L’Illa dels Llibres us ofereix un repàs dels noms destacats del món del llibre que ens han deixat l’any 2019 com Andrea Camilleri, Enrique de Hériz, Toni Morrison i l’editor Claudio López Lamadrid.

El 3 de gener de 2019 ens deixava als 92 anys  l’escriptor i traductor Ramon Folch i Camarasa, fill del també escriptor Josep Maria Folch i Torres.  Ramon Folch i Camarasa comptava amb una extensa obra literària amb més d’un centenar de novel·les publicades que van ser premiades amb els més importants guardons literaris.
Va rebre l’any 1956, el Joanot Martorell per ‘La maroma’, l’any 1960, el Víctor Català per ‘La sala d’espera’, l’any 1964 el Premi Sant Jordi per ‘La visita’, l’any 1982 el Ramon Llull per ‘Sala de miralls’ a més del Pere Quart per ‘Manual del perfecte escriptor mediocre’ i el Sant Joan per ‘Testa de vell en bronze’.
L’any 1986 rebia la Creu de Sant Jordi  i va destacar com a traductor al català d’autors com George Orwell, Fitzgerald, Ernest Hemingway o Nabokov.

En el món de l’edició el 12 de gener de 2019 moria Claudio López Lamadrid, l’editor i director editorial de Penguin Random House
Amb una llarga experiència com a editor en editorials com Tusquets, Galaxia Gutenberg i Penguin Random House, va ser una figira clau en la difusió en castellà de les obres d’autors com David Foster Wallace, J.M. Coetze, Philip Roth, Salman Rushdie, Gabriel Garcia Márquez, Orham Pamuk o James Ellroy.  Claudio López Lamadrid ens deixava als 58 anys a conseqüència d’un infart cerebral.

 El 18  de gener també ens deixava l’escriptor Sam Savage als 79 anys. Sam Savage va ser un escriptor força popular arran de la publicació de ‘Firmin'(Columna/Seix Barral), una novel·la protagonitzada per un ratolinet que vivia en una petita llibreria d’un decadent barri de Boston durant els anys seixanta.
En Firmin aprenia a llegir devorant les pàgines dels llibres. Els seus familiars només es dedicaven a menjar-se les pàgines dels llibres però ell va  interessar-se  per la lectura i la literatura. Sam Savage publicava la seva primera novel·la aconseguint lectors i bones crítiques, amb una història sobre el poder de la literatura protagonitzada per un ratolí que ja s’ha convertit en universal.

Una de les pèrdues destacades del 2019 ha estat la mort de l’escriptor barceloní Enrique de Hériz als 55 anys.  El 14 de març coneixíem la notícia de la seva mort. Enrique de Hériz va estudiar Filología Hispánica en la Universitat de Barcelona i va desenvolupar una carrera com a traductor i editor.
L’any 2000 abandona el lloc de director editorial Ediciones B per dedicar-se a escriure. L’any 2004 va obtenir un important èxit amb la publicació de la novel·la ‘Mentira‘ (Premi Llibreter 2004) i cinc anys després publicaria Manual de la oscuridad.
També és autor de El día menos pensado (1999) i Historia del desorden (2000).
Enrique de Heriz també va fer de traductor i per encàrrec de l’editorial Edhasa va traduir Robinson Crusoe.

Al juliol moria un dels grans de la novel·la negra, l’escriptor sicilià Andrea Camilleri  als 93 anys. (17 juliol)

Creador del comissari Montalbano era considerat com un dels mestres de la novel·la negra italiana.  Andrea Camilleri va començar la trajectòria literària i cultural com a director teatral amb obres de Pirandello i Becket, durant un temps es va dedicar a fer produccions policíaques per a la televisió italiana com a productor i coguionista de la sèrie del comissari Maigret de Simenon.  Tot i que és conegut principalment per la sèrie Montalbano, Camilleri era autor també de moltes novel·les històriques ambientades a la Sicília del segle XIX. Un exemple és el seu debut literari l’any 1978 amb la novel·la històrica El curs de les coses.

Andrea Camilleri (2014)

Un més més tard, moria la premi Nobel de Literatura Toni Morrison als 88 anys. (6 d’agost).  Guardonada amb el Premi Nobel de literatura l’any 1993, Chloe Anthony Wofford, més coneguda amb el seu pseudònim Morrison, va publicar la seva primera obra amb 40 anys amb el títol de ‘Ojos azules’ on explicava la història d’una nena negra que vol tenir els ulls del mateix color que la seva nina.

Bona part de la seva literatura defensava els drets civils i es centrava en la vida dels afroamericans i de les dones negres. Toni Morrison va ser la primera dona negra en rebre el màxim guardó literari. També van destacar les obres ‘Beloved’, ‘Jazz’ i ‘La cançó de Salomó’ .

 

El 22 de novembre el món de la il·lustració perdia a Purita Campos, la creadora de ‘Esther y su mundo’. Nascuda el 1937, Purita Campos va arribar a Bruguera a través de Vázquez, i va treballar en les revistes femenines de la casa, com Dalia, Sissi, Blanca i Celia.
No va ser fins a 1971, que va començar a treballar per al mercat anglès, quan es faria realment famosa.  A partir d’aquell any va començar a il·lustrar els guions de Philip Douglas per a la sèrie setmanal de Pattys’s World, traduïda al castellà com a Esther y su mundo, que es va convertir en la sèrie de més èxit.  Purita Campos va rebre entre d’altres reconeixements,  la Medalla al Mérito de las Bellas Artes 2009 i el Gran Premi del Saló del Cómic de Barcelona 2013.

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here