L’escriptor alemany Marc-Uwe Kling publica ‘Qualityland (Edicions del Periscopi/Tusquets) una divertida i satírica novel·la però un missatge molt preocupant. Què passaria si els algoritmes controlessin absolutament tot de la nostra vida i decidissin per nosaltres?


Les empreses poden canviar de nom quan les coses no van bé. I un país sencer podria canviar de nom per millorar la seva imatge?

L’alemany Marc Uwe Kling ha imaginat aquest fet i ens descriu un món futurista on es decideix canviar de nom a un país i anomenar-lo Qualityland després de patir una servera crisi econòmica.
Amb el canvi de nom també arriba un canvi de sistema i tot absolutament tot del que succeeix a Qualityland es basa en els algoritmes que decideixen per nosaltres i s’anticipen als nostres desitjos.

Una societat marcada per la tecnologia o no tot és tan idíl·lic com sembla perquè els algoritmes decideixes el nostre oci, la vida social, política, les relacions sentimentals o l’entreteniment està basat en els algoritmes.

Els algoritmes decideixen per nosaltres i segons sembla, no preocupa a gran part de la població que més aviat es veu abocada a millorar les seves puntuacions i comprar a TheShop amb un sistema de pagament el Onekiss a través dels nostres llavis.

Un totalitarisme blanquejat amb les noves tecnologies que satisfà tot el que pensem on humans i màquines conviuen. De fet els androides realitzen una gran varietat de tasques, gairebé totes i estan programats per satisfer-nos.

Els habitants de Qualityland també són puntuats per mitjà de rànquings que els permetrà pujar d’escala social o millorar en el dia a dia a través de nous privilegis.

‘T’inscrius a RateMe, mitjançant un petó permets al sistema que accedeixi a les teves dades i immediatament després se’t classifica….. hi ha comerços, restaurants i discoteques que només obren les portes automàtiques a persones amb un determinat nivell mínim. El nivell marca fins i tot amb quina intensitat la policia en cas que hagis tingut la desgràcia de ser assassinat’.

El més important és aconseguir més puntuacions per no ser declarats uns ‘inútils’ i ser rebutjats per la societat.

Els ciutadans compten amb moltes aplicacions que els ajuden com el QualityPartner, que els permet trobar la parella ideal en un sol clic però també deixar-la només clicant una de les opcions.

A partir de la fundació de Qualityland tots els habitants es van haver de canviar de nom i partir d’aquell moment els nois havien de dir per cognom l’ofici del pare i totes les nenes l’ofici de la mare en el moment de ser engendrats.

El protagonista de la història és Peter Aturat, ja us podeu imaginar el perquè del cognom, rep un objecte que no ha demanat i vol demostrar que el sistema pot fallar.

Sota una capa d’humor s’embolcalla una novel·la que ens pot fer sacsejar a l’assenyalar-nos dels perills dels algoritmes i de la possibilitat de viure en una societat totalitària on els seus habitants ja no són capaços de pensar o escollir en llibertat.

Les crítiques apareixen força sovint a la novel·la i en especial a la classe política i és que a Qualityland hi ha dos grans partits polítics: L’Aliança per la Qualitat i el Partit del Progrés, tot i que també existeix el Partit de L’Oposició sense cap esperança de governar mai.

‘El parlament és el que abans era el monestir: el lloc on les classes altes es poden desfer dels seus fills inútils’

Una campanya electoral amb un androide anomanat John of Us com a candidat a president de QualityLand, més humanitzat que molts humans i la revolta d’en Peter Aturat per demostrar que el sistema pot fallar i no és infal·lible, formen part de l’argument de Qualityland.

En Peter no s’atreveix a destruir les màquines defectuoses i, sense voler, es converteix en el líder d’un grup de robots inadaptats que amaga sota el seu taller.

La novel·la combina la narració amb detalls sobre el dia a dia a Qualityland amb anuncis, guies de viatge… Tot plegat ens farà reflexionar sobre l’ús de la tecnologia i de com els algoritmes ens poden controlar. Potser el món que ens presenta Marc-Uwe Kling està més a prop del que ens podem imaginar.

HBO prepara la sèrie de Qualityland, llegiu la novel·la abans i imagineu com seria un món dominat per algoritmes.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here