Com es habitual, L’Illa dels Llibres ofereix cada any, una tria amb 23 recomanacions de cara a la celebració de Sant Jordi.

En els propers dies anirem afegim més recomanacions fins arribar a la llista definitivia dels ’23 del 23′.

L’ordre del dia /El orden del día
Éric
 Vuillard

Edicions62 Tusquets

Novel·la avalada amb el darrer Premi Goncourt 2017, narra la implicació dels industrials en l’ascens de Hitler al poder.
L’any 1933 en el Reichstag es va fer una reunió secreta que no estava inclosa a l’ordre del dia on industrials alemanys de destacades empreses com OpelKrupp, Siemens, IG FarbenBayerTelefunkenAgfa i Varta va fer grans donacions econòmiques a Hitler. Hermann Göring i Adolf Hitler van demanar als industrials que financessin la campanya nazi a les eleccions legislatives a canvi de prometre una suposada estabilitat que no arribaria mai.
En poc més de 140 pàgines, l’autor francès descriu aquest passatge històric amb dues dates clau, la reunió realitzada l’any 1933 i l’annexió d’Alemanya a Àustria l’any 1938.

Quan surt la reclusa /Cuando sale la reclusa
Fred Vargas
Amsterdam / Siruela

Possiblement una de les millors novel·les de l’escriptora francesa. ‘Quan surt la recluosa’ és la novena novel·la protagonitzada pel comissari Adamsberg.
Vargas ofereix una novel·la  que inclou una mena de joc amb la mitologia i les llegendes on el  comissari Jean-Baptiste Adamsberg haurà de resoldre unes misterioses morts aparentment produïdes per la  picada d’una aranya reclusa. Tot i que la picada d’aquestes aranyes no és mortal, el comissari voldrà resoldre que s’amaga darrere de les morts, malgrat els dubtes del seu equip.

 

Actes humans /Actos humanos
Hang Kang
Rata

L’autora de ‘La vegetariana’ premiada amb el Man Booker 2016 presenta una novel·la punyent. A ‘Actes humans’ ens situa al maig del 1980, a la ciutat de Gwangju quan l’exèrcit sudcoreà va sufocar una revolta popular provocant milers de morts.
‘Actes humans’ reviu aquells fets terribles a través de les experiències de set personatges diferents: la tortura, la por, l’angoixa de no trobar els desapareguts, el dol, el sentiment de culpa del supervivent, els malsons, les ferides, les seqüeles, els retrobaments…
Com assenyala Mar Abad als paratextos de la novel·la ‘Han Kang parla des de la pell de les persones que van ser abatudes en una protesta a favor de la democràcia. Parla pels que no poden fer-ho; dona veu als sense veu’.

De tot cor / A corazón abierto
Anna Gavalda
Edicions 62 / Seix Barral

Anna Gavalda es va donar a conèixer l’any 1999 gràcies al recull de relats ‘M’agradaria que algú m’esperés en algun lloc’. Gairebé 20 anys després publica un nou llibre de relats sota el títol deDe tot cor / A corazón abierto’.
L’autora de novel·les com ‘A gust amb la vida’ El consol’ o ‘Billie’ ofereix uns relats sobre la solitud i l’emoció que segons paraules de l’autora ‘no són històries poblades de personatges, són gent. Autentica gent. Perdó, gent autèntica, persones de carn i ossos..’
Gavalda també explora sobre la felicitat d’escriure, el fet de trobar-se amb un desconegut, l’amistat de dues dones, la descoberta meravellosa de la paternitat, tot sobre la mirada habitual de l’escriptora francesa.

La dona a la finestra
A. J. Finn
Rosa dels Vents/Grijalbo

A J. Finn pseudònim de Daniel Mallory, signa uns dels thrillers de la temporada inspirat en ‘La finestra indiscreta’ de Hitchcock. L’autor narra la vida d’una dona que pateix agarofobia i decideix no sortir de casa i espia als seus veïns des de la finestra. Tot canvia el dia que arriben al barri els Russell: una parella i el seu fill adolescent. Tot i semblar una vida perfecta, una dia veu des de la seva finestra alguna cosa que no hauria d’haver vist.
Perduda, La noia del trenHo sé tot de tu són altres de les inspiracions de la novel·la que ja ha venut els drets per una possible adaptació cinematogràfica i traduccions a 38 idiomes.

