El dijous 31 d’agost L’ILLA DELS LLIBRES anunciarà la novel·la guanyadora de la tretzena edició del PREMI L’ILLA DELS LLIBRES.

L’Illa dels Llibres ha seleccionat 15 títols publicats entre el mes d’agost de 2022 i juliol de 2023 i que han estat escrites o traduïdes al català.

Els lectors de L’Illa dels Llibres ha decidit amb el seu vot, en aquesta edició s’han rebut més de 4.000 vots, la novel·la guanyadora. El 31 d’agost anunciarem la novel·la guanyadora.

Les cinc obres (per ordre alfabètic)  més votades han estat:

Aterratge d’Eva Piquer
El retrat de matrimoni de Maggie O’Farrell
La dona més pintada de Màrius Serra
Les calces al sol de Regina Rodriguez
Un cor de neu d’Anna Manso


Aterratge
Eva Piquer
Club Editor
La protagonista d’Aterratge decideix volar a Islàndia amb tres desconeguts per fotografiar-se dins la carcassa d’un avió estavellat el 1973. Era a Islàndia, en una costa de penya-segats continus, i conduïa un pilot inexpert de vint-i-sis anys. No va morir ningú. Aquesta història l’apassiona i atia el vell instint de furgar. Escriu a Gregory Fletcher, el jove pilot de mig segle enrere. I ell li contesta.
L’intercanvi entre aquestes dues persones allunyades per tot —la geografia, el temps històric, la condició, i una pandèmia per torna— produeix un joc de miralls. Afloren preguntes com no se’n fan en la vida corrent. Sobre la possibilitat de la desgràcia, sempre. Sobre el coneixement que alguns tenen del fons del pou. Sobre la impossibilitat aparent de sortir-ne, i sobre el flux imperiós de la vida, d’atzar en atzar.


El retrat de matrimoni  /Retrato de casada
Maggie O’Farrell
L’Altra editorial /Libros del Asteoride
Traducció de Marc Rubió en català i Concha Cardeñoso en castellà

Després del gran èxit amb “Hamnet”, l’escriptora Maggie O’Farrell viatja a la Itàlia del segle XVI en la seva novel·la ‘El retrat d’un matrimoni’. S’endinsa en la vida de la jove duquessa , Lucrezia de Medici, que va morir als 16 anys.
La Lucrezia, tercera filla del duc de Mèdici, és una noia discreta i independent que creix feliç a l’ombra dels seus germans, lliure per observar els tresors de palau, explorar els passadissos secrets i espiar feines i converses clandestines. Li agrada aprendre coses, pintar i mirar les musaranyes, i no acaba d’encaixar gaire en el paper de duquessa, ni tampoc en les expectatives de la família. Però quan la seva germana gran, que està promesa amb del duc de Ferrara, emmalalteix i es mor, la plàcida existència de la Lucrezia quedarà sacsejada per sempre: amb només quinze anys es veurà arrossegada a una nova vida a Ferrara amb el seu marit, Alfonso, que és un misteri per a ella. El retrat de matrimoni, una novel·la potent i evocadora, explora la fina membrana que separa la vida de la mort, un dels temes centrals de l’obra d’O’Farrell, i ofereix el retrat inoblidable d’una dona molt jove, castigada per ser diferent, que lluita per la seva supervivència.


La dona més pintada
Màrius Serra
Proa

Amb la novel·la “La dona més pintada” (Proa), Màrius Serra ens acosta a la figura de Palau Ferré, conegut com el pintor que cremava els seus quadres. Hereu de Picasso i admirador de Dalí, la biografia de Ferré té un moment determinant quan una sentència del Tribunal Suprem el va obligar a pintar 42 metres quadrats d’olis per poder rescindir un contacte que va signar anys enrere amb el promotor Miquel Peirats. Després d’aquella sentència, com a protesta, el pintor cremaria les seves obres.

