L’obra de Gaudí inspira la novel·la negra ‘El asesino de La Pedrera’

Aro Sainz de la Maza publica la seva primera novel·la negra.
Jordi Milian

L’obra de Gaudí ha estat molt estudiada i ha protagonitzat llibres i assajos d’arquitectura , però, segurament mai havia servit com a font d’inspiració d’una novel•la negra.

L’escriptor Aro Sainz de la Maza ha volgut barrejar aquests dos elements a ‘El asesino de la Pedrera’(RBA 2012) i el resultat és una brillant novel•la negra amb aires clàssics on no hi falta un inspector de policia en hores baixes, la corrupció política i urbanística, periodisme sensacionalista i l’aparició d’un assassí en sèrie capaç de protagonitzar macabres assassinats a la ciutat de Barcelona.

Després de publicar llibres juvenils com El jugador de frontón , Silas nada más i les novel•les Nada es azul, La mujer de Judas, El paseo de los tristes i el llibre de relats La culpa la tiene la tonta de Eva, ara s’enfronta amb el seu primer thriller protagonitzat per l’inspector Milo Malart.

La novel•la ‘El asesino de La Pedrera’ va rebre una menció especial del jurat del V Premio Internacional RBA de Novela Negra, que finalment va guanyar Patricia Cornwell amb ‘Boira vermella’.

Sainz de la Maza debuta en en el gènere negre amb una proposta que compta amb un plantejament implacable, i com a tota novel•la negra clàssica, ens ofereix un punt de crítica social amb les diferents barcelones que ens descriu.

La ciutat de Barcelona i el llegat arquitectònic de Gaudí és l’eix central de la novel•la.  L’assassí en sèrie utilitza els espais creats per l’arquitecte català per convertir-los en l’escenari dels crims.

La novel•la arrenca amb l’aparició d’un cos carbonitzat a la façana de la Pedrera de Barcelona. Es tracta del cos d’Eduard Pinto un alt càrrec de la Caixa i ex conseller de la Generalitat. Fèlix Torrens, membre del Círculo Gaudí es segrestat i l’inspector Malart haurà d’esbrinar la relació entre  tots dos casos.

Aro Sainz de la Maza construeix i dota d’ànima els seus personatges, especialment el de Milo Malart.
L’inspector Milo Malart, comença la novel•la lluitant amb els fantasmes del passat, marcats per la separació amb la seva dona i el suïcidi del seu nebot Marc. Expedientat i amb un judici pendent, Malart és finalment l’encarregat de portar el cas. L’inspector, intentarà esbrinar i trobar el culpable gràcies a la seva intuïció, fet que combinarà amb els mètodes de la seva companya de feina, la sotsinspectora Rebeca Mercader.

L’inspector Milo Malart  segurament protagonitzarà més novel•les, gràcies al seu sorprenent debut literari