La extraordinària família Telemacus
Daryl Gregory
La Campana /Blackie Books

Daryl Gregory ens presenta una família molt diferent i poc convencional a la novel·la. El Teddy Telemacus  és un artista de la prestidigitació que es guanya la vida fent trampes amb les cartes. Un bon dia després de veure  un anunci on busquen persones amb poders mentals, darrere hi està involucrada la CIA, li canviarà la vida. Coneix a la vident Mo amb qui es casa i tenen tres fills prodigiosos: la Irene, que detecta les mentides; el Frankie, que pot bellugar coses amb la ment, i el Buddy, el més petit, que veu el futur.
La família mostrarà les seves habilitats en  diferents escenaris del país, però vint anys després, aquell èxit ja no és el que era. Malgrat tot, la CIA vol tornar a comptar amb la familía Telemacus pels seus experiments…

Tots els contes 1
Víctor Català
Club Editor

L’editorial catalana ha decidit publicat tots els contes de l’autora de ‘Solitud’. El primer dels volums inclou Jubileu (1951) i Vida mòlta (1950), els últims que va escriure Caterina Albert durant el bienni 1948-1949.
Al llarg del 2018-2019 sortiran en tres volums organitzats per èpoques, de la més recent a la més llunyana: els contes de postguerra (JubileuVida mòlta), els de la Belle Époque (ContrallumsLa Mare Balena) i els de començament de segle (Drames ruralsOmbrívolesCaires vius).

Jo soc aquell que va matar Franco
Joan-Lluís Lluís
Proa

L’autor de Perpinyà  ha rebut amb aquesta novel·la el Premi Sant Jordi. Joan-Lluís Lluís ens presenta una ucronia que juga amb la hipòtesi de l’assassinat de Franco i com hauria canviat el curs de la història.
L’any 1940 Franco decideix declarar la guerra a l’exercit aliat i s’uneix a la causa de Hitler. La guerra no acaba al 1939 i Franco decideix travessar els Pirineus i bombardejar el camp d’Argelers.
El protagonista de la novel·la és un jove anomenat Agustí Vilamat, apassionat pels llibres i la llengua  que arribarà a Barcelona per fer de corrector lingüístic, per després acabar a Argelès. Serà qui acabarà amb Franco i també coneixerem que hagués passat si……

L’aroma del temps
Núria Pradas
Rosa dels vents / Suma de Letras

L’aroma del temps ens trasllada a la de Grasse, bressol de l’alta perfumeria, a la Barcelona de postguerra, i el París de Coco Chanel.
Núria Pradas ens mostra en un dels moments més glamurosos del segle XX de la mà del personatge de Pablo Soto, un jove que es queda orfe als onze anys i ha de viatjar, en temps de la Gran Guerra, fins a Grasse, la ciutat francesa capital del perfum.
A França, en Pablo  troba l’oportunitat d’endinsar-se en el món de la perfumeria sota el mestratge del gran perfumista francorus Ernest Beaux, amb qui coneixerà Coco Chanel. És el moment de la creació d’un perfum que farà història: Chanel Nº 5.

Philip Kerr
Falso nueve
RBA

Kerr ha estat un autor conegut gràcies a la sèrie protagonitzada pel personatge de Bernie Gunther, però l’any 2015 començava una nova sèrie amb aires de novel·la negra ambientades en el món del futbol. Després de ‘Mercado de invierno’ i ‘La mano de Dios’, totes dues publicades a RBA, l’autor escocès publicava aquest 2018 el tercer lliurament ‘Falso nueve’. Kerr demostrava que la bona novel·la negra no està renyida amb el futbol.
Scott Manson, exfutbolista i entrenador haurà d’investigar el segrest o assassinat d’una jove estrella del Barça que ha desaparegut sense deixar-ne rastre.
Philip Kerr va morir el mes de març, poc després de la publicació de la novel·la.