Maties Palau Ferré va ser un pintor reconegut i fins i tot va ser batejat com a Picasso 2. Als anys seixanta signaria una mena de contracte amb el diable quan l’empresari Miquel Peirats qui li proposa signar un contracte de venda de dues cases amb terreny a Reus, a canvi d’obra pictòrica amb una quantitat pactada de 10.000 pessetes per cada metre quadrat de tela pintada. Amb els anys i malgrat que la venda dels quadres no aconsegueix tancar definitivament l’acord. El pintor, tot i la seva cotització, no pot fer exposicions perquè l’obra està compromesa amb l’empresari que va descomptant de cada quadre els diners que li deu el pintor per la compra de les dues cases i el terreny.

L’any 1972, Peirats interposa una demanda per incompliment de contracte per part del pintor. El cas arriba al Tribunal Suprem i l’any 1974 dicta sentència i obliga a Palau Ferré a pagar-li quaranta metres quadrats de pintures a l’oli per donar per tancat l’acord. + INFORMACIÓ


Les  calces al sol
Regina Rodríguez Sirvent
La Campana

Una de les revelacions de la temporada literària. Regina Rodríguez ens ofereix una divertida novel·la plena d’humor.

La Rita Racons se’n va als Estats Units a fer d’au-pair sense saber-ho del tot. Un bon dia es troba a l’aeroport de Barcelona preparada per agafar un avió que, teòricament, l’ha de dur a Nova York, on aprendrà anglès durant l’estiu. Però el seu ínfim coneixement de la llengua anglesa la porta, per carambola, fins a Atlanta, a casa dels Bookland, on tindrà cura dels tres fills de la família durant un any sencer.

Els Bookland són l’antítesi del clixé clàssic d’una família americana. Intel·lectuals rematats, esperen que la nova au-pair estigui a l’altura del que exigeixen les ments privilegiades dels nens de la casa. I tot i que ben bé no ho estarà, la Rita i el seu caos constant portaran els petits Bookland a viure la vida més enllà dels llibres. La Rita serà capaç d’atrevir-se a tot, d’expandir la ment i un dia, de cop, trobarà el que hi havia anat a buscar: la seva vocació.


Un cor de neu
Anna Manso
La Magrana

Anna Manso publica la seva primera novel·la per a adults. Una novel·la que gira entorn de la impossibilitat d’estimar quan encara hi ha ferides obertes.

La Sara te seixanta-cinc anys, es escriptora i viu allada enmig del bosc, al Berguedà. Fa vint anys que no parla amb el seu fill Josep i aixo li provoca un dolor tan profund que li impossibilita estimar. Un dia al bosc coneix un llop amb qui sembla que pot parlar i la seva vida es capgira. Empesa per la companyia i els consells de l’animal, la Sara decideix contactar amb el seu fill. Pero recuperar la relació amb ell no serà gens fàcil, perque hi ha ferides del passat que són molt difícils -o impossibles- de cicatritzar.

 

Les 15 novel·les que han estat nominades al 13è PREMI L’ILLA DELS LLIBRES

 

ACTE DEL LLIURAMENT DEL PREMI A LA SETMANA DEL LIBRE EN CATALÀ

Eduard Màrquez, Coia Valls, Albert Sánchez Piñol, Care Santos, Alejandro Palomas, Maria Carme RocaRafel Nadal,  Eva Baltasar, Marta Orriols, Mar Bosch, Jordi Cussà  i Sebastià Alzamora han estat els guardonats en les anteriors edicions.

L’acte de lliurament del Premi L’Illa dels Llibres es realitzarà el diumenge 10 de setembre a les 12.30 h al Moll de la Fusta de Barcelona coincidint amb la Setmana del Llibre en Català i comptarà amb la presència de l’autor/a, personalitats procedents del sector editorial i lectors de la web.

Des de l’any 2014 els guanyadors del premi reben també una escultura anomenada El Lector realitzada per l’artista Roser Oter.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here