Xulio R. Trigo i El port del nou món.

Després d’El  somni de Tàrraco, l’escriptor Xúlio R.Trigo torna amb una novel·la histórica on s’endinsa en la Barcelona de finals del segle XV i la construcció del port de Barcelona.

Les necessitats comercials de l’època fan que la ciutat vulgui comptar amb un port segur per poder convertir-se en punt de referència comercial.
La novel·la arrenca l’any 1477 molt abans que  Cristòfor Colom comencés el  viatge que el portaria a descobrir el nou món.
El Consell de Cent de la ciutat de Barcelona encarrega les obres de construcció del port de la Santa Creu a l’enginyer Stassi d’Alexandria. Tot i que es tracta d’un personatge amb una solvència contrastada en qüestions arquitectòniques, l’orografia i la climatologia de la ciutat no semblen propicies per la construcció d’un port segur.
Stassi haurà de lluitar contínuament contra els  moviments de la sorra i els temporals per dur a terme la seva missió. Cada vegada s’encareix més la construcció del port i l’enginyer no sembla trobar una sol·lucció als seus problemes.
Enmig d’aquesta empresa, El port del nou món ens ofereix un ventall de personatges que busquen trobar un lloc en aquest món, sense deixar enrere les enveges personals i la lluita pel poder.
El jove Marcel, fill del capatàs de l’obra, Andreu Roqueta serà un espectador privilegiat a l’inici de la novel·la, tot i que es convertirà ben aviat  en el protagonista d’aquesta, gràcies a la relació amb el cartògraf Lluís Esquiva.  Tots dos comencen un viatge per trobar la famosa esfera de plata que va fer el geògraf àrab Al-Idrisi per encàrrec del rei.
Al Idrissi va ser un cartògraf, geògraf àrab que va viure a la cort de Roger II de Sicília i va confeccionar l’any 1154 un mapamundi conegut com la Tabula Rogeriana. També va fer una esfera en plata que representava un mapamundi.  La cerca d’aquesta esfera i els documents del cartògraf centren bona part de la novel·la al mateix temps que narra les etapes de construcció del port de Barcelona.
La novel·la viatja a la Barcelona del segle XV passant per Empúries i Montblanc.

Enllaços destacats:

Pàgina web oficial:  http://portdelnoumon.wordpress.com/
Primer capítol de la novel·la: https://www.illadelsllibres.com/index.php/2011/10/20/un-tastet-de-el-port-del-nou-mon-de-xulio-r-trigo/