La novel·la de Sant Jordi
Màrius Serra
Amsterdam Llibres

L’escriptor publica una sàtira en clau de novel·la negra sobre la festa literària amb l’especialista en jocs Oriol Comas com a personatge destacat.
Ambientada en una dia de Sant Jordi, la novel·la arrenca amb un enigmàtic ‘és Sant Jordi, i l’assassí encara dorm’. Màrius Serra a través de la novel·la ens presenta uns personatges vinculats al sector editorial com escriptors, caps de premsa, editors i periodistes.
La trama de la novel·la està farcida d’enigmes que planteja la mort d’una sèrie d’escriptors a les mans d’un grup de poetes furiosos guiats per un joc anomenat Eleusis, on autors supervendes acabaran assassinats.
Màrius Serra ens ofereix llibres, enigmes, jocs, assassinats i  sàtira en una frenètica jornada de Sant Jordi. +INFORMACIÓ

Un amor
Alejandro Palomas
Destino

Una de les protagonistes de la novel·la, Amalia, de més de 70 anys, vetlla per la felicitat dels seus dos fills, especialment de Fer, el petit.
La novel·la, ‘Un amor’ ens situa en el dia de les noces d’Emma però no tot serà felicitat a la família.  L’obra amb un cert aire de comèdia d’embolics ens portarà a ser testimonis d’un retrat familiar amb personatges que apareixien a les anteriors novel·les de l’autor; ‘Una mare’ i ‘Un gos’.
‘Un amor’ d’Alejandro Palomas, guardonada amb el Premi Nadal 2018. +INFORMACIÓ

La primavera pendent
Ada Castells
Comanegra

L’editorial Comanegra inicia amb ‘La primavera pendent’, el projecte “Matar el monstre” que finalitzarà amb la publicació de set novel·les independents ambientades entre el 1818 i el 2018 a Barcelona.
Ada Castells, Mar Bosch, Julià de Jòdar, Miquel de Palol, Susanna Rafart, Núria Cadenes, Jordi Coca han estat els autors escollits d’aquest projecte editorial on cadasquna de les novel·les comparteix un misteriós personatge que  va canviant de nom, però no d’aparença, i que amaga un secret que només es podrà esclarir amb la lectura de tots els títols, descobrint, així, una història paral·lela amagada. + INFORMACIÓ

La fugitiva
Blanca Busquets
Proa

Mireia, una dona de 92 anys, solitària, marcada per un fort caràcter i poc donada a les relacions socials protagonitza la novel·la ‘La fugitiva’
L’obra aprofundeix en temes com el pas del temps, la solitud i també l’envelliment. L’àvia viu sola en un pis de Sarrià i és cuidada per unes assistentes amb qui demostra el seu mal caràcter i amb qui manté una gran desconfiança. Espia als seus veïns amb uns binocles i es parla amb els seus fills des de fa molts anys.El seu pis es convertirà en el seu refugi i només aconsegueix relacionar-se amb la seva neta Sònia qui la visita de tant en tant. Pàgina a pàgina, el lector anirà coneixent aspectes del passat de la Mireia i arribarà a entendre el perquè del seu comportament i els secrets que amaga.  +INFORMACIÓ

Mary Shelley i el monstre de Frankenstein 
Ricard Ruiz Garzón
Angle editorial

Coincidint amb el bicentenari de la publicació de ‘Frankenstein’, el periodista i escriptor Ricard Ruiz publica un assaig  on reivindica l’obra de Mary Shelley.
El 1816 va tenir lloc la famosa trobada a Vil·la Diodiati de Lord Byron, John William Polidori, Percy Shelley i una jove Mary Shelley. Dos anys més tard, el 1818 es va publicar l’obra Frankenstein i donava pas a un mite que 200 anys després encara continua despertant interès amb noves adaptacions.
Ricard Ruiz, bon coneixedor de l’obra de Shelley ens apropa al mostre però també a l’escriptora oferint detalls de la seva biografia. Frankenstein no serà l’únic monstre del llibre perquè l’autor també ens parla d’altres mites com el Golem, King Kong o els vampirs.


