La biblioteca Gabriel García Márquez, guanya el Premi Millor Biblioteca Pública del 2023 que lliura la Federació Internacional d’Associacions i Institucions Bibliotecàries (IFLA) i Systematic

Situada al districte de Sant Martí, la biblioteca Gabriel García Márquez ha estat reconeguda com la millor biblioteca del món en el Congrés Mundial de Biblioteques i Informació de Rotterdam. La biblioteca compartia nominació amb les biblioteques Janez Vajkard Valvasor Krškov Public Library (Eslovènia), la City of Parramatta Library (Austràlia) i la Shangai Library East (Xina).

El jurat del Premi Millor Biblioteca Pública valora, entre d’altres, la interacció amb l’entorn i la cultura local de la biblioteca, la qualitat arquitectònica de l’edifici, la flexibilitat dels espais i serveis, la sostenibilitat, el compromís amb l’aprenentatge i connexió social, la digitalització i solucions tècniques dels serveis, el compliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible que marca Nacions Unides i la visió global del servei que estableix l’IFLA.

La biblioteca, inaugurada el maig de 2022, obra l’estudi SUMA Arquitectura, és un edifici de sis plantes amb una estructura de fusta vista de gairebé 4.000 m².

La biblioteca, especialitzada en literatura llatinoamericana, porta el nom del Premi Nobel de Literatura Gabriel García Márquez. Barcelona honora d’aquesta manera a l’escriptor i periodista colombià, que va viure a la ciutat del 1967 al 1975.
La biblioteca aspira a convertir-se en un centre de difusió i dinamització de la cultura llatinoamericana.

A l’acte de lliurament del premi  hi han assistit la directora de la biblioteca, Neus Castellano i el gerent de Biblioteques de Barcelona, Ferran Burguillos. El comissionat de Cultura i Indústries Creatives de l’Ajuntament de Barcelona, Xavier Marcé, ha reconegut la seva satisfacció en conèixer el premi i ha recordat que la ciutat va iniciar fa 30 anys un procés al voltant del món de les biblioteques públiques que ha esdevingut emblemàtic en el mapa bibliotecari internacional, i ha declarat que Barcelona “és una ciutat amb més de 40 biblioteques públiques que són equipaments culturals que fan un paper de referència al districte i a la ciutat”.

Sobre la Biblioteca Gabriel García Márquez, Marcé opina que “en aquests moments exemplifica el millor de les biblioteques a Barcelona, i aquest reconeixement és una mostra d’acceptació i admiració sobre el model bibliotecari a la ciutat, desenvolupat per l’Ajuntament i la Diputació”.

La Biblioteca Gabriel García Márquez s’afegeix a la prestigiosa llista de biblioteques que han rebut aquest reconeixement, les darreres han estat: la Missoula Public Library (EUA), Deichman Bjørvika (Noruega) i l’Oodi Helsinki Central Library (Finlàndia).

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here