Oscars i literatura. Les adaptacions del 2014

Entre les pel·lícules nominades als Oscars del 2014 trobem un any més diverses adaptacions literàries.

Oscars i llibres 2014


12 AÑOS DE ESCLAVITUD
12 años de esclavitud
és la gran favorita dels Oscars d’aquest any amb  9 nominacions.
La pel·lícula dirigida per Steve McQueen és una adaptació de les memòries que Solomon Northup, un afroamericà nascut com a home lliure a Nova York, va escriure després de passar dotze anys en captivitat.
L’editorial Debolsillo publica en castellà en format butxaca.

Nominada: Millor pel·lícula, Millor Director: Steve McQueen, Millor Actor: Chiwetel Ejiofor,  Millor  Actor Secundari: Michael Fassbender, millor actriu de repartiment: Lupita Nyong’o, millor Guió Adaptat, Millor Muntatge, Millor Direcció d’Art ,i millor disseny de vestuari.

 

CAPITÁN PHILLIPS
Captain Phillips, protagonitada per Tom Hanks, explica la història del segrest del ‘Maersk Alabama’ en aigües internacionals properes a Somàlia, en l’any 2009. La pel·lícula dirigida per Paul Greengrass està basada en la història que el propi capità del buc, Richard Phillips, va explicar poc després de ser alliberat en el llibre ‘A Captain’s duty’.

Nominada a: Millor pel·lícula, millor actor de repartiment: Barkhad Abdi, millor guió adaptat, millor muntatge , millors efectes de so i   Millor muntatge de so.

EL LOBO DE WALL STREET
Leonardo DiCaprio protagonitza “El lobo de Wall Street”, l’adaptació al cinema del llibre  de memòries  de Jordan Belfort. Dirigida per  Martin Scorsese.
Belfort interpretat per Leonardo DiCaprio passa de les accions especulatives i l’honradesa, al llançament indiscriminat d’empreses en Borsa i la corrupció  amb una vida marcada pels excesos de sexe i drogues.

Nominada a: Millor pel·lícula, Millor Director: Martin Scorsese,  millor actor: Leonardio DiCaprio, millor actor de repartiment: Jonah Hill ki millor guió adaptat.

 

PHILOMENA
La història es basa en el llibre The Lost Child of Philomena Lee del periodista Martin Sixsmith, personatge al que interpreta Steve Coogan, que també signa l’adaptació.
Philomena  està basada en fets reals i  explica la història de Philomena Lee, que va estar cinquanta anys buscant el seu fill.
Qua era una adolescent va quedar embarassada i va ser enviada a un convent. Quan el nen va néixer, la van obligar a donar el seu fill en adopció. Philomena va passar 50 anys de la seva vida buscant el seu fill i no va parar fins a trobar-lo.

Nominada a Millor pel·lícula, millor actriu: Judy Dench, millor guió adaptat, millor banda sonora.


AGOSTO

Després de l’èxit a nivell mundial de la peça teatral, arriba l’adaptació al cinema.de l’obra de Tracy Letts
Tracy Letts va obtindre el Premi Pulitzer l’any  2008  amb Agost. L’adaptació teatral el 2012 al TNC, amb Anna Lizaran al capdavant va ser tot un èxit.
L’adpatació  compta amb Meryl Streep, Julia Roberts, Ewan McGregor, Dermot Mulroney i Juliette Lewis sota la direcció de John Wells.
El mateix Tracy Letts signa el guió de la pel·lícula que  arrenca en el moment de la misteriosa desaparició de Beverly Weston, el  patriarca de la familia,  obliga els membres dels Weston a retrobar-se a la casa paterna, a Oklahoma.
Letts retrata tres generacions d’una família del Midwest americà, personatges alhora singulars i propers, sota la influència de la matriarca Violet, una dona tan delirant com políticament incorrecta, mare malalta de càncer de boca i addicta als medicaments.
L’editorial Labutxaca publica el text  en català.

Nominada: Millor actriu Meryl Streep, millor actriu de repartiment Julia Roberts.

 

LA LADRONA DE LIBROS
L’any 2005, Markus Zusak publicava La lladre de llibres  i  poc a poc es va convertir en un bestseller internacional que arribaria a casa nostra  l’any 2007 de la mà de les editorials La Campana i Lumen.
Ara Brian Percival signa la direcció de l’adaptació cinematogràfica amb guió de Michael Petroni  i música de John Williams.
El repartiment  destaca l’interpretació d’una fins ara desconegida  Sophie Nélisse a més de Roger Allam, Heike Makatsch, Julian Lehmann, Gotthard Lange i secundaris de l’alçada de Geoffrey Rush o Emily Watson
La lladre de llibres està ambientada durant la II Guerra Mundial,  i protagonitzada per la Liesel, una nena de nou anys que  és adoptada per una família de Münich.
Quan comença a llegir iniciarà una missió  molt especial i perillosa amb l’objectiu de  robar llibres prohibits pels nazis abans que desapareguin per sempre.

Nominada a : Millor banda sonora

 

EL GRAN GASTBY
Di Caprio i Carey Mulligan protagonitzen la darrera adaptació de la coneguda obra que  F. Scott Fitzgerald  va publicar la novel·la l’any  1925. El Gran Gatsby narra els feliços anys vint posteriors a la Primera Guerra Mundial. La novel·la segueix sent considerada una de les millors obres del segle XX i l’editorial Nórdica va publicar l’any 2013 una nova versió amb il·lustracions d’Ignasi Blanch.

Nominada a : Millor direcció artística, millor vestuari.

 

EL HÒBBIT: LA DESOLACIÓN DE SMAUG
La segona part de l’adaptació de l’obra de Tolkien continua acumulant nominacions als Oscars malgrat siguin en categories més tècniques.
El 21 de setembre de 1937 es publicava la primera edició d’El Hòbbit i deu anys més tard arribaria la gran obra de Tolkien amb El senyor dels anells. Després d’uns anys escrivint diversos relats sobre el món imaginari de  la Tierra Media. Tolkien va decidir escriure El Hòbbit que diverses editorials han reeditat, especialmente Minotauro i La Magrana.

Nominada a  Millors efectes visuals,  millors efectes de so imillor muntatge de so.

 

AL ENCUENTRO DE MR BANKS
Tot i no ser una adpatació literarària ‘Al encuentro de Mr Banks narra la història de com Disney va intentar que l’escriptora australiana P.L. Travers (Emma Thompson) li cedís els drets cinematogràfics de la  novel·la, ‘Mary Poppins’.

Nominada: Millor Banda Banda Sonora.