Orhan Pamuk
La dona pèl-roja
Més llibres / Literatura Random House

La desena novel·la del premi Nobel de Literatura reinterpreta mites d’Orient i Occident.
La trama de la novel·la es basa en la relació entre un mestre constructor de pous Mahmut i el seu nou aprenent Cem Celik, quan són contractats per trobar aigua en una terra erma en una ciutat als afores d’Istanbul.
Mentre lluiten contra la calor de l’estiu, excavant un pou, el mestre constructor i l’aprenent, desenvolupen un vincle paternofilial que cap dels dos ha experimentat mai. Gràcies a aquesta relació, l’autor reflexiona sobre diferents formes de paternitat, inclosa l’autoritària.
Un tercer personatge és cabdal a la novel·la es tracta d’una dona pèl-roja que coneixerà el noi arran de la visita d’una companyia de teatre ambulant.  El noi se sent atret per la dona pèl-roja, però quan una distracció seva li provoqui un accident fatal al mestre, fugirà per tornar a Istanbul. I només molts anys més tard descobrirà si va ser responsable de debò de la seva mort i qui era realment aquella pèl-roja tan captivadora. +INFORMACIÓ

Jo us salvaré a tots
Émilie Frèche
Bromera

L’autora francesa aborda a ‘Jo us salvaré a tots’ el tema de l’islamisme radical entre els joves.
La jove Éléa poc abans dels atemptats de París a la seu de la revista Charlie Hebdo, l’Éléa desapareix de casa. Aviat, la policia suggereix als pares que la filla s’ha degut enrolar en un grup radical islamista, però ells es resisteixen a creure-ho. Al cap d’una setmana, reben una trucada des de Síria, on l’Éléa els explica que com a «bona musulmana» que és no podia fer res més que anar a fer la jihad per «poder-los salvar a tots».
La novel·la ens dona detalls dels motius de la jove Éléa per formar part d’Estat Islàmic i dels mètodes de captació.
Émilie Frèche combina els diaris íntims de la jove, la mare i el pare per oferir-nos tota mena de detalls.

La noia que volia dibuixar
Roser Capdevila
Angle

L’autora de Les tres bessones ha decidir escriure o millor dit, dibuixar, la seva infància i ho fa amb ‘La noia que volia dibuixar’ on el lector coneixerà de primera mà  les seves experiències i fins i tot sabrà l’origen de la Bruixa Avorrida.
Després d’una vida dedicada als lectors més joves, Capdevila ha volgut oferir un regal als lectors adults amb un llibre il·lustrat on fa un repàs per determinats moments de la seva vida amb els records de la postguerra, on assegura que els van ensenyar a obeir, però no a pensar’.  Malgrat tot això, Roser Capdevila va ser una nena feliç i també una mica entremaliada,però sobretot va ser una nena que volia dibuixar i finalment ho va aconseguir. +INFORMACIÓ

El conte de la serventa
Margaret Attwood
Quaderns crema /Anagrama

Margaret Atwood publicava l’any 1985, ‘The Handmaid’s Tale’ que en català s’ha traduït sota el títol d’El conte de la serventa. L’adaptació televisiva de la novel·la ha tornat a posar d’actualitat la novel·la d’Atwood.
Quaderns Crema publica per primera vegada en català ‘El Conte de la serventa’ amb traducció de Xavier Pàmies.
Des de la seva publicació el 1985, El conte de la serventa ha esdevingut un veritable clàssic de la literatura en llengua anglesa, i és que aquesta sàtira colpidora del fanatisme religiós i el totalitarisme interpel·la més que mai el nostre present i ens fa considerar la fragilitat dels nostres drets i llibertats més preats. +INFORMACIÓ

