Del 5 al 10 de novembre s’han programat 17 activitats amb la presència de 36 convidats

Amb la Biblioteca Jaume Fuster i la Fundació Tàpies, com a principals escenaris, el festival Barcelona Novel·la Històrica se centra enguany en la creació artística de reconeguts creadors com Pablo Picasso, Salvador Dalí,  Joan Miró o Frida Kahlo.

El Comissari de Barcelona Novel·la Històrica, Fèlix Riera assenyala que la proposta de la nova edició de Barcelona Novel·la Històrica ‘’planteja apropar-nos a autors i autores que han decidit agafar com a personatges centrals de les seves novel·les artistes que han marcat la nostra realitat cultural i social a través de la seva obra.  Per aquest motiu les activitats i xerrades previstes ens acostaran a figures com Pablo Picasso, Nicolas Poussin, Camille Claudel, Salvador Dalí, El Bosco, Frida Kahlo o Leonardo Da Vinci.

Per Riera ‘La recreació de la construcció d’una catedral, la utilització d’una obra de Leonardo com la Mona Lisa, el relat de la vida de la model d’un quadre de Vermeer o la del jove aprenent de Nicolas Poussin són el punt de partida, el vehicle per explicar la gran història i per endinsar-nos en la feta de petites _ tes particulars, la història, gairebé secreta, de la realització d’aquestes obres emblemàtiques i de la vida dels seus autors’’.  El Comissari de Barcelona Novel·la Històrica.  Assegura que ‘Representa un viatge en el temps gràcies a l’obstinació de novel·listes que ens revelen la força de la creació artística a l’hora de construir la nostra realitat.’’

Al festival  Barcelona Novel·la Històrica hi participaran uns 36 convidats en les 17 activitats programades del 5 al 10 de novembre.

Carme Riera, Leonardo Padura,  Francesc Miralles, Xavier Bru de Sala, Eduard Márquez, Dunia Gras, Armand Puig, Martí Gironell, Care Santos, Melania Mazzuco són alguns dels convidats de la sisena edició.

Leonardo Padura guardonat amb el Premi Internacional de Novel·la Històrica Barcino

Fotografia Iván Giménez

El Premi Internacional de Novel·la Històrica Barcino es concedeix en el marc del certamen literari Barcelona Novel·la Històrica, que aquest any arriba a la sisena edició. Anteriorment han rebut aquest premi els escriptors Lindsey Davis, Santiago Posteguillo, Simon Scarrow, Christian Jacq i Arturo Pérez-Reverte.

Leonardo Padura és conegut per les seves novel·les policíaques protagonitzades pel detectiu Mario Conde: Pasado perfectoVientos de cuaresmaMáscarasPaisaje de otoñoAdiósHemingwayLa neblina del ayer i La cola de la serpiente.

El veredicte del jurat destaca que les obres de l’autor “són novel·les escrites amb els recursos del gènere negre que esdevenen relats existencials, socials i, naturalment, històrics. De la mateixa manera que vam aprendre a conèixer la transició espanyola amb Pepe Carvalho i bona part de la història dels EEUU del segle XX amb Harry Conejo Angstrom de John Updike, la millor manera de passejar per la Cuba revolucionària és en companyia del gran Mario Conde.”

El jurat del sisè Premi Internacional de Novel·la Històrica Barcino compost pel periodista Òscar López, la novel·lista Care Santos, el periodista cultural Sergi Doria, l’escriptor Enric Calpena i el comissari de Barcelona Novel·la Històrica, Fèlix Riera, que fa de president del jurat.

Ruta literària amb Martí Gironell

Del 5 al 10 de novembre s’han programat 17 activitats amb la presència de 36 convidatsCoincidint amb la Barcelona Novel·la Històrica l’escriptor i col·laborador de L’Illa dels Llibres ofereix una tuta literària amb Gala i Salvador Dalí, Antoni Gaudí, Joan Miró, Pablo Picasso i Ramon Casas com a protagonistes.

Gironell ha destacat a L’Illa dels Llibres ‘aquest any arran de la creació artística he proposat fer un itinerari que ens permeti lligar un cop més la literatura, amb el patrimoni de la ciutat. I fer-ho a través de novel·les històriques que serveixin de fil conductor per fer aquest recorregut per Barcelona. Es tracta de posar en l’accent l’empremta que alguns artistes han deixat escampats per la ciutat i veure com ho han reflectit els novel·listes.”

Una ruta literària a través de cinc novel·les històriques que ens acosten a Pablo Ruiz Picasso, Joan Miró, Antoni Gaudí, Ramon Casas, Gala i Salvador Dalí.

Dimarts, 6, a les 16.45 h
Dijous, 8, a les 16.45 h
Dissabte, 10, a les 10.00 i a les 12.00 h
Lloc de trobada: Davant de La Pedrera, Passeig de Gràcia, 92

Inscripció prèvia a infoicub@bcn.cat

Màxim dues entrades per reserva. Cal indicar el dia que es vol assistir a l’itinerari i el nom i cognoms dels assistents.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here