de novembre), va ser poeta, narrador, novel·lista i articulista. Perucho ha estat un escriptor que també va triomfar més enllà de les terres catalanes i la seva obra s’ha traduït a una vintena de llengües.
Va destacar per una obra de caràcter fantàstic, misteri, ironia com ho demostren les novel·les ‘Llibre de cavalleries’, ‘Les històries naturals’ i ‘Les aventures del cavaller Kosmas’.

Entre els centenaris destaquen també el de l’escriptor uruguaià Mario Benedetti (14 de setembre) i el de l’escriptor francès Boris Vian (10 de març)

També l’any 2020 es commemoren els naixements de dos autors de ciència -ficció nord-americans Frank Herbert (8 d’octubre), l’autor de la saga Dune i Ray Bradbury, (22 d’agost) el conegut escriptor de clàssics com ‘Fahrenheit 451’ i ‘Les cròniques marcianes’
L’any 2020 també recordarem a Mario Puzo en el centenari del naixement de l’autor de la novel·la ‘El Padrí’.

El 2020 serà un any per recordar l’extensa obra de Miguel Delibes en el centenari del seu naixement (17 d’octubre). Autor de les conegudes novel·les ‘La sombra del ciprés es alargada’, ‘Las ratas’, ‘El camino’, ‘Cinco horas con Mario’, ‘Los santos inocentes’ o ‘El hereje’.

Qui tindrà doble efemèride, serà l’escriptora britànica de novel·la negra P. D. James. El 03 d’agost es commemora el centenari del seu naixement i el 14 de febrer, els 25 anys de la seva mort.

Tot un referent en la literatura juvenil Gianni Rodari i autor entre d’altres de ‘Contes per telèfon’ es commemorarà el centenari del seu naixement (23 d’octubre). El seu nom s’ha convertit en tot un clàssic de la literatura.

Finalment entre els naixements destaca el bicentenari del naixement de l’escriptora britànica Anne Brontë, la petita de les conegudes germanes Brontë. (17 gener).

MORTS
L’any 2020 es commemoren els 150 anys de les morts de Charles Dickens (9 juny) i Gustavo Adolfo Bécquer (22 de desembre)

Entre els centenaris de les morts de destacats autors hi trobem la de Benito Pérez Galdós (4 de gener).

El 12 de març farà ja 75 anys de la mort d’Anna Frank, coneguda pel seu diari on descriu la vida de l’autora i de la seva família, així com la d’unes altres quatre persones jueves, durant el període en què van viure amagades per evitar la persecució dels nazis, abans que fossin delatades i deportades a camps de concentració.
El diari d’Anna Frank s’ha convertit en tot un símbol durant moltes generacions i continua sent una lectura obligatòria en molts centres escolars.
La història d’Anna Frank ha estat portada al cinema i al teatre i les xifres de venda ja superen els 75 milions d’exemplars venuts que inclouen traduccions a una seixantena de llengües.
Ana Frank va morir de tifus el 1945 als 15 anys en el camp de concentració de Bergen Belsen.

Cal destacar que l’any 2020 farà 50 anys de la mort del poeta català Josep Carner (4 de juny) l’autor del poemari Els fruits saborosos.

També farà 50 anys de la mort de l’escriptor japonès Yukio Mishima (25 novembre).
I no ens oblidarem de Michael Ende el 25 d’agost coincidint amb els 25 anys de la seva mort. Un motiu per recuperar obres com Jim Botó, Momo o La Història Interminable.

ANIVERSARIS DESTACATS

L’escriptora Care Santos l’any 2020 serà força especial perquè farà 25 anys de la publicació de la seva primera novel·la però també perquè celebrarà 50 anys (8 d’abril). L’escriptora francesa Anna Gavalda també farà 50 anys (9 de desembre)

I entre la nòmina d’autors que faran 75 anys l’any 2020 hi trobem a Pere Gimferrer (22 de juny), el premi Nobel de Literatura francès Patrick Modiano ( 30 de juliol) I l’irlandès John Banville (8 de desembre).

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here