La força d’un destí
Martí Gironell
Planeta
Gironell es posa en la pell del jove Ceferino Carrión que amb vint-i-un anys, Ceferino Carrión fuig de l’Espanya franquista, grisa i asfixiant, buscant aires nous. Després d’intentar-ho diverses vegades aconsegueix embarcar a bord d’un vaixell al port de Le Havre, a França, en direcció als Estats Units, per fer realitat el seu somni.
A Nova York canviarà d’identitat i es convertirà en ciutadà nord-americà amb el nom de Jean Leon  i després viatjarà a Los Angeles on es convertirà en amic i confident de les estrelles de Hollywood.
Amb James Dean projecten un restaurant plegats i malgrat la seva mort obrirà La Scala, un establiment que es convertirà en el referent del Hollywood dels anys cinquanta i seixanta, amb estrelles habituals com Paul Newman, Gary Cooper, Clark Gable, Liz Taylor, Natalie Wood, Warren Beatty, Marilyn Monroe, Elizabeth Taylor o els Kennedy.
La novel·la ha rebut el premi Ramon Llull 2018.  +INFORMACIÓ

Manuel de Pedrolo, manual de supervivència
Sebastià Bennasar
Meteora

Coincidint amb l’any Pedrolo, Sebastià Bennasar reivindica la seva obra amb un manual on descriu la importància i vigència de l’escriptor català.
‘Mecanoscrit del segon origen’ ha estat per molts lectors la porta d’entrada a l’univers de Manuel de Pedrolo. Molt pocs coneixen l’extensa obra de l’autor, que compta amb més d’un centenar de títols publicats amb una varietat de gèneres literaris.
Pedrolo ha estat oblidat durant molt de temps i el centenari del seu naixement vol reivindicar la seva obra per mitjà de reedicions i actes dedicats a la seva figura.
L’escriptor i periodista Sebastià Bennasar, coneixedor de l’obra de Manuel de Pedrolo,  vol ajudar a aquelles persones que vulguin entrar de ple a l’univers pedrolià i per aquest motiu publica ‘Manuel de Pedrolo, manual de supervivència’ (Meteora), una guia que ens permetrà conèixer a fons el seu llegat. +INFORMACIÓ

Taxi
Carlos Zanón
Salamandra
L’autor d ‘Tarde, mal y nunca’, ‘No llames a casa’, ‘Yo fui Johnny Thunders’ o ‘Marley estaba muerto’ publica nova novel·la per s’endinsar-se en la història del taxista Sandino per explorar novament la ciutat de Barcelona i oferir-nos una novel·la on les referències musicals formen part també del seu paisatge.  Sandino, un taxista trist, malenconiós i faldiller que farà tot el que pugui per no tornar a casa després de la sospita que la seva dona el vol deixar, després que aquesta hagi deixat anar la frase de «Hem de parlar». Durant la nit, Sandino es trobarà amb la seva amiga taxista Sofia que haurà de donar explicacions a la policia després de la mort d’un passatger al taxi i haver-hi deixat una bossa. +INFORMACIÓ

El ferrocarril subterrani
Colson Whitehead 
Edicions del Periscopi / Random House

Colson Whitehead  ha escrit una de les novel·les de la temporada literària. El ferrocarril subterrani parteix de la història real de la xarxes de solidaritat més importants dels Estats Units que va aconseguir que molts esclaus negres poguessin viure en llibertat i escapar-se de l’esclavitud.
El ferrocarril subterrani va existir i el seu nom era una mena de metàfora per referir-se  a la xarxa de cases i refugis que els abolicionistes feien servir per a ajudar als esclaus que volien fugir. Es calcula que més de 100.000 esclaus van aconseguir la llibertat gràcies al ferrocarril subterrani que ara, Colson Whitehead, converteix en un ferrocarril real.
La Cora és una jove esclava, després d’una agressió brutal decideix emprendre una fugida desesperada amb el ferrocarril subterrani. Però la seva escapada es veurà marcada per la persecució salvatge d’en Ridgeway, un caça-recompenses, que farà que la noia s’embarqui en un viatge frenètic a la recerca de la llibertat.

2 COMENTARIS

  1. Hola, bon dia
    Sabeu en nombres quants llibres s’han venut?
    Moltes gracies

Comments are closed.