La novel·la “Garbo parla” s’imposa als 109 originals presentats en aquesta edició.
Joan Pujol, anomenat Garbo, va ser un dels espies més hàbils de la Segona Guerra Mundial. L’escriptora Roser Caminals ha escrit una novel·la on aprofundeix en l’ànima del personatge a través de l’interès històric i humà.
GARBO, L’ESPIA QUE VA DERROTAR HITLER
El 6 de juny de 1944 es va produir el desembarcament de Normandia, un fet històric que va canviar el curs de la història mundial. Però molt pocs saben que l’home que va ser crucial per a la derrota de Hitler i la victòria de les tropes aliades va ser gràcies al català Joan Pujol.
Els informes falsos que va proporcionar als alemanys van sembrar la confusió en el bàndol nazi, fet que va facilitar l’èxit de l’operació aliada; però gràcies a la seva habilitat el doble agent va continuar gaudint de la confiança del Reich.
JOan Pujol era un antic granger que l’any 1940 exercia de conserge en un hotel de Madrid. Va aprofitar la seva posició en un terreny neutral per oferir-se com a espia, contractat primer per Alemanya i, posteriorment, com a agent doble per Gran Bretanya.
LA PANDÈMIA VA PROVOCAR PRESENTAR-SE AL PREMI
“Garbo parla” ha rebut el 41è Premi BBVA Sant Joan de literatura catalana.
Convocat per la Fundació Antigues Caixes Catalanes, amb el BBVA, el guardó és un
dels més ben dotats de les lletres catalanes: 35.000 euros lliures d’impostos, a banda
dels drets d’autor. Edicions 62 es fa càrrec de l’edició comercial de l’obra guanyadora a partir de setembre i la novel·la serà presentada en el marc de La Setmana del Llibre en Català.
L’edició d’enguany del premi marca un rècord de participació, amb 109 obres presentades.
Rebre el premi ha suposat per Roser Caminals “una gran sorpresa i un premi inesperat”. Assegura que fa trenta anys publica i necessitava “un acte de fe”. Malgrat haver-se presentat en altres premis i no guanyar-ne cap, confessa que tampoc tenia gaire esperança en rebre el Premi BBVA Sant Joan.
En roda de premsa ha destacat que fa anys, un amic escriptor li va comentar que mai li publicaren a Barcelona pel simple fet de viure als Estats Units, però afortunadament no li va fer cas “i el seu avís no es va materialitzar”. Amb els premis, assegura Caminals “ha passat el mateix perquè sabem que és difícil, molt competitiu i també una loteria, però la constància ha donat els seus fruits”.
Presentar-se al premi ha estat casualitat perquè “Garbo parla” estava prevista la seva publicació a la tardor del 2020, però la pandèmia de la COVID-19 va congelar el seu llançament.
Aquest fet va fer que l’autora decidís provar sort i presentar la novel·la al premi “però sense gaires esperances de guanyar”.
UN CAMÍ DIFÍCIL MARCAT PER LA DISTÀNCIA
Com autora, Roser Caminals ha publicat obres com “Les herbes secretes” (1999), “El carrer dels Tres Llits” (2002), “La petita mort” (2004), “La dona de mercuri” (2006), “La seducció americana” (2009) o “Els aliats de la nit” (2015). Assegura que “El meu camí ha estat difícil per la distància. No he tingut ancoratge institucional a Catalunya i no tinc presència física habitual en els mitjans catalans.” Caminals afirma que apareix “quan puc i a vegades cada dos o tres anys. Lluitar per la llengua i la cultura catalana a cinc mil kilòmetres de distància és solitari i dur”.
Roser Caminals viu a Frederick, Maryland (EEUU), on ha ensenyat literatura espanyola. Per a ella “l’escriptura és una addicció incurable i la documentació ocupa una part important del procés d’escriptura d’una novel·la.
ROSER CAMINALS “ERA NECESSARI NOVEL·LAR LA VIDA DE GARBO”
Sobre el personatge real de Garbo assegura que es tracta “d’un personatge molt atraient i potent, però al mateix temps molt ordinari i corrent que tots nosaltres hi tenim accés”
El defineix com un personatge “terriblement humà”, un fet que la va seduir per escriure el que considera “una novel·la còmica sobre un rerefons tràgic “·
Malgrat ser un dels espies més hàbils de la Segona Guerra Mundial, Caminals no el considera un espia, sinó un agent secret que treballa pels aliats i “era un burgès català entranyable i afectuós tot el contrari de la fredor que associem habitualment als espies mítics”. Gràcies a aquest caràcter i a “la doble vessant de l’ésser humà més normal i corrent i al mateix temps, ser un ésser tant misteriós, que té una doble vida, em va interessar molt i que calia novel·lar”.
Un dels objectius era “sobretot desenvolupar la personalitat fins al punt de saber qui era Garbo”.
Ofereix llums i ombres d’un personatge enigmàtic, un buscavides amb una ideologia ambigua i una gran imaginació i inventiva, que va començar desertant al front de l’Ebre i va recórrer diversos escenaris a banda i banda de l’Atlàntic.
Era necessari novel·lar el personatge de Garbo assegura Caminals “s’han escrit assajos sobre ell, però la novel·la pot fer coses que l’assaig històric o biogràfic no pot fer i es complementen”.
El jurat del 41è Premi BBVA Sant Joan de literatura catalana format enguany per Jordi Coca, Valèria Gaillard, Najat El Hachmi, Carme Riera i Albert Forns i el director de la Fundació 1859 Caixa Sabadell, Joan Carles Sunyer ha premiat a novel·la de Roser Caminals “per l’alta qualitat, la manera brillant de defugir els tòpics del gènere a través de la complexitat dels personatges i la solidesa estructural de la novel·la”.