Vint anys sense Pere Calders

El 21 de juliol de 1994 ens deixava l’escriptor català, considerat com un dels grans de la literatura catalana.

pere caldersLa celebració de l’Any Calders fa un parell d’anys va servir per difondre l’obra de l’autor català nascut el 29 de setembre de 1912 a Barcelona.

Calders va destacar com a escriptor de contes i relats tot i que es va donar a conèixer com periodista i dibuixant en la revista ‘L’Esquella de la Torratxa’ per a, més tard, iniciar la seva carrera literària i convertir-se en un dels millors contistes de la literatura en català.

Pere Calders va ser voluntari a l’exèrcit republicà, fet que el va obligar a exiliar-se  en acabar la Guerra Civil. Primer va exiliar-se a a França i, posteriorment, a Mèxic, on va viure vint-i-dos anys, fins que el 1962 va tornar a Catalunya.

Tot i començar la carrera com a escriptor als anys trenta, no seria fins el seu exili a Mèxic, quan es va  consolidar amb obres que avui en dia s’han convertit en clàssics de la literatura catalana.

Pere Calders  va  fer les seves incursions en la novel·la amb obres com ‘Cròniques de la veritat oculta’ (Premi Víctor Català 1954) L’ombra de l’atzavara (Premi Sant Jordi 1964), ‘Mesuris, alarmis i prodigis’ (Premi Crítica Serra d’Or 1994), Ronda naval sota la boira  entre d’altres. Autor tambe dels clàssics  d’Antaviana, Aquí descansa Nevares,  i  Invasió subtil i altres contes.

El 1986 va ser Premi d’Honor de les Lletres Catalanes.