Barcelona ja és Ciutat de la Literatura UNESCO

Es tracta d’un reconeixement mundial al sector literari de Barcelona com a estímul creatiu de la ciutat.

parades Sant Jordi 2015

Ser una ciutat reconeguda amb aquest distintiu cal complir una sèrie de requisits com comptar amb una gran varietat d’iniciatives i empreses editorials de qualitat,  organitzar festivals literaris o comptar amb biblioteques, llibreries i espais culturals que fomentin les lletres. A més un dels requisits importants és  disposar de programes d’estudi de literatura nacional i universal  en tots els nivells escolars.

La primera ciutat en ser reconeguda va ser Edimburg a l’any 2004. Autors com Sir Arthur Conan Doyle, el creador de Sherlock Holmes i Sir Walter Scott van nèixer a la ciutat escocesa que destaca també pels seus festivals literaris.

La ciutat de Barcelona ha estat finalment reconeguda com a Ciutat de la Literatura. El dossier presentat el passat 15 de juliol ha superat l’avaluació de les ciutats de la xarxa, dels experts i de la Direcció General de la UNESCO.

El grup de Ciutats de la Literatura constitueix una de les seccions de la Xarxa de Ciutats Creatives UNESCO, formada per 116 ciutats en les disciplines de cinema, música, arts digitals, gastronomia, disseny i artesania.

Com a Ciutat de la Literatura UNESCO, Barcelona fixarà els objectius de promocionar el treball dels escriptors, epicentre de la creació literària, així com de donar suport a la tasca de llibreters, editors i traductors. També seguirà treballant en la línia de posar en valor les biblioteques com a prescriptors culturals, i impulsarà la visibilització del patrimoni literari en l’espai urbà.

La candidatura de Barcelona s’ha centrat en la diversitat i riquesa del seu patrimoni literari en dues llengües, en la potència internacional de la seva capitalitat editorial, en la tasca dinàmica dels actors implicats en la promoció de la lectura i de l’educació literària i molt especialment, en la capacitat festiva i popular de viure la literatura, sintetitzada en la festa de Sant Jordi. Una festa que, precisament, aquest any 2015 ha fet 20 anys que va inspirar la UNESCO perquè el dia 23 d’abril fos designat Dia Mundial del Llibre i els Drets d’Autor.