L’escriptora sueca publica un nou lliurament de la sèrie protagonitzada per Rebecka Martinsson.El retorn d’Asa Larsson és un dels esperats en la reentrée literària. L’escriptora de novel·la negra sueca feia deu anys que no presentava novetat.

Amb “Els pecats dels pares” (Columna /Seix Barral), Larsson recupera a Rebecka Martinsson, el personatge que l’ha fet popular i li ha permès escriure el seu nom entre els autors importants del gènere negre nòrdic.

En aquesta ocasió, Rebecka Martinsson haurà d’aclarir el que en principi és un cas d’assassinat antic.
Al metge forense Lars Pohjanen li queden poques setmanes de vida quan demana a la Rebecka Martinsson que investigui un assassinat que va tenir lloc fa cinquanta anys: el pare d’un famós boxejador suec va desaparèixer sense deixar rastre l’any 1962 i ara n’acaben de trobar el cos dins un congelador en una granja remota.

Ella accepta a desgrat, però el que havia de ser un favor a un amic s’acaba convertint en una investigació complicada en què es veu
implicat el gran capo del crim organitzat de la ciutat en un moment en què Kiruna està sent demolida i traslladada uns quilòmetres més enllà a causa de la mina que ha estat devorant la població des de sota i que l’exposa ara a interessos dubtosos.

Asa Larsson va debutar amb Aurora boreal (2009) per continuar amb Sang vessada (2010), El camí fosc (2011), Fins que passi la teva fúria (2012) i El sacrifici a Moloc (2013).

Les novel·les d’Asa Larsson destaquen per la seva duresa i estan ambientades al nord de Suècia a Kiruna un indret situat a 145 quilòmetres al nord del Cercle Polar Àrtic i amb prou feines compta amb 20.000 habitants. Asa Larsson afirmava en una entrevista a L’Illa dels Llibres “He intentat alguna vegada situar les novel·les en un altre lloc, però no ho aconsegueixo i em costa molt. Conec perfectament Kiruna, sé com parla la gent, el terreny i ho tinc molt a prop. Conec Kiruna massa bé”.
Sobre els personatges de les seves novel·les, l’escriptora sueca assenyalava que “Els meus personatges sempre tenen un costat fosc i són bastant silenciosos i deprimits“.La sèrie de novel·les estan protagonitzades per Rebecka Martinson, un homenatge a Martin Beck, el policia creat pel matrimoni Maj Sjowall i Per Whaloo. Per Larsson “Sjowall i Whaloo són els pares de la novel·la negra a Suècia. Sense ells no escriuríem com ho fem actualment. Per mi era una manera de mostrar-los respecte i donar-los les gràcies per tot el que van fer.”

Asa Larsson i Rebecka Martinson comparteixen professió i totes dues són advocades, però tenen altres elements comuns “Jo vinc del nord de Suècia com ella i compartim una sensació de ser considerades com un ciutadà de segona pel simple fet d’haver nascut i viscut al nord”.

Fa uns anysLarsson afirmava que la sèrie protagonitzad per Rebecka Martinson finalitzaria amb sis títols publicats. “No puc negar que Rebecka m’ha ajudat entre altres coses a pagar el lloguer durant els darrer deu anys. Però, penso que en el terreny creatiu i en general en la vida també cal saber quan acabar una relació, un treball. De totes maneres, si en un moment donat no tinc com alimentar als meus fills segur que tornaria al personatge”.

De moment, els seus seguidors gaudiran amb la publicació de la novel·la “Els pecats dels pares” i el temps dirà si és finalment la darrera obra de Martinson.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here